!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΤΣΕΛΗ

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:12 μ.μ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
    Ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

 
    Θέμα: Συνέντευξη τύπου της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη

 
 
    Οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και οι βασικές αρχές για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, αποτέλεσαν τις δύο κύριες θεματικές που ανέπτυξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Αναλυτικότερα:

 
    Α.

    Έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, λίγες ημέρες πριν τη λήξη του 2010 που είχε ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

 
    Όπως εξήγησε η Υπουργός, στον χρόνο που πέρασε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέθηκαν προτεραιότητες για τη δεκαετία 2010-2020 στο πλαίσιο του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος.

 
    Οι βασικοί στόχοι είναι:

    § να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 70% του πληθυσμού 20-64 ετών, δηλαδή να βρουν θέση εργασίας περίπου 240.000 συμπολίτες μας ακόμη,

    § να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά 450.000,

    § να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας κατά 100.000 άτομα και

    § να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποχρεωτική εκπαίδευση και στέγαση.

 
    Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, το πρόγραμμα ήδη τρέχει:

    · Με την υλοποίηση, μέσω του ΟΑΕΔ, στοχευμένων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και ένταξης νέων, γυναικών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    · Με τις ρυθμίσεις για διευθέτηση, ακόμα και απαλλαγή χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    · Με τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 100-300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 60 ετών.

    · Με την απόφαση να επεκταθεί η χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους.

 
    Επίσης ανακοίνωσε για το 2011 τις εξής προτεραιότητες:

    · Τη δημιουργία αποκεντρωμένων ή αποτελεσματικών δομών σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους.

    · Την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας.

    · Την προώθηση στοχευμένων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

 
    Ειδικότερα για την παιδική φτώχεια, προωθούνται 4 βασικές δέσμες παρεμβάσεων σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς της κοινωνίας των πολιτών:

    - Δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των νοικοκυριών όπου διαβούν τα παιδιά (φτωχά νοικοκυριά, φτωχοί εργαζόμενοι). Πολιτικές στήριξης της οικογένειας, των φτωχών νοικοκυριών και των οικογενειών των ομάδων-στόχων που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    - Δομές και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπηρεσίες και δράσεις συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

    - Πρόσβαση σε βασικές υλικές ανάγκες για τα παιδιά, όπως εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, σίτισης, στέγασης, ιματισμού

    - Πρόσβαση σε ποιότητα ζωής

 
    Εκδήλωση στη Λυρική Σκηνή

    Επιπλέον, στην εκπνοή του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, διοργανώνεται μια ειδική εκδήλωση για παιδιά, που αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η διοργάνωση αυτή ονομάστηκε «Ένα παραμύθι, μια παράσταση, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο τέχνης για όλα τα παιδιά». Πρόκειται για μία παράσταση της παιδικής όπερας «Χάνσελ και Γκρέτελ» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, την οποία προσφέρει η Λυρική Σκηνή για να την παρακολουθήσουν δωρεάν 750 παιδιά από περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ―από σχολεία των Δήμων Ζεφυρίου, Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου και Κερατσινίου― και από δομές της Αρχιεπισκοπής, ΑμεΑ, ορφανοτροφεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 
    Η εκδήλωση θα γίνει στη Λυρική Σκηνή, την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010, και ώρα 10 π.μ. Μετά το τέλος της παράστασης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών και το Εργαστήρι Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, θα προσφερθεί στα παιδιά μια τσάντα-δώρο με δημιουργίες παιδιών ΑμεΑ, και διάφερες λιχουδιές.

 
    Επίσης, στις αρχές του 2011 και με τη χορωδία της Λυρικής Σκηνής θα γίνουν τρεις επισκέψεις σε ισάριθμες δομές ΑμεΑ για τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην παράσταση της Τετάρτης.

 
    Προσφορά στην ΜΚΟ «Κλίμακα»

    Κατά την παρουσίαση της παραπάνω εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, Νίκος Μουρκογιάννης, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνεργασία, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» μία επιταγή με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τις παραστάσεις του 2010. Την επιταγή έλαβε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Κυριάκος Κατσαδώρος, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το κύριο Μουρκογιάννη, όσο και την κυρία Κατσέλη για τη συνεργασία και την υποστήριξη στις δράσης της «Κλίμακας».

 
    Όπως εξήγησε, στόχος της ΜΚΟ της οποίας προεδρεύει είναι η προστασία κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης. Η «Κλίμακα» λειτουργεί μονάδες υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας για να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν.

 
    Βράβευση Δημοσιογράφου

    Τέλος, στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Νικολάου, ο οποίος διακρίθηκε στον Διαγωνισμό για Νέο Ευρωπαίο Δημοσιογράφο 2010 για το άρθρο του στην εφημερίδα Αυριανή «Χορεύοντας με τους… γύφτους».

 
    Β.

    Την παρουσίαση στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και την θεσμοθέτηση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, προανήγγειλε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξή της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη.

 
    Όπως εξήγησε η Υπουργός, με τον όρο Κοινωνική Οικονομία αναφερόμαστε στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα, με στόχο την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να είναι:

    · Κοινωνικές Επιχειρήσεις, οι οποίες θεσμοθετούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

    · Συνεταιρισμοί

    · Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί

    · Ιδρύματα που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος των μελών τους ή το γενικό συλλογικό συμφέρον

 
    Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, προκειμένου να θεωρηθούν Κοινωνικές Επιχειρήσεις, θα πρέπει να λειτουργούν και να διέπονται από τρεις βασικές αρχές:

    · Δημοκρατική και συμμετοχική μορφή διαχείρισης

    · Προτεραιότητα στην εργασία των εταίρων και όχι στην εισφορά κεφαλαίων

    · Διανομή κερδών βάση της συμβολής των εργαζομένων στο έργο και τις υπηρεσίες της κοινωνικής επιχείρησης και όχι βάση της συμβολής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

 
    Αναλύοντας περεταίρω τον θεσμό των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, η Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για ΝΠΙΔ Περιορισμένης Ευθύνης, με αντικείμενο την παραγωγή, προμήθεια και παροχή υπηρεσιών γενικού συμφέροντος. Απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η συμμετοχή των οποίων στην κοινωνική και οικονομική ζωή δυσχεραίνεται από διαφόρους λόγους, όπως σωματικών δυσκολιών, γεωγραφικής απομάκρυνσης ή όποιων άλλων λόγων, καθιστώντας τα άτομα αυτά ευάλωτα από σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά ή οικονομικά αίτια.

 
    Στην Ευρώπη, οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό είναι μηδέν. Στην Ευρώπη, απασχολούνται σε τέτοιας μορφής επιχειρήσεις 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το 6% της συνολικής απασχόλησης και ένα 6,7% της μισθωτής απασχόλησης. Πρόκειται, λοιπόν, και για ένα εργαλείο που θα στηρίξει και την απασχόληση.

 
    Προβλέπονται τριών μορφών Κοινωνικές Επιχειρήσεις

    1. Κοινωνικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας: (εδώ θα ενσωματωθεί και το «Βοήθεια στο Σπίτι») με στόχο την παραγωγή και παροχή αγαθών και υπηρεσιών προσωπικής και οικιακής φροντίδας ατόμων που εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά, άτομα με αναπηρίες κλπ).

    2. Κοινωνικές επιχειρήσεις Ένταξης: θα παρέχουν υπηρεσίες για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση. Το 40% των αμειβομένων εργαζομένων της Επιχείρησης θα πρέπει να προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.

    3. Κοινωνικές Επιχειρήσεις Συλλογικού Σκοπού: εδώ εντάσσονται δράσεις όπως ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

 
    Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ειδικές διατάξεις για τη διανομή του πλεονάσματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της επιχείρησης και να διανέμεται ένα ποσοστό στους εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας.

 
    Γ.
    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις συλλογικές συμβάσεις, η Υπουργός τοποθετήθηκε ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι εύκολο, σας παρακαλώ πολύ, επειδή έχει δημιουργηθεί ένα θολό τοπίο όσον αφορά το θέμα των συμβάσεων με τη διαβούλευση που είχατε με την τρόικα, υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, τα γνωρίζετε, θέλουμε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα έχει κλείσει απολύτως. Αυτό που ισχύει είναι ο νόμος του κράτους. Οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως σας είχα πει ήταν επίπονες, επίμονες, συνεχείς σε όλα τα επίπεδα, κλείσανε και καταθέσαμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι όπως το ξέρετε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα έχουν πια χρονικό όριο, θα είναι επιχειρήσεων αόριστο, όσο θέλει ο εργοδότης, έτσι δεν είναι;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Το εξήγησα στη Βουλή. Νομικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να καταγγελθούν μετά από ένα έτος.

    Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος πρόσθετης αναφοράς στον όρο ετήσια, διότι πάντοτε μπορεί να υπάρξει καταγγελία μέσα στο χρόνο και θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση να διαρκέσει και λιγότερο από ένα χρόνο και γι’ αυτό υπάρχει ακριβώς από κάτω στη διαπραγμάτευση που γίνεται η δυνατότητα να οριστεί η διάρκεια, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) ...με δικαίωμα να είναι επαναλαμβανόμενη;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, μπορεί να είναι κάλλιστα. Αλλά δεν είναι μονομερές το δικαίωμα, θα πρέπει να ξαναγίνει η διαπραγμάτευση, να ξαναγίνει η αιτιολογική έκθεση κ.ο.κ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, να επανέλθω στο ερώτημα που έθεσε ο συνάδελφος. Κοιτάξτε, από τη μία πλευρά υπάρχει ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη Τρίτη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, το επικαιροποιημένο μνημόνιο Νο 2 έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε διαφορετικές αναγνώσεις από κάποιους, σε δημοσιεύματα, κάποιος είπε κάτι στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να αναπαράγεται μία ιστορία.

    Επανέρχομαι, έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ή θα ξανασυζητηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ενόψει της τέταρτης δόσης του δανείου το Μάρτιο το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω απάντησα πολύ ξεκάθαρα, το θέμα έχει κλείσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.