!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» βγαίνει στη «σύνταξη» και αλλάζει...


Τίτλοι τέλους πέφτουν τον Απρίλιο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αλλάζει πλέον μορφή και εξελίσσεται σε «Κατ΄Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» με αυστηρά ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» βγαίνει στη «σύνταξη» και αλλάζει...
Τίτλοι τέλους πέφτουν τον Απρίλιο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αλλάζει πλέον μορφή και εξελίσσεται σε «Κατ΄Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» με αυστηρά ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.
Η κοινωνική αυτή δομή, που υλοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια από τους δήμους, αποτελεί κατά κοινή ομολογία μία από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες που παρέχουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε 100.000 ηλικιωμένους στη χώρα.
Ωστόσο το πρόγραμμα, με τον τρόπο που υλοποιείται σήμερα, ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ενώ θεσπίζονται κριτήρια που είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν ανάγκη από φροντίδα. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει τώρα υπηρεσίες σε όλους τους ανήμπορους ανθρώπους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Με τα νέα δεδομένα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν μόνο όσοι είναι πάνω από 78 ετών, έχουν πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και ετήσιο εισόδημα 7.740 ευρώ. Εάν πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων, το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 14.000 ευρώ, ενώ και οι δύο θα πρέπει να είναι πάνω από 78 ετών.Οι δήμαρχοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα με τον τρόπο που προωθείται κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους δικαιούχους ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Το διάστημα αυτό έχουν καταφέρει να ενταχθούν μόλις 1.700 ηλικιωμένοι από τους 100.000 που εξυπηρετούνται σήμερα.
Ταυτόχρονα, απομακρύνονται οι 3.700 εργαζόμενοι που προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους, καθώς τα νέα κριτήρια πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ έχουν ως βασική προϋπόθεση την ανεργία. Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους δήμους και τους υπαλλήλους, οι οποίοι στις 13 και 14 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν απεργία ζητώντας να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, αφού εκτός των άλλων παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι.
Αιτήσεις
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη συμβαίνει τη στιγμή που είχαν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο οι αιτήσεις ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του προγράμματος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο «Eθνος», περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, αναφέροντας ότι τα κριτήρια είναι «αυστηρά και σκληρά», με αποτέλεσμα να μένουν εκτός χιλιάδες ηλικιωμένοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άποροι και μόνοι στη ζωή.
Στην κατεύθυνση αυτή η Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΕ εισηγείται πιο ευνοϊκούς όρους, όπως για παράδειγμα το όριο ηλικίας να παραμείνει στα 65 έτη, να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας από 68% σε 50%, καθώς και να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ ετησίως το ατομικό εισόδημα και στα 20.000 ευρώ το οικογενειακό.
Επιπλέον, ο κ. Δανιηλίδης υποστηρίζει ότι μέσω του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» γίνεται εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. «Εάν δεν ήταν ενταγμένα τα άτομα αυτά στο πρόγραμμα, θα απαιτούνταν τεράστια ποσά για την περίθαλψή τους σε νοσοκομεία και γηροκομεία», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, συμπληρώνοντας πως με την εξέλιξη αυτή «το κόστος μετακυλίεται στα ασφαλιστικά ταμεία».
Προσθέτει, επίσης, ότι ο μόνος τρόπος για να προσφέρει το πρόγραμμα ουσιαστική βοήθεια στους ηλικιωμένους πρέπει η υπηρεσία να θεωρηθεί συνεχιζόμενη και επιπλέον να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΑΣΕΠ, που δεν επιτρέπει την επαναπρόσληψη του υπάρχοντος καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ισχύον «Βοήθεια Στο Σπίτι» δεν έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του ούτε καν μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και λήγει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους να καλύψουν το λειτουργικό κόστος από τους ΚΑΠ. Η ΚΕΔΕ αρνείται να καλύψουν οι δήμοι με δικά τους έξοδα το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του υπουργείου «παράνομη και παράτυπη».
Συμβάσεις
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο ΙΚΑ
Από τις 15 Οκτωβρίου το ΙΚΑ έχει αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των συνταξιούχων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
Επίσης το ΙΚΑ δέχεται αιτήσεις Νομικών προσώπων/Επιχειρήσεων για ένταξή τους στο Μητρώο Παρόχων και σύναψη σύμβασης για παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος.
Ειδικότερα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους δικαιούχους της αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας.
Οι πάροχοι αυτοί μπορεί να είναι:
  • Επιχειρήσεις Δήμων.
  • Επιχειρήσεις Περιφερειών.
  • Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
  • Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό κοινωνικής φροντίδας ή υγείας.
  • Αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στον σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη ή πρόνοια.
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας.
Χρηματοδότηση
Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από κονδύλι που προοριζόταν για την Εργατική Εστία, η οποία καταργήθηκε.
Διευκρινίζεται πως κοινωνικούς συνεταιρισμούς μπορούν να συστήσουν ακόμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνάπτουν σύμβαση με τον οικείο ΟΤΑ. Ο δήμος, από την πλευρά του, καταβάλλει στον συνεταιρισμό το ποσό που απαιτείται ανάλογα με τον αριθμό των ωφελούμενων, ενώ οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται οι ίδιοι το χρηματικό ποσό.
«Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Εξυπηρετούνται: 100.000 ηλικιωμένοι σε όλη τη χώρα.
  • Εργάζονται: 3.700 εργαζόμενοι
  • Νέο σύστημα «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων»: Εχουν ενταχθεί μόλις 1.600 ηλικιωμένοι
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.