!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σε κίνδυνο η "Βοήθεια στο Σπίτι" Τα κονδύλια για τη δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων στερεύουν στα τέλη Δεκεμβρίου.

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:09 μ.μ.

Με κατάρρευση απειλείται το κοινωνικό πρόγραμμα των δήμων "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο παρέχει κατ' οίκον φροντίδα σε 110.000 άπορους ηλικιωμένους σε ολόκληρη τη χώρα.
Η χρηματοδότησή του λήγει τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τύχη του, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ηλικιωμένους
Η δυσμενής εξέλιξη συμβαίνει τη στιγμή που έχουν αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο οι αιτήσεις ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του προγράμματος, βλέποντάς το σαν "σανίδα σωτηρίας" μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και ταυτόχρονα τα κονδύλια "στερεύουν".
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται η δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων.
Ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς λήγει η χρηματοδότηση και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ξεκινήσει "αγώνα δρόμου" για να εξασφαλίσουν πόρους που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Ο πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο "Eθνος", επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη συνέχιση της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι αν κοπεί, θα είναι τραγικό για τους χιλιάδες ηλικιωμένους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άποροι και μόνοι στη ζωή. Στην κατεύθυνση αυτή η κοινωνική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ έχει συντάξει μελέτη που προβλέπει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής υπηρεσίας, από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Eνωσης, του Δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Oπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονομούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο τους παρέχει φροντίδα, ιατρική, κοινωνική.
"Εάν δεν ήταν ενταγμένα τα άτομα αυτά στο πρόγραμμα, θα απαιτούνταν τεράστια ποσά για την περίθαλψή τους σε νοσοκομεία και γηροκομεία", τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, συμπληρώνοντας πως "υπάρχει άμεση ανάγκη να διευρυνθεί και όχι να καταργηθεί".
Στήριξη του προγράμματος ζητούν οι δημοτικοί άρχοντες σε Αθήνα, Περιστέρι, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευή"Τα μνημόνια ας μη γίνουν μνημόσυνα γι' αυτούς τους ανθρώπους"
Απαισιόδοξοι για το μέλλον της υπηρεσίας "Βοήθεια στο Σπίτι" εμφανίζονται οι δήμαρχοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναφέρουν ότι αν σταματήσει, θα επιχειρήσουν να το συνεχίσουν με ίδιους πόρους, κόβοντας κονδύλια από έργα.
Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, η ζήτηση είναι τεράστια, καθώς στο αρμόδιο γραφείο φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες αιτήσεις ηλικιωμένων που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Δυστυχώς, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Αθηναίων Τόνια Κανελλοπούλου, η δυναμικότητα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρει ότι μόνο τον Ιούνιο 1.033 άτομα, μοναχικά, υπερήλικες, ανήμποροι, αναζήτησαν τη φροντίδα που παρέχει το "Βοήθεια στο Σπίτι". Συνολικά εργάζονται 35 άτομα και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα. "Υπάρχει μεγάλη μοναξιά και φτώχεια. Αν λήξει το πρόγραμμα,
θα είναι πλήγμα γι' αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους", τονίζει η κ. Κανελλοπούλου.
Στο Περιστέρι, 308 άτομα δέχονται τις υπηρεσίες του προγράμματος, στο οποίο εργάζονται 16 άτομα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, τα περιστατικά σε καθημερινή βάση αυξάνονται και υπάρχει ανάγκη για επέκταση της υπηρεσίας. "Αν σταματήσει, πολλά άτομα θα βρεθούν στο "χείλος του γκρεμού". Γι' αυτό η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει άμεσα. Τα μνημόνια ας μη γίνουν μνημόσυνα γι' αυτούς τους ανθρώπους", τονίζει ο δήμαρχος Περιστερίου.
Στον Βύρωνα περίπου 70 άτομα δέχονται τις υπηρεσίες του προγράμματος, τα οποία περιμένουν με αγωνία την ημέρα που ο εργαζόμενος από το "Βοήθεια στο Σπίτι" θα τους χτυπήσει το κουδούνι. "Δώσαμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν στη ζωή και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ομως υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, καθώς στο πρόγραμμα απασχολούνται μόλις τέσσερα άτομα", τονίζει ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως αν "κοπεί" η υπηρεσία, ο δήμος θα τη συνεχίσει με όποιο τρόπο μπορεί.
Στην Αγία Παρασκευή 15 άτομα από το "Βοήθεια στο Σπίτι" επισκέπτονται 90 σπίτια, στα οποία διαμένουν ηλικιωμένοι, άποροι και ανήμποροι. Αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα, τότε, όπως τονίζει ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι δήμοι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά.
Το ιστορικόΤι προσφέρει το πρόγραμμα
Ως θεσμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα "περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων", που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα.
Το 1988 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε πιλοτικά το "Βοήθεια στο Σπίτι" στις περιοχές Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Κολωνό, Βοτανικό, Ακαδημία Πλάτωνος.
Το 1997 εφαρμόστηκε σε πιλοτική μορφή στον Δήμο Περιστερίου κι έναν χρόνο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του σε 102 δήμους με οργανωμένα ΚΑΠΗ. Το 2000 μέσα από το Β' ΚΠΣ δημιουργήθηκαν 183 Προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ το Γ' ΚΠΣ βοήθησε στην επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους ΟΤΑ.
Σήμερα το "Βοήθεια στο Σπίτι" αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής υπηρεσία παρεχόμενη από τους ΟΤΑ.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
  • Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη.
  • Ιατρική φροντίδα.
  • Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία.
  • Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών.
  • Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.
Αφροδίτη Καρίμαλη   akarimali@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.