!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΛ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

17.02.11

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικότερα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν

1.το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,

2.τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,

3.τον τρόπο συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρους της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρη Πίσσα, η νέα Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011) αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, με αποτέλεσμα οι δομές του Βοήθεια στο Σπίτι να μετατραπούν από προγράμματα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχολισιμότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η ριζική αυτή αλλαγή εγκυμονεί 3 σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους, χωρίς να έχουν στενό συγγενικό περιβάλλον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι ή τα ΑΜΕΑ αλλά οι συγγενείς αυτών που είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι 120 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι του Δήμου Ηλιούπολης να κινδυνευουν να αποκλειστούν από τα νέα προγράμματα.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανάλογος του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων πρέπει να συνοδεύεται με μείωση του προσωπικου του προγράμματος. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενος αποκλεισμός των 120 εξυπηρετουμένων στην Ηλιούπολη θα συνοδευτεί με απόλυση των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η νέα ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα διεκδίκισης της χρηματοδότησης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορούς. Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχουν ήδη δυο ιδιωτικοί φορείς που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι η εταιρία ΚΟΜΠΙΟΥΦΡΑΝ Α.Ε, μέ έδρα στην Ηρώων Πολυτεχνίου 40, η οποία σε συνεργασία με το «Κέντρο Ημέρας» της «Φθιωτικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας» καλεί με έντυπες ανακοινώσεις της όσους επιθυμούν να απολάυσουν τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να απευθυνθούν σε αυτήν! Ο δεύτερος ιδιωτικός φορέας φαίνεται να είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΔΡΑ», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, πρωτοπορεί όχι μόνο στην λειτουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» αλλά και τον προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχώρησε την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στην εν λόγω ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρης Πίσσας τόνισε ότι η έντονη κινητικότητα των ιδιωτικών φορέων στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της σύστασης των νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από τον Δήμο μας, και τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η λειτουργία του νέου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να περάσει από τα χέρια του Δήμου στα χέρια των ιδιωτών.

Με βάσει τα παραπάνω και έχοντας ως στόχο

1ον  την διατήρηση της δυνατότητας του Δήμου μας να παρέχει κατ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ τα οποία ζουν μόνα, χωρίς συγγενικό περιβάλλον,

2ον  την διατήρηση της δυνατότητας παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι,

ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

(Αξίζει τα σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία του προσωπικού του προγράμματος εργάζεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων από το 2004 και εώς σήμερα)

Εάν οι συμβάσεις αυτές μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο νέο ΝΠΔΔ του δήμου μας, και μαζί με αυτούς να μεταφερθεί και το αντικείμενο εργασίας τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πληρώνονται από ίδιους πόρους του δήμου μας, γεγονός το οποίο μας προστατεύει από το προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ενώ η ενέργεια αυτή χαιρετήθηκε θετικά από όλους τους παρευρισκόμενους. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Πατσαβός, Χρίστος Κοκοτίνης και Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης  κ. Καραγιανίδου Θεοδώρα, και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.