!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΣΣ ΠΡΟΣ ΝΤΟΛΙΟ 08/03/11

 Αθήνα, 08/03/11
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
Γ΄ΚΠΣ

ΠΡΟΣ:
ΥΦ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΝΤΟΛΙΟ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                                                         


κ. Υπουργέ,

Τον Αύγουστο του 2010, η πολιτεία προχώρησε στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής (Υπ. Εσωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Απασχόλησης, ΚΕΔΚΕ), με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις για την μόνιμη βιωσιμότητα των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι και την κατοχύρωση των εργαζομένων. Η διαδικασία αυτή έγινε όχι μόνο λόγω  της υποχρέωσης της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση(συμφωνία της χώρας μας για ένταξη των υπηρεσιών στο εθνικό σύστημα), αλλά και γιατί οι εργαζόμενοι  έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και  παραμένουν  όμηροι χρόνια τώρα, της πολιτικής αναλγησίας.
Τη συνέχεια την γνωρίζουμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν, δεν έγιναν ποτέ όμως γνωστές επίσημα στους εργαζόμενους. Γνωρίζουμε τη πρόταση της ΚΕΔΚΕ που μας κοινοποιήθηκε, τη πρόταση του Υπ. Οικονομικών από τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Αρναουτάκη,( όπου μας είπε ότι τα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο), την πρόταση του Απασχόλησης από τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη στα ΜΜΕ και αργότερα από τις συναντήσεις μας.  Τη πρόταση του Υπ. Εσωτερικών, παρ όλες τις συναντήσεις που κάναμε, δεν την μάθαμε. Επίσης στη συνέχεια  γνωρίζουμε  ότι  το Υπ. Απασχόλησης πέτυχε την χρηματοδότηση μας από Ευρωπαϊκούς πόρους με κριτήρια όμως που αν τηρηθούν και δεν υπάρξει κάλυψη για όλες τις δομές από εθνικούς πόρους, σχεδόν όλες οι δομές θα κλείσουν και όλοι οι εργαζόμενοι θα πάνε σπίτια τους.
κ. Υπουργέ, πρόσφατα(Πέμπτη, 3/3/2011) μας ζητήθηκε από το Απασχόλησης ως εργαζόμενοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας  σχετικά με την υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι. Το ίδιο δε, θα ζητηθεί και από τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι προτάσεις  θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τη Πέμπτη 10/3/2011.  Αυτό, όπως μας ειπώθηκε, είναι μέσα στις υποχρεώσεις  της πολιτείας προκειμένου να πάρουν τη χρηματοδότηση για το 2011 για το διάστημα που θα ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ. Θα πρέπει δηλαδή, όλοι οι φορείς να καταθέσουν προς την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή επίσημα τις προτάσεις τους  για το πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία μετά τη 1/1/2012 όπου σταματάει η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ως προς αυτά τα δεδομένα:

1.      Τις προτάσεις μας, τις οποίες πολύ καλά γνωρίζετε για το πώς θα θέλαμε να λειτουργούν τα ΒσΣ στη χώρα μας ευχαρίστως να τις κοινοποιήσουμε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά πώς να το κάνουμε αυτό, τη στιγμή που με βάση τα  κριτήρια που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί για την συνέχιση μας στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά μας κλείνουν; Εκτός και αν υπάρξει κάλυψη για όλες τις Δομές από εθνικούς πόρους. Κάτι που ζητήσαμε και σε πρόσφατη συνάντησή μας με την κ. Θεοδούλου αλλά απάντηση  δεν πήραμε από εσάς. Αυτό, είναι ζωτικής σημασίας θέμα που πρέπει να μας αποσαφηνιστεί. Όχι για να μας καθησυχάσει. Αλλά για να μας δώσει την ηρεμία να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το 2012 όταν ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων μας για το 2011. Θα πρέπει  οπωσδήποτε να υπάρξει κάλυψη από τα κενά που θα προκύψουν, από εθνικούς πόρους.
2.      Για το πώς θα  λειτουργούν οι δομές και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους το 2012 φαίνεται ότι για το Υπ. Απασχόλησης   είναι ξεκάθαρο. Το θέμα είναι τα άλλα υπουργεία συμφωνούν; Το θέμα είναι  η πολιτεία αυτό θέλει τελικά; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Θέλουμε να πιστεύουμε κ. Υπουργέ ότι  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τώρα ως αρμόδιο Υπουργείο θα πάρετε θέση και θα κατοχυρώσετε τις δομές και τους εργαζόμενους με βάση τα όσα διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια. Ότι ως αρμόδιο Υπουργείο θα πάρετε την πρωτοβουλία  και θα κάνετε αυτά που πρέπει για να διασφαλίσετε ΑΥΤΗ την υπηρεσία. ΑΥΤΟΥΣ τους εργαζόμενους.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η πολιτεία θα διασφαλίσει  το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών μακριά από εταιρίες και  ιδιωτικά συμφέροντα.
Από τη στιγμή που το  κόστος είναι τόσο μικρό  για να λειτουργήσουν  όλες οι δομές και οι εργαζόμενοι  το μόνο που μένει είναι  οι Δήμοι να δημιουργήσουν κοινωνικές υπηρεσίες για να ενταχθούμε.
3.      Είναι κρίμα, είναι κατάντια, είναι μιζέρια. Είναι άδικο μια υπηρεσία με αυτές τις προδιαγραφές και όσα αναφορά τη συμφωνία με την Ε.Ε. και σε σχέση με τις διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων και σε σχέση με το έργο που αυτοί παράγουν, να σέρνετε όλα αυτά τα χρόνια σαν πάρεργο. Σαν κάτι που ενοχλεί. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την ατολμία της πολιτείας(μαζί με τους Δήμους) να κατοχυρώσουν την υπηρεσία και τους εργαζόμενους από το 2006; Όπως προβλεπόταν; Αντί αυτού μέχρι τώρα είδαμε τόσοι άνθρωποι χωρίς  αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς προδιαγραφές να κατοχυρώνονται.  Να δημιουργούνται υπηρεσίες από το πουθενά. Είναι αίσχος γιατί είδαμε μπροστά στα μάτια μας τη φαυλότητα του   πολιτικού κόσμου να λειτουργεί με ιδιοτέλεια. Να λειτουργεί με κομματικά κριτήρια. Εσείς βέβαια θα μας πείτε ότι δεν φταίτε προσωπικά σε τίποτα από όλα αυτά. Ότι καμία ευθύνη δεν σας αναλογεί για ότι προηγούμενα έχει συμβεί. Προφανώς έχετε δίκιο.
Έχετε ευθύνη τώρα όμως κ. Υπουργέ. Από τη στάση σας, από την αποφασιστικότητα σας ως του πλέον αρμόδιου Υπουργείου και Υπουργού, θα κριθεί που θα καταλήξει η Βοήθεια στο Σπίτι. Από την τόλμη σας θα εξαρτηθεί αν αυτή η υπηρεσία και  οι 4000 εργαζόμενοι, αν οι πρόνοια για τους ανήμπορους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και ΑΜΕΑ,  διασφαλιστούν από την κρατική μέριμνα ή αφεθούν στο πέλαγος της ιδιωτικής κερδοφορίας και του ανταγωνισμού. Δεν ης ταιριάζει αυτής της ανθρώπινης υπηρεσίας το απάνθρωπο πρόσωπο του ιδιωτικού κανιβαλισμού κ. Υπουργέ. Από την ευθύνη σας λοιπόν απέναντι στον ανώνυμο πολίτη που κληθήκατε να υπηρετήσετε. Ελάτε κ. Υπουργέ. Ελάτε. Είναι η ώρα που πρέπει να πάρετε την ευθύνη. Όχι για έναν πολίτη. Όχι για πολλούς. Για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί αυτή η υπηρεσία μας αφορά  όλους. Για πάντα.



Με εκτίμηση
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1)       Υπ. Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Ραγκούση Ι.
2)       Υπ. Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου Γ.
3)       Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λοβέρδο
4)       Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη
5)       Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ, Κακλαμάνης Ν.
6)       Πρόεδρο Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΚΕ, κ. Δανιηλίδη Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.