!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΒΣΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 213.20.38.360/315
Fax: 213.20.38.533
e-mail: press@maroussi.gr
www.maroussi.gr

                                                                           

                                                                             Μαρούσι, 28 Ιουνίου 2013



Προς
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



            Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ με ημερομηνία 2-6-2013 καθώς και της επιστολής του Σωματείου Εργαζομένων "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" (αρ. πρωτ.67 / 20-6-2013) και με σκοπό την πληρέστερη και ορθότερη ενημέρωσή σας για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αμαρουσίου την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (11-6-2013) :


Η Θέση του Δήμου Αμαρουσίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αισθάνεται την υποχρέωση: 
  • απέναντι στους εργαζομένους του Δήμου, που το τελευταίο διάστημα παραπληροφορούνται από ορισμένους (δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ελλιπώς ενημερωμένους ή και κομματικά κατευθυνόμενους συνδικαλιστές) σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον,
  • απέναντι στους πολίτες του προαστίου μας, στους οποίους απευθύνονται οι υπηρεσίες και το έργο που προσφέρουμε ως Δημοτική Αρχή, τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα 
  • απέναντι στους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας που αναζητούν μια θέση δουλειάς για να εξασφαλίσουν τη διαβίωση της οικογένειας τους
να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και την υιοθέτησή του από το Δήμο Αμαρουσίου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
Θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής, ότι η υιοθέτηση του νέου για τη χώρα και το Δήμο μας αυτού μοντέλου σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού του Δήμου. Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους εργαζόμενους για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ότι:
  1. Η Διοίκηση Πατούλη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια με έργα κι όχι με λόγια, τους εργαζόμενους του Δήμου και εξασφαλίζει το δικαίωμα τους σε σταθερή δουλειά και εισόδημα. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν στο Δήμο μας όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνταν με συμβάσεις πολιτικής ομηρίας μέσω του Οργανισμού Εργασίας, η Διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή έβαλε τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, μεταφέροντας προσωπικό του Οργανισμού σε θέσεις στο Δήμο.
  2. Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που πρώτη επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή του Καλλικράτη όσον αφορά στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Είναι αυτή που κλήθηκε να λειτουργήσει με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως οι παιδικοί μας σταθμοί, η καθαριότητα, τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, εξαιτίας της άρνησης της τότε κυβέρνησης να μας επιτραπεί η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις οποίες απασχολείτο το προσωπικό μας. Και το κατάφερε.
  3. Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που έδινε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους για να μην διακοπεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Και τα καταφέραμε.
  4. Επιπλέον, η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που από το 2008 έχει επισημάνει την ανάγκη να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Δήμο ώστε να καλυφθούν σε βάθος χρόνου οι ανάγκες λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών. Γι’ αυτό και ξεκίνησαν από τότε οι απαραίτητες ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την κάλυψη των κενών. Δυστυχώς, όμως, δεν προλάβαμε να τις ολοκληρώσουμε, γιατί στο μεταξύ ξεκίνησε από το 2010 η εφαρμογή των μνημονίων και η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Απαγόρευση που ισχύει μέχρι το 2016.
Η θέση μας είναι από το 2008 ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών μας.


Τι θα κάνουμε ως το 2016; Θα σταματήσει η λειτουργία του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού;

Με δεδομένο ότι ως το 2016 δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και έχοντας υπόψη μας ότι το ήδη υπάρχον μόνιμο προσωπικό του Δήμου Αμαρουσίου μειώνεται χρόνο με το χρόνο ακόμη περισσότερο λόγω συνταξιοδότησης, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Να αποφασίσουμε
  • αν θα καλύψουμε με άλλους τρόπους τις ανάγκες μας σε προσωπικό ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας για να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας.
  • ή αν θα περιμένουμε να επιτραπούν ξανά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αδιαφορώντας για την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Η επιλογή μας:
 Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου
 
Η επιλογή μας ως Διοίκηση είναι ξεκάθαρη: θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου, δεν θα διακινδυνεύσουμε να χαθούν όλα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα. Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε υπηρεσίες σε κάθε κάτοικο του Αμαρουσίου.
Ήδη όλο αυτό το διάστημα, αξιοποιώντας το δικαίωμα πρόσληψης συμβασιούχων, κυρίως σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, μας επιτρέπει να καλύπτουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό και να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας. Δεν είναι η καλύτερη λύση για μας, αλλά είναι μια λύση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε το λουκέτο σε μια σειρά από χρήσιμες για τους δημότες μας δημοτικές υπηρεσίες.

Οι Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ο Δήμος Αμαρουσίου


Η υιοθέτηση του μοντέλου της λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ως «εργαλείο» για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, είναι μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Είναι ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δράσης που μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό και ο Δήμος Αμαρουσίου το αντιμετωπίζει αρχικά θετικά.

Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι σε κάτι νέο, που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε αυτούς που σήμερα είναι άνεργοι και θα επιλέξουν να γίνουν «συνέταιροι» σε μια τέτοια επιχείρηση, αναζητώντας επαγγελματικό διέξοδο. Ούτε μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στο να εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα να συνεργασθούμε με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν άνεργοι συμπολίτες μας αναθέτοντάς τους κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια ποιότητας, να εκτελέσουν κάποιες εργασίες, όταν δεν έχουμε είτε τα μέσα είτε το προσωπικό για να τις κάνουμε.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει «να γυρίσουμε την πλάτη» στους άνεργους συμπολίτες μας.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο είναι προτιμότερο να απασχολούμε άνεργους συμπολίτες μας με συμβάσεις 2, 8 , 12 μηνών και να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια εναλλακτική επιλογή απασχόλησης.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο να είμαστε αρνητικοί εξαρχής σε ένα νέο εγχείρημα που σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού μας.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει να περιμένουμε το 2016 για να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό (εάν επιτραπεί) που θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες μας και να μην αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα  ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας;
Δεν έχουμε δικαίωμα να γυρίσουμε την πλάτη σε 1.500.000 ανέργους.

Η διαφορά μας με αυτούς που αντιτίθενται εξαρχής και χωρίς διάλογο στη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ως συμπληρωματικό «εργαλείo», είναι καταρχήν ιδεολογικό.
  • Γι’ αυτούς προτεραιότητα είναι η διατήρηση κάποιων κακώς εννοουμένων «κεκτημένων προνομίων» ενός τμήματος εργαζομένων, στο δημόσιο τομέα κυρίως, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας που εργάζεται εκτός του στενού δημόσιου τομέα.
  • Για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας.
  • Γι’ αυτούς προτεραιότητα έχει η διατήρηση ενός ξεπερασμένου αναπτυξιακού προτύπου που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, ενός προτύπου που αντιμετώπιζε το βόλεμα στο Δημόσιο ως ύψιστο στόχο.
  • Για μας προτεραιότητα είναι να διαφυλάξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και παράλληλα να προωθήσουμε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, που θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που είναι η ανεργία.
Το 1.500.000 άνεργων συμπολιτών μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται, δυστυχώς, χιλιάδες συμπολίτες μας, δεν επιτρέπει μικροκομματικά παιχνίδια.
Απέναντι στην πρόκληση αυτή οφείλουμε όλοι, Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Να εκμεταλλευθούμε όλα τα εργαλεία, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δράσεις που υπάρχουν, για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης.

Oι Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν θα υποκαταστήσουν το Δήμο και το μόνιμο προσωπικό του σε καμία περίπτωση.

Θα μας δώσουν, όμως, τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις υπηρεσίες του Δήμου μας, δίνοντας διέξοδο απασχόλησης σε νέους κυρίως συμπολίτες μας.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανάγκη για κοινωνικές δομές είναι παραπάνω από επιτακτική στις μέρες μας. Τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας με αιχμή του δόρατος το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χιλιάδες ωφελούμενους συμπολίτες μας.
Αυτό όμως δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να συσχετιστεί με τη δυνατότητα των Δήμων να στελεχώσουν με όσο προσωπικό χρειάζεται και στο χρόνο που χρειάζεται πχ. τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσα από δομές όπως είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές.
Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως παραμένουμε αρωγοί στη διεκδίκηση της μονιμότητας των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και πως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές έρχονται να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.