!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

06/06/2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΒΣΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ"

ΘΕΜΑ: Σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού "Αυτονομία" (πρώην "Αναπηρία τώρα") για τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι ή προγράμματα βοήθεια στο βοηθό" που δημοσιεύθηκε στις 08/05/2013 και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Disabled.gr.

Με μεγάλη μας έκπληξη εργαζόμενοι των δομών ΒσΣ αλλά και μέλη του περιοδικού σας διαβάσαμε το άρθρο για τα ΒΣΣ και πραγματικά μείναμε άφωνοι τόσο με την ασχετοσύνη του αρθρογράφου που παρεμπιπτόντως δεν αναφέρει καν το όνομά του, όσο και τη σκοπιμότητα του δημοσιεύματος σε μία συγκυρία μάλιστα που διανύουμε ως χώρα, που κάθε άλλο παρά ποτέ κρίνεται αναγκαία όχι απλά η ύπαρξη αυτών των δομών αλλά επιτέλους η παγίωσή τους!
Συντάκτες λοιπόν του περιοδικού "Αυτονομία" ή πρώην "Αναπηρία τώρα" και υπεύθυνοι διαχείρισης του διαδικτυακού ιστότοπου www.Disabled.gr, κατά καιρούς έχετε προβάλλει με αναφορές σας τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει το ΒΣΣ και οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, ώστε η φροντίδα των ηλικιωμένων και ΑμεΑ που εξυπηρετούμε να παγιωθεί στην ελληνική πολιτεία. Να γίνει μόνιμη ώστε, κάτω από την νομική ομπρέλα της τοπικής αυτοδιοίκησης και την φερεγγυότητα της διαφάνειας, αυτό το τόσο σημαντικό πρόγραμμα, να γίνει υπηρεσία. Να γίνει θεσμοθετημένη κοινωνική υπηρεσία στους Δήμους, με το υπάρχον προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας για τους ανήμπορους πολίτες, ειδικά τώρα που βάλλονται από την υπάρχουσα δημοσιονομική πολιτική, κατά την οποία αυξάνεται η φτώχεια και η ανέχεια.
Σήμερα όμως, απορούμε και εξοργιζόμαστε σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό σας (8/5/2013) και την ηλεκτρονική σελίδα disabled.gr, ένα άρθρο το οποίο, με το απάνθρωπο όσο και οικονομίστικο σκεπτικό του, αφήνει στο έλεος και αβοήθητους τους ηλικιωμένους και ΑμεΑ αφού:
  • Απαξιώνει την αναγκαιότητα των Κοινωνικών Επιστημόνων (Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων) καθώς και Νοσηλευτών στο ΒΣΣ ενώ αγνοεί επιδεικτικά, ότι η μεγαλύτερη αρρώστια της εποχής μας είναι η μοναξιά, υποβαθμίζει πλήρως τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ηλικιωμένων και ΑμεΑ στη χώρα μας, την καθημερινή ιεράρχηση των αναγκών τους και τον εντοπισμό νέων προβλημάτων που προκύπτουν, το συντονισμό των παροχών, την πρόληψη, την αγωγή και προαγωγή υγείας και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας και χώρας, με τα πολλά δυσπρόσιτα νησιά και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές. Προς ενημέρωσή σας λοιπόν, οι τρεις ειδικότητες (Κοινωνικός Επιστήμονας, Νοσηλευτής, Οικογενειακός Βοηθός) είναι η βάση της κάθε δομής ΒΣΣ σύμφωνα και με το πρόγραμμα υλοποίησης.
  • Παραπληροφορεί και συκοφαντεί, άξιους και ικανούς ανθρώπους, επαγγελματίες, αφού όλοι οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αξιοκρατικά, ενώ ψεύδεται και διαβάλλει ότι έχουν προσληφθεί από "κολλητούς" Δημάρχους και Βουλευτές. Υποστηρίζει ξεδιάντροπα ότι με το ΒΣΣ δεν υποστηρίχθηκαν οι ανάγκες των πολιτών αλλά αυτές των εργαζομένων, που απολαμβάνουν ανάξια το μισθό τους, ξεχνώντας επιδεικτικά ότι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, παραμένουν συνεχώς και για πολλούς μήνες απλήρωτοι!
  • Διαστρεβλώνει πλήρως τη μέχρι τώρα εξέλιξη του ΒΣΣ, αφού αναφέροντας ότι κάθε φορά που σταματούσε η χρηματοδότηση, σταματούσε και η λειτουργία του ΒΣΣ. Η χρηματοδότηση του ΒΣΣ πολλές φορές κινδύνεψε αλλά ουδέποτε σταμάτησε. Πάρα πολλές φορές καθυστέρησε, οι εργαζόμενοί του όμως συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, βάζοντας πλάτη στο ανύπαρκτο ή ελλιπές κοινωνικό κράτος! Δεν άφησαν αβοήθητους τους πολίτες ενώ δεν αξίωσαν να αποθάνουν όπως θα άρεσε προφανώς στους συντάκτες του περιοδικού σας! Η αξιοσύνη των εργαζομένων και κατ' επέκταση των δομών ΒΣΣ έχει πιστοποιηθεί από τα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας μας στην ελληνική κοινωνία, όπως με την πιστοποίηση θεσμικών αρχών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον καθηγητή κ. Κοντιάδη Ξ., την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που βεβαιώνουν σε έρευνά τους ότι το ΒΣΣ αποτελεί την πιο αποτελεσματική και αποδεκτή υπηρεσία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αγνοεί, ότι με τη λειτουργία του ΒΣΣ ως έχει, εξοικονομούνται σύμφωνα με την ΚΕΔΕ για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάνω από ένα δις ευρώ το χρόνο από την αποφυγή της ιδριματοποίησης που επιτυγχάνεται, όσο και με την αποφυγή της αλόγιστης συνταγογράφισης, των έκτακτων διακομιδών άρα και νοσηλίων, μέσω της αγωγής και προαγωγής υγείας που εφαρμόζεται.
  • Προάγει απάνθρωπα το "ιδιωτικό επιχειρείν" στην πλάτη των ανήμπορων ηλικιωμένων και ΑμεΑ, αφού θεωρεί ότι οι υπηρεσίες αυτές, πρωτίστως θα έπρεπε να παρέχονται σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και σε δεύτερο χρόνο, και αν υπάρχει κερδοφορία, σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, που δεν μπορούν να πληρώσουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες φροντίδας τους! Ξεχνά ότι το μέτρο ενός πολιτισμένου κράτους, είναι η δυνατότητά του, να μπορεί να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες! Το κράτος και όχι οι εταιρίες, όπως σωστά απαιτεί και το Σύνταγμά μας, οφείλει να παρέχει με κάθε τρόπο βοήθεια στους ανήμπορους συμπολίτες μας! 
  • Βοηθάει στην αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους αφού "ενοχλείται" και καυτηριάζει την όποια ανακοίνωση παράτασης έγινε για το ΒΣΣ που διασφάλιζε τόσο ευπαθείς ομάδες, όσο και τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας άχρηστα τα προγράμματα και μειώνοντας τους εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει κατάθεση ψυχής καιι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή σε όσους έχουν ανάγκη.
  • Δίνει άλλοθι στην απουσία κεντρικής πολιτικής και συμπράττει επί της ουσίας με την υπάρχουσα πολιτική βούληση για ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας μέσω ΜΚΟ ή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και με ότι αυτό συνεπάγεται, παραδίδοντας την κοινωνική φροντίδα στο βωμό της κερδοφορίας και λογιστικών προτύπων που μοιραία οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών!
  • Κρίνει επιπόλαια την πρακτική δράσεων σε 'άλλες χώρες, ξεχνώντας ότι σχεδόν σε όλες υπάρχει ήδη ένα στιβαρό, αξιόλογο και αξιοκρατικό κοινωνικό κράτος και οι όποιες άλλες δράσεις, έρχονται επικουρικά να βοηθήσουν τις υπάρχουσες δομές και το κοινωνικό δίχτυ. Στη χώρα μας ποτέ δεν υπήρξε εθνικός σχεδιασμός για κοινωνικό κράτος. Οι ηλικιωμένοι και ΑμεΑ ήταν και είναι ακόμα αφημένοι στην τύχη τους. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους κρατάνε ακόμα αυτές τις υπηρεσίες ζωντανές! 
  • Μιλάει σαν τραπεζίτης και στυγνός οικονομικός μεγιστάνας που θέλει να επιβάλει γρήγορους και αγχωτικούς όρους εργασίας αφού θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι  κακώς απολαμβάνουν μια ήρεμη δουλειά. Ξεχνώντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μέρες μας είναι η επιβολή πρακτικών, σε όλους τους χώρους εργασίας που προάγουν τις ψυχολογικές διαταραχές και γενικότερα προβλήματα υγείας, ξεζουμίζουν τον άνθρωπο, κάνοντας το αντικείμενο, πράγμα, δούλο και όχι υποκείμενο. Αυτές οι αντιλήψεις είναι που έχουν επιφέρει στους χώρους εργασίας σήμερα, τον δείκτη δουλειά - οικονομία - αποτέλεσμα και κάνουν τον άνθρωπο ρομπότ, αφού η πίεση είναι πολύ μεγάλη και οι απαιτήσεις πολλές (ίδια δουλειά με όλο και λιγότερα άτομα και ο άνθρωπος δεν έχει όρεξη αλλά και χρόνο να ζήσει τη ζωή. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η παρότρυνση επαναπροσδιορισμού των κοινωνικών δαπανών που ζητάει.
  • Αγνοεί επιδεικτικά ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί χρήματα με Νόμο τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν για όλες τις Δημοτικές Δομές ΒΣΣ. Αυτό θα έπρεπε να γίνει. Όπως αγνοεί το γεγονός ότι το ΒΣΣ έχει χρηματοδοτηθεί και από εθνικούς πόρους μέχρι τώρα.
Προφανώς δε συγκινούν όλα αυτά όμως, την απάνθρωπη και οικονομίστικη λογική του άρθρου και των συντακτών του!
Οι 3.500 περίπου εργαζόμενοι του ΒΣΣ, που εξυπηρετούν καθημερινά δωρεάν, 130.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ σε όλη τη χώρα, από το μικρότερο απομακρυσμένο χωριό μέχρι την πόλη, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, κρατάνε με νύχια και δόντια απλωμένο το χέρι της πολιτείας προς τους ανήμπορους πολίτες. Διεκδικούν μόνιμες, σταθερές Δομές στους Δήμους με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών και ένταξη εκεί όλων των εργαζομένων. Ώστε οι πολίτες να έχουν αποτυπωμένη στη συνείδησή τους ότι σε κάθε περίσταση, το κράτος θα είναι εκεί να τους στηρίξει.
Λυπούμαστε ειλικρινά και ζητάμε:
  1. Να ανακληθεί το δημοσιευθέν άρθρο από το διαδίκτυο
  2. Να δημοσιευθεί στη θέση του το παρόν
  3. Στην επόμενη έκδοση του περιοδικού να δημοσιευθεί το παρόν με ένδειξη στην πρώτη σελίδα και στο εσωτερικό του, με εμφανή ένδειξη που να πληροφορεί για την αντικατάσταση του προηγούμενου.

Έχετε χρέος απέναντι στα μέλη σας και πολλοί είναι από τους εξυπηρετούμενους των δομών μας να τους δίνετε σωστή πληροφόρηση και όχι να τους αποπροσανατολίζετε και να τους παραπλανάτε!!!!!


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.