!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:08 μ.μ.

Μια νέα αγορά 100.000 επιχειρήσεων με περισσότερους από 265.000 απασχολουμένους μπορεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, απασχολώντας 11 εκατομμύρια εργαζομένους, απορροφώντας το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης.
Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο σχέδιο, με τη μορφή νομοσχεδίου, για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου και «τρίτου τομέα» της οικονομίας, το οποίο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά πριν από το τέλος του 2010 (το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή). Στο τραπέζι έχει πέσει ένα ποσό της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα από ευπαθείς ομάδες (απεξαρτημένοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μακροχρόνια άνεργοι κ.τ.λ.) να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, η οποία όμως θα έχει συγκεκριμένη στόχευση, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι σκοποί
Με τον όρο «κοινωνική επιχείρηση» εννοούμε τις παραγωγικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν ταυτόχρονα οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών ηλικιωμένων ατόμων τα οποία ζουν μόνα τους (από τη μέτρηση της πίεσης μέχρι τα ψώνια της ημέρας) θα μπορούσε να ανατεθεί σε κοινωνικές επιχειρήσεις.
Η σημερινή κατάσταση
Κοινωνικές επιχειρήσεις είναι και οι γυναικείοι συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων Leader. Στη Θεσσαλονίκη επιτυχημένο παράδειγμα αποτελεί ο γυναικείος συνεταιρισμός του Αγίου Αντωνίου. Κοινωνικές επιχειρήσεις είναι και το τυπογραφείο της θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη», το αγρόκτημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως και παραγωγικά εργαστήρια ατόμων με ειδικές ανάγκες (αγγειοπλαστικής και χειροτεχνίας).
Στην έννοια των κοινωνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν αναπτυχτεί από δημόσιους φορείς (αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι), καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».
Το νομοθετικό πλαίσιο
Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση της κοινωνικής οικονομίας, ούτε για τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εισαγάγει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας έχει συγκεκριμένη στόχευση. Ουσιαστικά στήνει ένα παράλληλο κοινωνικό κράτος, αξιοποιώντας κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός νέου είδους επιχειρήσεων, με σκοπό την απασχόληση εργατικού δυναμικού που υπό άλλες συνθήκες πολύ δύσκολα θα έβρισκε εργασία. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τις κοινωνικές δομές σε μια εποχή που η μέση ελληνική οικογένεια έχει ανάγκη από στήριξη και βοήθεια.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποδειχτεί ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Στην ελληνική περίπτωση προσδοκάται να δοθεί και ένα ουσιαστικό χτύπημα στην ανεργία.
Ποιους αφορά
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δε θα διανέμουν κέρδη και οι εταίροι θα αμείβονται με ανώτατο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού (το μέγιστο ποσό είναι περίπου 2.100 € το μήνα). Οι επιχειρήσεις αυτές θα ιδρύονται και θα συμμετέχουν ως εταίροι νέοι κάτω των 35 ετών, ανάπηροι, πρόσφυγες, απεξαρτημένοι με χρόνια προβλήματα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, ενώ προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία.
Με βάση την τελευταία ολοκληρωμένη έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι Περιφέρειες με ανεργία σημαντικά πάνω από το μέσο όρο (11,7% το πρώτο τρίμηνο) είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,2%), η Κεντρική Μακεδονία (12,4%), η Δυτική Μακεδονία (15,1%), η Ηπειρος (12,2%), τα Ιόνια Νησιά (20,4%) και το Νότιο Αιγαίο (18,9%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.