!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 στις 10:24 π.μ.

Ερώτηση
Τι γίνεται στην περίπτωση που μία επιχείρηση έχει ενταχθεί σε προγράμματα "παιδικών σταθμών", "βοήθεια στο σπίτι" κλπ και υπάρχει παράλληλα στο δήμο ένα ή περισσότερα ΝΠΔΔ που λειτουργούν παιδικούς σταθμούς (είτε πρώην κρατικούς ή απλά δημοτικούς σταθμούς) ή άλλα προγράμματα χρηματοδότησης;
Απάντηση
Όπως αναπτύχθηκε σε προηγούμενο ερώτημα δεν μπορεί το ΝΠΔΔ του Δήμου και η κοινωφελής επιχείρηση να έχουν κοινούς τομείς αρμοδιοτήτων.
Στην ίδια κατηγορία της αρμοδιότητας «κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, σύμφωνα με το άρθρο 75 του ΚΔΚ περιλαμβάνονται, η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, με την ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων και ιδρυμάτων όπως παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, βρεφοκομείων, ορφανοτροφείων, κέντρων ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, γηροκομείων κ.λπ. και τη μελέτη και εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας Δήμος έχει έστω και έναν παιδικό σταθμό ως ΝΠΔΔ τότε τα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν μπορούν να υλοποιούνται πλέον από την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, από τη στιγμή που ανήκουν στην ίδια κατηγορία αρμοδιοτήτων.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ανήκουν στην κατηγορία αρμοδιοτήτων της παιδείας.
Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Καλλικράτη δεν προβλέπεται μεταφορά των υλοποιούμενων προγραμμάτων από τα συγχωνευόμενα ΝΠΔΔ σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ καιτο αντίστροφο. Αυτό που προβλέπεται είναι η μεταφορά προγραμμάτων μόνο από τα συγχωνευόμενα ΝΠΔΔ στο ενιαίο πλέον και μοναδικό ΝΠΔΔ του Δήμου και από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις στην ενιαία πλέον και μοναδική κοινωφελή του Δήμου (παρ 1 άρθρο 112 ν. 3852/10). Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να έχουν στους σκοπούς τους τις σχετικές δράσεις και στην ουσία χάνουν όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία έχουν ενταχθεί με την απόφαση συγχώνευσης!!! Επίσης σε αυτή την περίπτωση οι Δήμοι χάνουν τη δυνατότητα να υλοποιούν πλέον γενικά προγράμματα για Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)και Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες, από τη στιγμή που ούτε ο Δήμος αλλά ούτε και τα ΝΠΔΔ μπορούν να είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών, αλλά και οι επιχειρήσεις λόγω διαφορετικών σκοπών δεν θα μπορούν να ενταχθούν!!! (βλ. άρθρο 5 ΚΥΑ 0.18975/οικ. 3.3113/21.10.2010)
Επίσης μεταφορά προσωπικού προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και επιπλέον η διάταξη αυτή αφορά μόνο επιχειρήσεις που συγχωνεύονται (παρ 4 άρθρο 109 ν. 3852/10). Δηλαδή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου απολύονται σε κάθε περίπτωση και επίσης όλοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των Δήμων που διαθέτουν μόνο μία κοινωφελή επιχείρηση (δηλ, δεν θα υπάρχει συγχώνευση) θα έχουν την ίδια μοίρα, είτε είναι αορίστου είτε είναι ορισμένου χρόνου!!!
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο (που ισχύει σχεδόν για όλους τους δήμους), συμπληρώνεται με το γεγονός ότι όταν μεταφέρθηκαν οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί αυτοί έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε τη μορφή του ΝΠΔΔ και δεν επιτρεπόταν να ενσωματωθούν στους Δήμους. Εάν το υπουργείο κάνει δεκτό ότι αυτά τα ΝΠΔΔ δεν μπορούν να μεταφερθούν στους Δήμους με βάση τη σχετική νομοθεσία μεταφορά τους σε αυτούς, τότε τα πράγματα είναι ακόμα ποιο δύσκολα.
Εάν δεν γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση τότε ολόκληρη η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές και οι ωφελούμενοι από αυτές, δυστυχώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα.
Το ακόμα χειρότερο θα είναι αυτό να μην είναι απλά θέμα προχειρότητας και άγνοιας αλλά πολιτικής επιλογής ώστε έντεχνα να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις των κοινωνικών προγραμμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.