!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Ν. ΜΩΡΑΪΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΣΣ

(Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής)

.......και το 2012 ήταν 3 δισεκατομμύρια. Άρα, η μείωση είναι 46%. Καταθέτουμε τον πίνακα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η πρόσβαση, λοιπόν, στην υγεία -εμείς το λέμε καθαρά και σταράτα- είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και το διεκδικούμε. Γι’ αυτό είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται σε επάρκεια, ποιοτικά και δωρεάν σε όλους -εργαζόμενους, άνεργους, μικρούς, μεγάλους, μετανάστες, λαθρομετανάστες- όπως θέλετε να τους πείτε και ό,τι χρώμα και να έχουν.
Ας μην κρύβεστε πίσω από ρατσιστικές απόψεις μερικοί, αλλά και πίσω από τον όρο «κρατισμό», κύριοι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ, για να δικαιολογήσετε τη συμφωνία σας στα κέρδη των επιχειρηματιών και πάνω απ’ όλα τη συμμετοχή σας σε μία κυβέρνηση, που σκοτώνει δικαιώματα, τσακίζει ζωές και σε καμμιά περίπτωση δεν θεραπεύει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο τελευταίος ομιλητής εκ των επερωτώντων, ο κ. Νικόλαος Μωραΐτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μας είπατε σχεδόν ότι όλα βαίνουν καλώς. Δεν είπατε, όμως, κουβέντα, για τους ανθρώπους και για τη «Βοήθεια στο Σπίτι», που ετοιμάζεστε και αυτήν την παροχή -που γινόταν έστω με τον τρόπο που γινόταν- να τη φορτώσετε στις πλάτες του λαού γιατί σε απάντηση χθες ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα πάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εμείς διεκδικούμε -δεν πρόλαβα να το αναφέρω στην πρωτολογία μου- η «Βοήθεια στο Σπίτι» να περάσει στα Κέντρα Υγείας και όλοι οι εργαζόμενοι και όσοι άλλοι χρειάζονται να προσληφθούν με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα.
Ιδιαίτερα για τα Κέντρα Υγείας, κύριε Υπουργέ, εμείς θεωρούμε ότι η μη επάνδρωσή τους σήμερα στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Για παράδειγμα, έχουν ξεψυχήσει άνθρωποι στην άσφαλτο γιατί στα Κέντρα Υγείας είτε δεν υπήρχαν ασθενοφόρα, είτε δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι γιατροί να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.
Γι’ αυτό εμείς λέμε καθαρά ότι πρέπει να υπάρχουν μονάδες πλήρως εξοπλισμένες στα Κέντρα Υγείας και πρέπει να υπάρχει και αριθμός ασθενοφόρων, γιατί το γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, και από τη δική σας ακόμη περιοχή, ότι σε πολλά Κέντρα Υγείας -το ανέφερα- τα ασθενοφόρα λειτουργούν μόνο σε μία βάρδια.
Θεωρούμε, επίσης, ότι στα Κέντρα Υγείας για τον πληθυσμό της υπαίθρου πρέπει να λειτουργούν φαρμακεία για τη δωρεάν κάλυψη σε φάρμακα όλου του πληθυσμού.
Κάνετε τώρα και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Σε όποια Κέντρα Υγείας υπάρχουν κάποιες ειδικότητες γιατρών, τα ξεγυμνώνετε.
(IK)

(4AM)
Παίρνετε αυτές τις ειδικότητες, τις πηγαίνετε στα νοσοκομεία. Στην ουσία, κάνετε πασαλείμματα. Ξεγυμνώνετε, όπως είπα, τα κέντρα υγείας και δημιουργείτε μια εικονική πραγματικότητα ότι δήθεν τα νοσοκομεία δουλεύουν.
Θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο. Δεν απαντήσατε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπάρχουν εκατοντάδες –ίσως να είναι και χιλιάδες- αγροτικά ιατρεία που δεν διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό. Ακόμα, όπως αναφέραμε, υπάρχουν περιπτώσεις σε ορεινά χωριά που δεν υπάρχει και διαδίκτυο.
Για αυτές τις περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε;
Ένα τελευταίο ζήτημα είναι ότι η κατάσταση στον τομέα της υγείας ιδιαίτερα για τον κόσμο της υπαίθρου είναι δραματική. Είναι ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού -ήταν ένα ποσοστό που πανελλαδικά άγγιζε το 30%- που όχι μόνο με τα χαράτσια, αλλά σήμερα και με την αύξηση στα ασφάλιστρα θα μείνει χωρίς βιβλιάρια υγείας και δεν θα έχει καμμία πρόσβαση έστω και σε αυτό το υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ομιλητών.
Κύριε Υπουργέ, χρειάζεστε πέντε λεπτά για να μιλήσετε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δέκα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Δέκα. Αρχίζει η διαπραγμάτευση.
Έχετε το λόγο για δέκα λεπτά. Βεβαίως, θα υπάρξει ανοχή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στη σημερινή μας συζήτηση χρησιμοποίησα, όπως πάντα συνηθίζω στη Βουλή, εκφράσεις μη προσβλητικές. Μπορεί να μετέχω σε ορισμένες περιπτώσεις οξείας κριτικής, ουδέποτε, όμως, προσβλητικής. Εκφράσεις του τύπου «είστε εκτός πραγματικότητος» ή «έχετε θράσος» είναι εκτός του ήθους και του επιπέδου της σημερινής ελληνικής δημοκρατίας, όταν μάλιστα ο εγκαλούμενος από την επερώτησή σας Υπουργός σάς μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και έχει προσφερθεί επανειλημμένως να σας προσφέρει όποια στοιχεία ζητήσετε γύρω από τις υποθέσεις της υγείας στον τόπο μας.
Επιπροσθέτως, αν δεν δέχεστε τις εξηγήσεις μου, οφείλετε να γνωρίζετε ότι πριν ενενήντα ημέρες ακριβώς ανέλαβα ως Υπουργός, έχω μία παράδοση, μία κληρονομιά η οποία είναι δυσχερής για όποιον καλείται να τη διαχειριστεί, διότι επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα της χώρας μας. Εγώ δεν συνηθίζω να καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν, παρά μονάχα σε όλους μας, γιατί μας αφορά ως λαό η υπόθεση των δημοσίων πραγμάτων.
Άρα, λοιπόν, σε εμένα μπορείτε να χρησιμοποιείτε –και χρησιμοποιήσατε- αν νομίζετε ότι έτσι μου αξίζει, όποια έκφραση θέλετε, αλλά για την ποιότητα του δημοσίου βίου δεν έχουν θέση τέτοια επιχειρήματα.
Γίνομαι συγκεκριμένος και αρχίζω από το τελευταίο. Το πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας θα συνεχιστεί από την 1η Οκτωβρίου. Το λεγόμενο «Βοήθεια στο Σπίτι» μεταφράζεται σε κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, συνταξιούχων κ.λπ. και θα υποστηριχθεί και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ό,τι αφορά τα ασθενοφόρα και τις κινητές ομάδες, είναι πρόγραμμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τηρείται η θεσμική διαδικασία, όπως ορίζεται για τη διαγωνιστική διαδικασία και στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε την ολοκλήρωση αυτού του διαγωνισμού και θα ξέρουμε πώς και πότε θα παραλάβουμε τα οχήματα. Προφανώς και δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες, αλλά δεν γνωρίζω κάποια χώρα στον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.