!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Επάγγελμα Κοινωνικός Λειτουργός

Επάγγελμα Κοινωνικός Λειτουργός

 

Μια εναλλακτική λύση για όσους δεν εισαχθούν στα τμήματα της Ψυχολογίας

Σε μια εποχή που τα κοινωνικά προβλήματα είναι αυξημένα ελέω της κρίσης και του μνημονίου θα υποστήριζε κανείς ότι περισσότερο από άλλοτε είναι αναγκαία η συμβολή των κοινωνικών λειτουργών.

Για να αποκτήσει κάποιος την εν λόγω ειδικότητα θα πρέπει να επιλέξει είτε το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είτε ένα από τα τμήματα κοινωνικής εργασίας των ΤΕΙ Αθηνών και Κρήτης. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο νέο μηχανογραφικό του 2013 το τμήμα του Πανεπιστημίου Θράκης θα το συναντήσουν οι υποψήφιοι ως Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.

Βάσεις και ζήτηση σχολών. Προσιτές βάσεις μεγάλο το ενδιαφέρον

Όπως διαπιστώνει κανείς και από τον πίνακα που παραθέτουμε οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι υψηλές καθώς κυμαίνονται από 11.455 μόρια έως 14654 στο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών. Συνολικά 698 μαθητές επέλεξαν ως πρώτη τους επιλογή τα τμήματα που παράγουν Κοινωνικούς λειτουργούς. Στον πίνακα με τις πρώτες προτιμήσεις περιλαμβάνεται και το τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας που πλέον δεν υφίσταται στο μηχανογραφικό δελτίο. Το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών δηλώθηκε από 14130 μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Δηλαδή 1 στους 3 υποψηφίους της θεωρητικής δήλωσαν το τμήμα.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΑΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 12441
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΠΟΛΥΤΕΚΝ. 9783
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 12125
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΚΟΙΝ.ΚΡΙΤ. 12158
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ. 6802
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 14654
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝ. 13300
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 14479
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΙΝ.ΚΡΙΤ. 14135
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ. 4121
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 11455
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΠΟΛΥΤΕΚΝ. 9521
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 11335
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΟΙΝ.ΚΡΙΤ. 11097
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ. 2324
ΤΜΗΜΑ Αριθμός πρώτων προτιμήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 181
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 241
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 150
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ 126

Κοινωνικός λειτουργός και επαγγελματικά δικαιώματα

Ένα σύνηθες ερώτημα γονέων και μαθητών είναι το ακόλουθο: Ποιο το αντικείμενο εργασίας του κοινωνικού λειτουργού;. Πράγματι πολλοί δε γνωρίζουν το τι κάνει ένας κοινωνικός λειτουργός. Βέβαια από το όνομα και μόνο πολλοί θα εικάσουν ότι η εργασία του έχει σχέση με την κοινωνία. Δεν κάνουν λάθος. Ο κοινωνικός λειτουργός βοηθά άτομα και ομάδες με συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα ( ανάπηρους, ηλικιωμένους κ.α) , άτομα που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι (πρώην φυλακισμένοι) ή άτομα που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες. Συζητά μαζί τους και τους παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες γα τα προβλήματά τους. Για να έχουν γονείς και μαθητές μια πλήρη εικόνα για το αντικείμενο εργασίας παραθέτουμε απόσπασμα των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων:

α) Πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων.
β) Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής λειτουργικότητας, ατόμων και ομάδων με την πραγμάτωση θεσμικών αλλαγών μέσα στην κοινότητα.
2. Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, ως στελέχη στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, με τα παρακάτω αντικείμενα:
α) Διενέργεια κοινωνικής μελέτης ή ψυχοκοινωνικής μελέτης όπου κρίνεται απαραίτητη, του περιστατικού, της ομάδας και της κοινότητας που χρειάζεται την παρέμβασή τους.

β) Διαμόρφωση διάγνωσης, αυτόνομα ή και σε συνεργασία με άλλους ειδικούς για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
γ) Εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίου δράσης και ενεργειών για την αντιμετώπτση συγκεκριμένης κατάστασης.

Χώροι εργασίας

Οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται σε ΚΑΠΗ, σε νοσοκομεία, σε πρόγραμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», σε φυλακές, σε δήμους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελληνική Αστυνομία,σε Νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανοίγοντας το δικό τους γραφείο. Επίσης μπορούν να εργαστούν στα σχολεία αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ18.09. Μπορούν ακόμα να εργαστούν και στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ30. Επιπρόσθετα μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες άλλα και σε ιδιωτικούς παιδικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Για να διαπιστώσει κανείς τους χώρους εργασίας παραθέτουμε και τα στοιχεία του γραφείου διασύνδεσης του ΤΕΙ Κρήτης που παρουσιάζουν την κατανομή των κοινωνικών λειτουργούν ανά χώρο εργασίας (απόφοιτοι ετών 1996-2001.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο (37,4%)
Συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον Ιδιωτικό τομέα (25%)
Συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο (24,2%)
Συμβάσεις αορίστου χρόνου σον ιδιωτικό τομέα (11%).

Όσον αφορά τους τομείς απασχόλησης:

το 38% φαίνεται να απασχολείται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ
το 16,7% στην Ψυχική Υγεία
το 8% απασχολείται στην εκπαίδευση.
Από τα πιο πάνω αριθμητικά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι ο κατεξοχην χώρος απασχόλησης είναι το δημόσιο και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδίοικησης. Για την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι αναγκαία η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

ΑΕΙ – ΤΕΙ

Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους αποφοίτους του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας. Έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα και σε πολλές προκηρύξεις δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλιστα μετά από σχετική αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι σε πολλές προκηρύξει ζητούνται πτυχιούχοι ΤΕΙ και όχι ΑΕΙ.

Μια εναλλακτική για όσους δεν εισαχθούν στη Ψυχολογία

Τα τμήματα που παράγουν κοινωνικούς λειτουργούς θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική για όσους δεν εισαχθούν στη Ψυχολογία καθώς οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν χώρο δράσης και την ψυχική υγεία. Ωστόσο ο κοινωνικός λειτουργός δεν αντικαθιστά τον ψυχολόγο ούτε φυσικά μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Παραθέτουμε απόσπασμα από το ΠΔ 50/1989 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κοινωνικών λειτουργών), αναφέρεται ρητά ότι:

1) Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, «… με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις-θεωρητικες και εφαρμοσμένες- ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες …» στους εξής τομείς:

στην Κοινωνική Πρόνοια, στην Υγεία, στην Ψυχική Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην πρόληψη της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, στην Κοινωνική Οργάνωση και Ανάπτυξη, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για τις ένοπλες δυνάμεις και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ανάλογα με τον τομέα απασχόλησης τους οι Κοινωνικοί Λειτουργοί παρέχουν υπηρεσίες ενημερωτικού, συμβουλευτικού, διαγνωστικού, θεραπευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα.

2) Ειδικά όσοι ασχολούνται στον Τομέα Ψυχικής Υγείας ασκούν μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων
«Παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού «, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα ,ομάδες και οικογένειες» που θεραπεύονται σε Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Θεραπευτήρια Ψυχικών Παθήσεων κλπ.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.