!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΣΚΛΕ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Με αφορμή την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συνέχιση υλοποίησης των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι που τέθηκε σε διαβούλευση ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος διαπιστώνει τον κίνδυνο αποκλεισμού των μοναχικών ηλικιωμένων και ΑμεΑ από τη συνέχιση του προγράμματος.
--------------------------------------------------------------------------------

Ο ΣΚΛΕ έγκαιρα είχε διαπιστώσει ότι μετά την έκδοση της νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011), σύμφωνα με την οποία ως ωφελούμενοι των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, ορίζονται όχι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι αλλά άνεργοι και επαπειλούμενοι από ανεργία που διατηρούν συγγενική σχέση με τους εξυπηρετούμενους, αποκλείονται τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον, τα οποία αποτελούσαν την κατεξοχήν ομάδα –στόχο των Προγραμμάτων.

Με τον τρόπο αυτό, οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» από ολοκληρωμένη υπηρεσία Πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας υποβαθμίζονται σε μέτρο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ανέργων και επαπειλούμενων από ανεργία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι δομές έχουν καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, στελεχώνονται από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη που παρέχουν υπηρεσίες σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των οικογενειών των ωφελούμενων αποτελούν μέρος αλλά όχι το μοναδικό και κύριο ζητούμενο της δράσης.

Ο ΣΚΛΕ ως το επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας διαπιστώνει μία σημαντική αλλοίωση των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας των Δομών Βοήθεια στο Σπίτι του που φθάνει στα όρια της κατάργησης τους για αυτούς που τις έχουν περισσότερο ανάγκη όπως τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον. Η παροχή υπηρεσιών Βοήθειας στο Σπίτι αποτελεί για αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας ανάγκη επιβίωσης και όχι επιπλέον παροχή που μπορεί να περικοπεί, ιδίως σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες.
Ο ΣΚΛΕ έχει έγκαιρα προτείνει στην Πολιτεία μόνιμη, βιώσιμη και σταθερή λύση ώστε τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι να συνεχίσουν να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο της χώρας με ωφελούμενους όλους τους Ηλικιωμένους και ΑμεΑ που χρήζουν υποστηρικτικών κατ΄οίκον υπηρεσιών χωρίς καμία διάκριση και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από τους ίδιους.

Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι το νέο Σύστημα Διαχείρισης των δομών Βοήθεια στο Σπίτι αναφέρεται μόνο στο μέρος που είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όχι στο σύνολο της και ότι τα Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι θα συνεχίσουν να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο της χώρας με ωφελούμενους όλους (Ηλικιωμένους και Αμέα) όσους χρήζουν υποστηρικτικών κατ΄οίκον υπηρεσιών.
Οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που στο μέλλον μάλιστα αναμένεται να ενταθούν. Η αρμοδιότητα για την κάλυψη των αναγκών αυτών ανήκει στους Δήμους στις υπό δημιουργία Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών και τα ΚΑΠΗ. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ενταχθούν οργανικά στις υπό σύσταση Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων όπου λειτουργούν και που πρόκειται να δημιουργηθούν σύμφωνα με το Νόμο 3852 / 2010.



Οι εργαζόμενοι σε αυτές που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία 8 – 10 ετών προτείνουμε να ενταχθούν σε κενές οργανικές ή συνιστώσες προσωποπαγείς θέσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των υπό σύσταση Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.Ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Δομών κατά το μέρος της λειτουργίας τους προτείνουμε άμεσα το μέρος της λειτουργίας τους που δεν είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ να καλυφθεί από Εθνικούς Πόρους.



Επειδή γνωρίζουμε πανελλαδικά το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από τις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις κοινωνικές ανάγκες που καλύπτονται, σας επισημαίνουμε ότι αν η Πολιτεία εμμένει στην αλλοίωση του βασικού χαρακτήρα των δομών που αφορά την Παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη και όχι επιλεκτικά σε όσους διαθέτουν συγγενείς και μάλιστα ανέργους θα προκύψουν άμεσα δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους 150000 ηλικιωμένους και Αμέα και τους 4500 εργαζόμενους των Δομών,τις οποίες θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.