!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«Αποκλεισμένοι» από τις δημόσιες δομές πρόνοιας οι κοινωνικοί λειτουργοί



Χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς είναι οι δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της χώρας μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται στους πολίτες, και μάλιστα κατά τη διάρκεια…
της σφοδρής οικονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), οι ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς στο ΕΣΥ είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, 24 από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό, ενώ και τα περισσότερα από τα 204 Κέντρα Υγείας των αστικών και αγροτικών περιοχών λειτουργούν χωρίς κοινωνικό λειτουργό.
Με σοβαρό έλλειμμα κοινωνικών λειτουργών προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
Με μειωμένο κατά 50% προσωπικό κοινωνικών λειτουργών είναι τα ιδρύματα παιδικής φροντίδας. Δραματική είναι η κατάσταση κατά τους εκπροσώπους του κλάδου και στις δομές της δικαιοσύνης, καθώς στις 33 φυλακές της χώρας υπηρετούν συνολικά μόνο 35 κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σε 8 φυλακές δεν υπάρχει ούτε ένας κοινωνικός λειτουργός.
Η απογύμνωση του ΕΣΥ από τον νευραλγικό κλάδο των κοινωνικών λειτουργών αντανακλάται και στην εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΚΛΕ, το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 καταργήθηκε ένα από τα τέσσερα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της χώρας (αυτό του ΤΕΙ Πάτρας) και αποδυναμώθηκε η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με την συγχώνευση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με αυτό της Πολιτικής Επιστήμης.
Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η πιθανότητα μη βιωσιμότητας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Αθήνας και Κρήτης, λόγω περιορισμού του αριθμού του εκπαιδευτικού τους προσωπικού εξαιτίας της μη αναπλήρωσης των Καθηγητών που συνταξιοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας.
Επιστημονικό συμπόσιο: Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση
Η επαγγελματική αβεβαιότητα των κοινωνικών λειτουργών σε συνδυασμό με την «βαριά» κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες χωρίς να βρίσκουν γέφυρες και στηρίγματα προς την κοινωνική πρόνοια και φροντίδα, θα συζητηθούν στη διάρκεια του 1ου Μετεκπαιδευτικού Επιστημονικού Συμποσίου στην Κοινωνική
Εργασία, που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας (Δ/νση: Αγίου Σπυρίδωνος, Αιγάλεω).
Το συμπόσιο με θέμα «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» διοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (EASSW) και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο είναι διαθέσιμες στο http://welfare-in-crisis.skle.gr/index.php/el/
Η οικονομική κρίση με την μεγάλη ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, την αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την όλο και μεγαλύτερη ακραία φτώχεια, την αύξηση των ανισοτήτων, του μεγαλύτερου κοινωνικού αποκλεισμού και τις μεγάλες περικοπές στα συστήματα υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής προστασίας έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Τα ζητήματα αυτά έχουν απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (European Association of Schools of Social Work – EASSW), που μέλη της έχει πάνω από 400 Πανεπιστημιακές Σχολές Κοινωνικής Εργασίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ακριβώς για αυτά τα προβλήματα και σε ένδειξη αλληλέγγυας δράσης και υποστήριξης το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επισκέπτεται την περίοδο αυτή την Ελλάδα και συμμετέχει στη συνδιοργάνωση του Επιστημονικού Συμποσίου. 




 http://blogs247.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.