!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΕ- ΟΤΑ«Εθελοντισμός»... η μαύρη εργασία στους Ο.Τ.Α.!!-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ......

Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α                                                                                     Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2014
                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 1205

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Εθελοντισμός»... η μαύρη εργασία στους Ο.Τ.Α.!!!
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες αιχμής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συντονισμένη μεθόδευση κυβέρνησης και αιρετών να υποκαταστήσουν το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Δίμηνα, Κοινωφελής Εργασία, Μ.Κ.Ο., ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κ.λπ.). Νέο φρούτο πλέον στις ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις είναι η δήθεν «εθελοντική εργασία» που ουσιαστικά υποκρύπτει «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία»!!!
Ενημερώνουμε τους Συλλόγους Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως πλήθος αιρετών προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού στις θεσμοθετημένες Υπηρεσίες των Δήμων βάζοντας από την «πίσω πόρτα» δήθεν «εθελοντές». Ενέργεια φανερά μη νόμιμη και τελικά επικίνδυνη για τους ίδιους τους Δημότες!!! Σημειώνεται, ότι κίνδυνο διατρέχουν και οι Διοικήσεις των Δήμων, σε περίπτωση, που είτε σημειωθεί κάποιο ατύχημα είτε τελεστεί κάποια παράνομη πράξη εκ μέρους των «εθελοντών».
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το με αριθμ. πρωτ.: 26129/10-7-2012 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα όπου ξεκαθαρίζει πως το θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει την δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου οι Ο.Τ.Α. απαγορεύεται να δέχονται την παροχή εθελοντικής εργασίας στις οργανωμένες υπηρεσίες τους.
Καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια «μαύρης εργασίας» με το πρόσχημα του εθελοντισμού διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα «μαύρης» ουσιαστικά εργασίας σε οργανωμένες υπηρεσίες οι Σύλλογοι-Μέλη θα πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα στις Διοικήσεις των Δήμων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να καταγγέλλουν το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Ι.Κ.Α. και στις Διευθύνσεις Υγιεινής της Περιφέρειας όταν αφορά Υπηρεσίες όπου παρέχονται υπηρεσίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
                             Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας
           Θέμης Μπαλασόπουλος                     Γιάννης Τσούνης


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ....ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ... (ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:1205/7-11-2014)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 26129
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ
 Ταχ. Δ/νση
: Σταδίου 27
            
Τ.Κ.
: 10183 Αθήνα
            
Πληροφορίες
: Θ. Παπασημακοπούλου
            
Τηλέφωνο
: 213-1364377
FAX
: 213-1364383, -389
ΘΕΜΑ:
ΣΧΕΤ.:
Δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε ΟΤΑ
Η από 26-6-2012 ηλεκτρονική επιστολή σας
Σε συνέχεια της ανωτέρω ηλεκτρονικής επιστολής σας,
 αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχεται εν γένει η δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε ΟΤΑ.
Ως γνωστόν, κατά πάγια αρχή του Διοικητικού Δικαίου, η διοίκηση μπορεί να προβαίνει μόνο στις ενέργειες εκείνες για τις οποίες παρέχεται ρητή εξουσιοδότηση από την υφιστάμενη νομοθεσία, και όχι σε εκείνες που απλώς δεν απαγορεύονται από κάποια διάταξη. Ως εκ τούτου, οι ΟΤΑ δεν μπορούν να δεχθούν την παροχή εθελοντικής εργασίας.
Ειδικότερα όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που απασχολείται στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου δικαιούται, βάσει των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τα οποία όμως δεν δύνανται να χορηγηθούν σε εθελοντές, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η υγεία και η σωματική τους ακεραιότητα.
Επιπροσθέτως, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν είναι δυνατή ούτε η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών.
Τέλος, σας  γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες των δήμων οφείλουν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους καταρχήν στις οικείες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες και είναι αρμόδιες να τους ενημερώνουν, και μόνο εφόσον οι υπηρεσίες αυτές αδυνατούν να απαντήσουν, τα ερωτήματα διαβιβάζονται (συνοδευόμενα από τις απόψεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ανδρέας Μεντζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.