!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ή ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

by ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ on Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 στις 2:44 μ.μ.

«Βοήθεια στο σπίτι» ή βοήθεια στο ... σύστημα;

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση κόβουν και ράβουν τις όποιες υπηρεσίες Πρόνοιας υπάρχουν στο κράτος και τους δήμους, στα μέτρα των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ισοπεδώνοντας τις ανάγκες των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων, των λαϊκών οικογενειών και των γυναικών που ανήκουν σε αυτές
Αλλάζουν το χαρακτήρα του Προγράμματος
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς η αλλαγή στο χαρακτήρα του από εδώ και στο εξής, όπως προδιαγράφει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αντανακλά τη στροφή που πραγματοποιείται συνολικά στο ζήτημα της λεγόμενης «κοινωνικής πολιτικής». Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 και τα επόμενα χρόνια η λειτουργία του διευρύνθηκε. Οι υπηρεσίες του δεν απευθύνονταν σε όλα τα άτομα που είχαν αυτήν την ανάγκη, αλλά μόνο σε αυτά που δυσκολεύονταν να αυτοεξυπηρετηθούν, ζούσαν μοναχικά και δε διέθεταν επαρκείς πόρους. Ετσι, οι υπηρεσίες αυτές κάλυπταν πολύ μικρό αριθμό ατόμων, ήταν αποσπασματικές και υποβαθμισμένες, αφού οι εργαζόμενοι ήταν εξαρχής λίγοι και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος έγινε από κοινοτικά κονδύλια, εθνικούς πόρους, ενώ και οι ίδιοι οι δήμοι χρειάστηκε να συμβάλουν σε αυτήν. Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις της χρηματοδότησης που έχουν δοθεί τελειώνουν και από το 2012, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η συνέχιση του προγράμματος θα γίνει με τη μετατροπή του σε «κοινωνικές επιχειρήσεις».
Στα πλαίσια της «νέας» κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, οι γενικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονται «σπατάλη», κατηγορούνται ως «μη αποτελεσματικές» στην καταπολέμηση της φτώχειας, θεωρούνται «παθητικές πολιτικές» που συντηρούν το πρόβλημα. Με το σκεπτικό αυτό, αντικαθίστανται από «ενεργητικές πολιτικές», από «στοχευμένες» και «εξατομικευμένες» παροχές που κατευθύνονται αποκλειστικά προς τους άνεργους ή τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν. Δηλαδή, ως ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, παύουν να θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και τα ΑμΕΑ, στόχος των υπηρεσιών του δεν είναι πια η κάλυψη των αναγκών τους. Στο εξής ωφελούμενοι είναι όσοι έχουν την ευθύνη της φροντίδας ηλικιωμένων ή ανάπηρων και είναι άνεργοι ή απειλούνται από την ανεργία και στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της «απασχολησιμότητάς» τους.
Στη λογική ότι η «Βοήθεια στο σπίτι» αποδεσμεύει τις γυναίκες από τις υποχρεώσεις τους για τη φροντίδα των «εξαρτώμενων» ηλικιωμένων και ΑμΕΑ που υπάρχουν στην οικογένεια προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας και ότι παράλληλα μέσα από το ίδιο το Πρόγραμμα που θα υλοποιείται από τις «κοινωνικές επιχειρήσεις» δημιουργούνται θέσεις για την απασχόλησή τους, προσπαθούν να διαχειριστούν τη γυναικεία ανεργία. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα έχουν χαμηλούς μισθούς και περιορισμένα δικαιώματα. Η πείρα που υπάρχει από τη λειτουργία του Προγράμματος είναι χαρακτηριστική: Οι εργαζόμενοι σε αυτό, σε ένα μεγάλο μέρος τους γυναίκες, απασχολούνται στην πλειοψηφία τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου, λαμβάνουν μισθούς από 500-800 ευρώ, ενώ η πληρωμή τους καθυστερεί, μένουν για μήνες ολόκληρους απλήρωτοι. Η ανάθεση του Προγράμματος σε «κοινωνικές επιχειρήσεις» από το 2012 θα επιφέρει ακόμα χειρότερους όρους (ατομικές συμβάσεις, «κοινωνική» εργασία με πληρωμή το επίδομα ανεργίας, κ.λπ).
Δραματικές συνέπειες για τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τη λαϊκή οικογένεια
Η «Βοήθεια στο σπίτι» θα παρέχει, λοιπόν, υπηρεσίες μόνο σε ηλικιωμένους και ΑμΕΑ που έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, αφήνοντας απ' έξω όλους τους υπόλοιπους που είτε είναι χωρίς οικογένεια, είτε τα μέλη της οικογένειάς τους είναι εργαζόμενοι. Μέσω του ΟΑΕΔ, ο άνεργος ή η άνεργη θα λαμβάνουν ένα κουπόνι που τους εξασφαλίζει πρόσβαση στην υπηρεσία. Θα στοχεύει με τον τρόπο αυτό στη διαχείριση των πιο οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων, όπως της ακραίας φτώχειας και της υψηλής ανεργίας κύρια των γυναικών, και στη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή στην ενσωμάτωσή τους. Οι οικογένειες που δεν έχουν άνεργο θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι τα πιο ηλικιωμένα ή τα ΑμΕΑ μέλη τους ή να αναζητήσουν υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες κατ' οίκον νοσηλείας, τις οποίες, αν έχουν τη δυνατότητα, θα πληρώσουν αδρά ή από ΜΚΟ και «κοινωνικές επιχειρήσεις» για τις οποίες θα καταβάλλουν επίσης αντίτιμο. Επίσης, η άνεργη ή ο άνεργος που θα βρίσκει δουλειά θα χάνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της «Βοήθειας στο σπίτι».
Τέλος, ανάμεσα στους ηλικιωμένους που θα αποκλειστούν βρίσκονται και πολλές ηλικιωμένες γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις. Σύμφωνα με την ίδια την ΕΕ, οι ηλικιωμένες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο φτώχειας, απειλούνται από αυτήν σε ποσοστό 22%, δηλαδή σε ποσοστό 5 μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανδρών (17%). Ο δραστικός, επομένως, περιορισμός των ωφελούμενων από τη «Βοήθεια στο σπίτι» θα οξύνει δραματικά τα προβλήματα των γυναικών αυτών.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων, των ΑμΕΑ, με δωρεάν κρατικές υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που θα οργανώνονται μέσα από τα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και τα χωριά, στο πλαίσιο ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας. Είναι σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση του ταξικού συνδικαλιστικού, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος η διεύρυνση της υπηρεσίας αυτής με αρμοδιότητες όπως η φροντίδα του άρρωστου παιδιού στο σπίτι, η φροντίδα εργαζόμενου μετά από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια. Είναι σημαντικό μια τέτοια υπηρεσία να αναλαμβάνει επίσης την επιστημονική ενημέρωση και τη συμβουλευτική προς την οικογένεια για το όποιο πρόβλημα υγείας προκύπτει, να εξασφαλίζει βοήθεια σε μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, καθώς και στα νέα ζευγάρια μετά τον τοκετό, ειδικά στην περίπτωση που το παιδί που γεννιέται έχει κάποια αναπηρία ή πρόβλημα υγείας. Υπάρχει η ανάγκη, στα πλαίσια της ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, να παρέχονται έκτακτα επιδόματα σε όσους φροντίζουν ηλικιωμένα ή ανάπηρα μέλη των οικογενειών τους.
Ολα όσα είναι σήμερα αναγκαία και απαραίτητα, απαιτούν για να πραγματοποιηθούν πάλη ώστε να εμποδιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων. Πάλη για να γίνουν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όλων των μελών της υπόθεση και ευθύνη της λαϊκής εξουσίας, του εργατικού κράτους που θα οργανώσει την παραγωγή και την οικονομία με στόχο τη διευρυμένη ικανοποίησή τους σε συνεχώς ανώτερο επίπεδο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.