!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 στις 10:23 π.μ.

Ερώτηση
Μπορεί να μεταφερθεί προσωπικό από μία Κοινωφελή επιχείρηση σε ένα ΝΠΔΔ στα πλαίσια των συγχωνεύσεων;
Απάντηση
Στις παρ.4 και 5 του άρθρου 109 του Ν.3852/2010 ορίζονται τα εξής:
«4.Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μεταφέρεται τυχόν πλεονάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων σε νομικά πρόσωπα του δήμου με την ίδια σχέση εργασίας. Το προσωπικό αυτό διέπεται ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής της εργασίας του από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπικό των νομικών προσώπων στα οποία μεταφέρεται. Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του προσωπικού που μεταφέρεται λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.
5. Το προσωπικό που μεταφέρεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το μεταφερόμενο προσωπικό σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου.»
Συνεπώς είναι δυνατή η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού κοινωφελούς επιχείρησης σε Ν.Π.Δ.Δ.
Επίσης με τις διατάξεις της παρ 1 του άρθρου 112 του ν. 3852/10 ορίζονται τα εξής: «Συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που υλοποιούνται από τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνεχίζουν να υλοποιούνται από το νέο νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει από τη συγχώνευση, τα οποία θεωρούνται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα προγράμματα αυτά. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται όσες απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις του προσωπικού ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ανανεώνονται από το νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει, ως διάδοχο σχήμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει».
Ερώτηση
Μπορεί να μεταφερθεί προσωπικό από ένα ΝΠΔΔ σε μία Κοινωφελή στα πλαίσια των συγχωνεύσεων;
Απάντηση
Δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη για μεταφορά προσωπικού από Ν.Π.Δ.Δ. σε Κοινωφελή Επιχείρηση.
Ερώτηση
Έως τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ πως διοικείται το νομικό πρόσωπο;
Απάντηση
Σύμφωνα με την παρ 4 του άρθρου 103 του ν. 3852/10 μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου περί συγχώνευσης των ΝΠΔΔ παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων που περιέρχονται στο νέο δήμο.
Ερώτηση
Πως διοικείται από 1-1-2011, Ν.Π.Δ.Δ. που είναι το μοναδικό σε ένα Δήμο, και επομένως δεν υπόκειται σε διαδικασία συγχώνευσης;
Απάντηση
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 240 του Ν.3463/06 η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ορίζεται με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Συνεπώς εκ της ανωτέρω διάταξης συνάγεται ότι μέχρι την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου, παρατείνεται η θητεία των μελών του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.
Ερώτηση
Υποχρεούνται να κάνουν απολογισμό τα ΝΠΔΔ που θα συγχωνευτούν;
Απάντηση
Στην παρ.2 του άρθρου 240 του Ν.3463/06 ορίζεται ότι οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 236 του Ν.3463/06 ισχύουν και για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Στην παρ.1 του άρθρου 236 του Ν.3463/06 ορίζονται τα εξής:
«Οι διατάξεις που ισχύουν για τους Δήμους και αφορούν τον οργανισμό της εσωτερικής υπηρεσίας, τον προϋπολογισμό, το οικονομικό έτος, τον απολογισμό, την ταμειακή υπηρεσία, τη διαχείριση, τα δάνεια και την περιουσία, εφαρμόζονται και στα ιδρύματα.»
Συνεπώς από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι οι διατάξεις που ισχύουν για τους Δήμους όσον αφορά τον απολογισμό δηλ. τα άρθρα 163-165 του Ν.3463/06, ισχύουν και για τα Ν.Π.Δ.Δ.
Επομένως, ο απολογισμός για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2010 το ορθό είναι να γίνει από τα ήδη υφιστάμενα Ν.Π.Δ.Δ. και πριν τη διαδικασία συγχώνευσής τους, προκειμένου να αποφευχθούν διαδικαστικά και ερμηνευτικά θέματα. Την απόφαση για την έγκριση του απολογισμού θα λάβει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ως καθολικός διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 102 του ν. 3852/10.
Ο απολογισμός του έτους 2011 (στον οποίο εμπεριέχεται και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τους ήτοι έως 28.02.2011), θα γίνει από τα νέα νομικά πρόσωπα των καλλικρατικών Δήμων έτσι όπως αυτά θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις τους. Ούτως ή άλλως το νέο νομικό πρόσωπο που δημιουργείται, υποκαθιστά αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα οποία περιλαμβάνονται και όσα προκύπτουν από συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη τους, εξομοιούμενο με καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ 5 του άρθρου 103 του ν. 3852/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.