!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

~ Δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια οι ΟΤΑ ~ Εξασφάλισαν τη λειτουργία Κοινωνικών Δομών και Προγραμμάτων







~ Δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια οι ΟΤΑ ~

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Δίχτυ προστασίας για τη στήριξη ενός εκατομμυρίου κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων πολιτών σε όλη τη χώρα απλώνει και τη νέα χρονιά η τοπική αυτοδιοίκηση, σηκώνοντας το βάρος των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

Παρά τη μεγάλη μείωση των πόρων και του προσωπικού τους, οι ΟΤΑ κατάφεραν να στηρίξουν και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών για τους ηλικιωμένους, τα νήπια και τα ΑμεΑ, υλοποιώντας παράλληλα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ήδη περισσότεροι από 100.000 ανήμποροι και ηλικιωμένοι σε όλη η χώρα θα συνεχίσουν να δέχονται φροντίδα και ιατρική περίθαλψη μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς μετά από παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, επεκτείνεται η παροχή υπηρεσιών για έναν ακόμα χρόνο.

Συγκεκριμένα τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών ενέκριναν τους αναγκαίους πόρους που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Την ίδια ώρα, σε άλλες 100.000 οικογένειες δόθηκε η δυνατότητα να εγγράψουν εντελώς δωρεάν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη σχολική περίοδο 2014-2015, ενώ χιλιάδες ακόμα είναι οι ωφελούμενοι από τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ.

Τις δράσεις αυτές, που αναπτύσσονται από τους δήμους προς όφελος των πολιτών, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επιχειρεί και έναν απολογισμό σε επιστολή που απέστειλε προς όλους τους δημάρχους. Τονίζει ότι παρά την τεράστια μείωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεπέρασε το 60%, και την απώλεια προσωπικού με την κατάργηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, οι δήμοι σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο, που ήταν η στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων των τοπικών κοινωνιών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανακούφιση ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανασφάλιστων. «Στο κοινωνικό αυτό μέτωπο, μέσα από τις τάξεις της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης, την οποία υπηρέτησα επί σειρά ετών με την ιδιότητα του προέδρου, δώσαμε σκληρές και άνισες μάχες για την επιτυχία υψηλών στόχων. Πετύχαμε πολλά για την κοινωνία, διαψεύδοντας όσους μεμψιμοιρούσαν ή αμφισβητούσαν την αγωνιστική επιμονή και την προσήλωση στους στόχους μας», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης και προσθέτει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πέτυχε πολλά, αλλά οφείλει ακόμη περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες.

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αναφερόμενος στα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα και τις δομές που στηρίζουν οι δήμοι, ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδίκησε και κάθε χρόνο επιτυγχάνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης και συνέχισης κρίσιμων προγραμμάτων και δομών, όπως:

Βοήθεια στο Σπίτι: Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αφορά την κατ' οίκον εξυπηρέτηση άρρωστων, κατάκοιτων, ανάπηρων, ανήμπορων και άπορων ηλικιωμένων παρατάθηκε για μία ακόμη φορά, και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα. Ενώ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, με ψήφιση διατάξεων στη Βουλή παρατάθηκε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με διασφάλιση της χρηματοδότησης με 120 εκατομμύρια ευρώ και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα έγινε πράξη το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τριμερή χρηματοδότηση του προγράμματος (κρατικός προϋπολογισμός, ασφαλιστικά ταμεία, ευρωπαϊκοί πόροι), γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της βιωσιμότητάς του. Επίσης θεσμοθετήθηκε και η διάδοχη μορφή του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2016 με δύο επιμέρους προγράμματα. Πρόκειται για το «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων» για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το «Κατ' οίκον κοινωνική φροντίδα» για τους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους και άτομα με αναπηρία, με φορείς υλοποίησης τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας και ειδικά την περίοδο της κρίσης καταξιώθηκε ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης των οικογενειών. Είναι το πρόγραμμα που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις δωρεάν φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά καινά λαμβάνουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και άθλησης μέσα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που εξασφαλίζει ισότιμες ανθρώπινες συνθήκες στους συμπολίτες μας με αναπηρία μέσα από τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες φέτος ήταν θεαματικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το κλίμα αρχικά ήταν αρνητικό για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που αναφέρονταν σε περισσότερα από 110.000 παιδιά. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των δημοσιονομικών αναγκών, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια οριζόντια μείωση των πιστοποιημένων θέσεων κατά 30%, επιφέροντας μεγαλύτερο πλήγμα. Έτσι, για φέτος εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση με 200 εκατομμύρια ευρώ, αναιρώντας τελικά στην πράξη και την οριζόντια κατάργηση των πιστοποιημένων θέσεων. Αποτέλεσμα της ανυποχώρητης στάσης των δημάρχων είναι αυτή τη στιγμή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να φιλοξενούνται δωρεάν 62.695 παιδιά, άλλα 15.810 παιδιά στα ΚΔΑΠ να ασχολούνται με προγράμματα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας και αθλητισμού και 1.836 άτομα με αναπηρία να απασχολούνται δημιουργικά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ): Η ΚΕΔΕ κατάφερε να πετύχει την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τη θεσμοθέτηση της σύνθετης χρηματοδότησης των δομών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων δομών για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, ανακουφίζοντας και τα συγγενικά τους πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα τους.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Σε όλη την επικράτεια λειτουργούν δημοτικά ιατρεία που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων και ανασφάλιστων πολιτών. Αυτό ωστόσο μπορεί να διευρυνθεί και να αποκτήσει άλλα μόνιμα χαρακτηριστικά, γι' αυτό και οι δήμαρχοι διεκδικούν να αναγνωριστεί το δικαίωμα -σε όσους δήμους μπορούν- να πιστοποιηθούν άμεσα Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ με προσκλήσεις αντίστοιχες με αυτές που χρηματοδοτούνται τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης.

Δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σ. Δαινηλίδη, όταν η οικονομική κρίση επέφερε την εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στα ύψη και τη δραματική μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδίκησε έγκαιρα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε οι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν δομές και προγράμματα για τη στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετώπιζαν καταστάσεις ανέχειας και φτώχειας.

Έτσι, στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας οι δήμοι καθιέρωσαν κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και δημοτικούς λαχανόκηπους, καλύπτοντας για χιλιάδες αδύναμους πολίτες τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες που σπεύδουν προς ενίσχυση των δομών αυτών με τις ανιδιοτελείς προσφορές τους.

Στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν περιορίστηκε στην άμεση καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών στους εργαζόμενους από τα υπουργεία. Αντίθετα εξασφάλισε τη θεσμική στήριξη της βιωσιμότητας των κέντρων πρόληψης με την υπογραφή επταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ.

Για την εργασία: Διαρκούσης της κρίσης, η αυτοδιοίκηση έγκαιρα διέβλεψε τον μεγάλο κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας. Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ μορφοποιήθηκαν πλήρως στο συνέδριο της (το 2013), όπου ολοκληρωμένα κατατέθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση της κοινωφελούς εργασίας. Κάτι που, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, έγινε επιτυγχάνοντας τη χρηματοδότηση και συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν τοπικά σχέδια απασχόλησης και τοπικές πρωτοβουλίες για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ηλεκτροδότηση νοικοκυριών: Τον περσινό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν στην τραγική θέση να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναγκασμένα να ζουν στο σκοτάδι ή να αναζητούν την ελάχιστη θέρμανση με επικίνδυνες και πρόχειρες λύσεις, όπως η ανεξέλεγκτη καύση επικίνδυνων υλικών. Ακόμη και όσοι είχαν τη δυνατότητα να καταφύγουν στη λύση του καυσόξυλου, λειτουργώντας τζάκι ή θερμάστρα, συνετέλεσαν στην έκρηξη της ρύπανσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και υιοθετήθηκε από τα κεντρικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε ως αποτέλεσμα καταρχήν να θεσπιστούν μέτρα που εφάρμοσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με τους δήμους για την αποτροπή της διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν καλύτεροι όροι για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, η αρχή έγινε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ γενικεύθηκε η απαίτηση για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα φυσικού αερίου, στοχεύοντας στην εξασφάλιση χαμηλού κόστους θέρμανσης και στην προστασία της δημόσιας υγείας. «Πετύχαμε σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση κατά 60% για τη μετατροπή των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες σε λέβητες φυσικού αερίου, ενώ διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και συνδυασμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη σύνδεση των νοικοκυριών με τα δίκτυα φυσικού αερίου και την περαιτέρω μείωση του κόστους», ανέφερε ο δήμαρχος.
Φωτογραφία: ~ Δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια οι ΟΤΑ ~

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Δίχτυ προστασίας για τη στήριξη ενός εκατομμυρίου κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων πολιτών σε όλη τη χώρα απλώνει και τη νέα χρονιά η τοπική αυτοδιοίκηση, σηκώνοντας το βάρος των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

Παρά τη μεγάλη μείωση των πόρων και του προσωπικού τους, οι ΟΤΑ κατάφεραν να στηρίξουν και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών για τους ηλικιωμένους, τα νήπια και τα ΑμεΑ, υλοποιώντας παράλληλα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ήδη περισσότεροι από 100.000 ανήμποροι και ηλικιωμένοι σε όλη η χώρα θα συνεχίσουν να δέχονται φροντίδα και ιατρική περίθαλψη μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς μετά από παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, επεκτείνεται η παροχή υπηρεσιών για έναν ακόμα χρόνο.

Συγκεκριμένα τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών ενέκριναν τους αναγκαίους πόρους που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Την ίδια ώρα, σε άλλες 100.000 οικογένειες δόθηκε η δυνατότητα να εγγράψουν εντελώς δωρεάν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη σχολική περίοδο 2014-2015, ενώ χιλιάδες ακόμα είναι οι ωφελούμενοι από τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ.

Τις δράσεις αυτές, που αναπτύσσονται από τους δήμους προς όφελος των πολιτών, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επιχειρεί και έναν απολογισμό σε επιστολή που απέστειλε προς όλους τους δημάρχους. Τονίζει ότι παρά την τεράστια μείωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεπέρασε το 60%, και την απώλεια προσωπικού με την κατάργηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, οι δήμοι σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο, που ήταν η στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων των τοπικών κοινωνιών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανακούφιση ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανασφάλιστων. «Στο κοινωνικό αυτό μέτωπο, μέσα από τις τάξεις της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης, την οποία υπηρέτησα επί σειρά ετών με την ιδιότητα του προέδρου, δώσαμε σκληρές και άνισες μάχες για την επιτυχία υψηλών στόχων. Πετύχαμε πολλά για την κοινωνία, διαψεύδοντας όσους μεμψιμοιρούσαν ή αμφισβητούσαν την αγωνιστική επιμονή και την προσήλωση στους στόχους μας», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης και προσθέτει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πέτυχε πολλά, αλλά οφείλει ακόμη περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες.

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αναφερόμενος στα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα και τις δομές που στηρίζουν οι δήμοι, ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδίκησε και κάθε χρόνο επιτυγχάνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης και συνέχισης κρίσιμων προγραμμάτων και δομών, όπως:

Βοήθεια στο Σπίτι: Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αφορά την κατ' οίκον εξυπηρέτηση άρρωστων, κατάκοιτων, ανάπηρων, ανήμπορων και άπορων ηλικιωμένων παρατάθηκε για μία ακόμη φορά, και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα. Ενώ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, με ψήφιση διατάξεων στη Βουλή παρατάθηκε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με διασφάλιση της χρηματοδότησης με 120 εκατομμύρια ευρώ και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα έγινε πράξη το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τριμερή χρηματοδότηση του προγράμματος (κρατικός προϋπολογισμός, ασφαλιστικά ταμεία, ευρωπαϊκοί πόροι), γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της βιωσιμότητάς του. Επίσης θεσμοθετήθηκε και η διάδοχη μορφή του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2016 με δύο επιμέρους προγράμματα. Πρόκειται για το «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων» για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το «Κατ' οίκον κοινωνική φροντίδα» για τους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους και άτομα με αναπηρία, με φορείς υλοποίησης τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας και ειδικά την περίοδο της κρίσης καταξιώθηκε ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης των οικογενειών. Είναι το πρόγραμμα που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις δωρεάν φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά καινά λαμβάνουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και άθλησης μέσα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που εξασφαλίζει ισότιμες ανθρώπινες συνθήκες στους συμπολίτες μας με αναπηρία μέσα από τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες φέτος ήταν θεαματικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το κλίμα αρχικά ήταν αρνητικό για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που αναφέρονταν σε περισσότερα από 110.000 παιδιά. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των δημοσιονομικών αναγκών, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια οριζόντια μείωση των πιστοποιημένων θέσεων κατά 30%, επιφέροντας μεγαλύτερο πλήγμα. Έτσι, για φέτος εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση με 200 εκατομμύρια ευρώ, αναιρώντας τελικά στην πράξη και την οριζόντια κατάργηση των πιστοποιημένων θέσεων. Αποτέλεσμα της ανυποχώρητης στάσης των δημάρχων είναι αυτή τη στιγμή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να φιλοξενούνται δωρεάν 62.695 παιδιά, άλλα 15.810 παιδιά στα ΚΔΑΠ να ασχολούνται με προγράμματα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας και αθλητισμού και 1.836 άτομα με αναπηρία να απασχολούνται δημιουργικά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ): Η ΚΕΔΕ κατάφερε να πετύχει την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τη θεσμοθέτηση της σύνθετης χρηματοδότησης των δομών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων δομών για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, ανακουφίζοντας και τα συγγενικά τους πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα τους.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Σε όλη την επικράτεια λειτουργούν δημοτικά ιατρεία που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων και ανασφάλιστων πολιτών. Αυτό ωστόσο μπορεί να διευρυνθεί και να αποκτήσει άλλα μόνιμα χαρακτηριστικά, γι' αυτό και οι δήμαρχοι διεκδικούν να αναγνωριστεί το δικαίωμα -σε όσους δήμους μπορούν- να πιστοποιηθούν άμεσα Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ με προσκλήσεις αντίστοιχες με αυτές που χρηματοδοτούνται τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης.

Δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σ. Δαινηλίδη, όταν η οικονομική κρίση επέφερε την εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στα ύψη και τη δραματική μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδίκησε έγκαιρα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε οι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν δομές και προγράμματα για τη στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετώπιζαν καταστάσεις ανέχειας και φτώχειας.

Έτσι, στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας οι δήμοι καθιέρωσαν κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και δημοτικούς λαχανόκηπους, καλύπτοντας για χιλιάδες αδύναμους πολίτες τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες που σπεύδουν προς ενίσχυση των δομών αυτών με τις ανιδιοτελείς προσφορές τους.

Στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν περιορίστηκε στην άμεση καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών στους εργαζόμενους από τα υπουργεία. Αντίθετα εξασφάλισε τη θεσμική στήριξη της βιωσιμότητας των κέντρων πρόληψης με την υπογραφή επταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ.

Για την εργασία: Διαρκούσης της κρίσης, η αυτοδιοίκηση έγκαιρα διέβλεψε τον μεγάλο κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας. Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ μορφοποιήθηκαν πλήρως στο συνέδριο της (το 2013), όπου ολοκληρωμένα κατατέθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση της κοινωφελούς εργασίας. Κάτι που, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, έγινε επιτυγχάνοντας τη χρηματοδότηση και συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν τοπικά σχέδια απασχόλησης και τοπικές πρωτοβουλίες για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ηλεκτροδότηση νοικοκυριών: Τον περσινό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν στην τραγική θέση να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναγκασμένα να ζουν στο σκοτάδι ή να αναζητούν την ελάχιστη θέρμανση με επικίνδυνες και πρόχειρες λύσεις, όπως η ανεξέλεγκτη καύση επικίνδυνων υλικών. Ακόμη και όσοι είχαν τη δυνατότητα να καταφύγουν στη λύση του καυσόξυλου, λειτουργώντας τζάκι ή θερμάστρα, συνετέλεσαν στην έκρηξη της ρύπανσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και υιοθετήθηκε από τα κεντρικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε ως αποτέλεσμα καταρχήν να θεσπιστούν μέτρα που εφάρμοσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με τους δήμους για την αποτροπή της διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν καλύτεροι όροι για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, η αρχή έγινε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ γενικεύθηκε η απαίτηση για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα φυσικού αερίου, στοχεύοντας στην εξασφάλιση χαμηλού κόστους θέρμανσης και στην προστασία της δημόσιας υγείας. «Πετύχαμε σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση κατά 60% για τη μετατροπή των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες σε λέβητες φυσικού αερίου, ενώ διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και συνδυασμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη σύνδεση των νοικοκυριών με τα δίκτυα φυσικού αερίου και την περαιτέρω μείωση του κόστους», ανέφερε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.