!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 30 & 31 ΜΑΙΟΥ 2013
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κου Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την πρόσκληση, την τιμητική αυτή πρόσκληση και την ευκαιρία μου δίνετε να επικοινωνήσω τόσο με την Αυτοδιοίκηση, όσο και με τους εργαζόμενους. Το ξέρουμε ότι είστε εδώ και η επιθυμία μας είναι να συνεχίσετε να είστε εδώ ως εργαζόμενοι σε αυτόν τον επιτυχημένο θεσμό.
Θέλω να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό και τη συμπαράσταση στη δύσκολη προσπάθεια που κάνετε, ολοκλήρου της κυβερνήσεως, του Πρωθυπουργού, του Αντώνη του Σαμαρά και των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Συμπληρώνεται περίπου ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε μαζί, Υπουργείο Εσωτερικών και Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι, ένα δύσκολο και κρίσιμο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε την πιο μεγάλη κρίση που χτύπησε την πατρίδα μας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, οι ΟΤΑ αναδείχθηκαν ξανά σε κεντρικό πρωταγωνιστή, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια με περικοπές που άγγιξαν το 60% της κρατικής χρηματοδότησής τους.
Οι αρρυθμίες που προκάλεσε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος του 2012, η ένδεια πόρων, οι αστοχίες και τα κενά του Καλλικράτη, καθώς και λάθη που προηγήθηκαν τόσο από την κεντρική Κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαν οδηγήσει όπως όλοι θα θυμάστε, σε τραγικά αδιέξοδα τους ΟΤΑ.
Τον Ιούλιο του 2012, τουλάχιστον 74 Δήμοι βάδιζαν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία, με κίνδυνο να αποτελέσουν πιστωτικό γεγονός, ισχυρότερο από την πτώχευση μεγάλης τράπεζας, ακυρώνοντας έτσι την κοινή εθνική προσπάθεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Σας υπενθυμίζω και σας αναφέρω ενδεικτικά:
Το έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ του κεντρικού προϋπολογισμού,
τις 1 δις. ευρώ περίπου ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων που πάγωσαν τη λειτουργία των τοπικών αγορών.
τα 140 εκ. ευρώ που οφείλονταν στους μεταφορείς και απειλούσαν να ακυρώσουν τη μεταφορά των μαθητών,
τα επί 5μηνο απλήρωτα προνοιακά επιδόματα των 180.000 καρκινοπαθών και ΑμΕΑ,
τους από τον Ιανουάριο του 2012, 3.500 απλήρωτους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», που κάλυπταν τις ανάγκες 70.000 ηλικιωμένων και ΑμΕΑ
τους επί μήνες ακατάβλητους πόρους της ΣΑΤΑ και των παρακρατηθέντων οφειλών προς τους ΟΤΑ,
τη θεσμική ανετοιμότητα για την πρόσληψη του απαραίτητου έκτακτου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν οι κοινωνικές, τουριστικές και πολιτιστικές δομές των Δήμων,
τα καθηλωμένα και απλήρωτα από το 2011, 1.047 αναπτυξιακά έργα του «ΘΗΣΕΑ».
Όλα αυτά, καθώς και σειρά από θεσμικά κενά, λειτουργικές δυσκολίες και πολιτικές αστοχίες, δημιούργησαν τότε, ένα χρόνο περίπου πριν, ένα κλίμα εκρηκτικό, που υπονόμευε ευθέως το ρόλο και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούσε τις τοπικές κοινωνίες σε πλήρη αποδιοργάνωση.
Δώσαμε από κοινού μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους. Δράσαμε όλοι μαζί, συντονισμένα, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση. Ξεπεράσαμε δυσκολίες που φαίνονταν ανυπέρβλητες. Εφαρμόζοντας επώδυνες πολιτικές εξορθολογισμού των δαπανών, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων και μέσω αυτών, να στηρίξουμε τις κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες επλήγησαν βάναυσα από την κρίση.
Προνοιακές πολιτικές, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια αστέγων, κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονταν. Πολιτεία και ΟΤΑ κέρδισαν την πρώτη μάχη στον πόλεμο κατά της φτώχειας.
Αποπληρώθηκαν 142 εκατομμύρια ευρώ στους μεταφορείς και διασφαλίστηκαν οι θεσμικές παρεμβάσεις οι δυνατότητες για να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Αποπληρώθηκε, το θυμίζω στους εργαζόμενους, αποπληρώθηκε το «Βοήθεια στο Σπίτι» άμεσα στο κομμάτι που αυτό αφορούσε στην ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και με την ίδια ειλικρίνεια και συνέπεια που τότε σας μιλήσαμε και τηρήσαμε τον λόγο μας, με την ίδια ειλικρίνεια και συνέπεια σας μιλούμε και τώρα. Για αυτό άλλωστε μπορούμε και συναντιόμαστε και μιλούμε και προσπαθούμε κάθε φορά να επιτυγχάνουμε λύσεις.
Καταβλήθηκαν για το 2012, 80 εκατομμύρια ευρώ και λύθηκε το πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων, ενώ για φέτος έχουν δοθεί ήδη 25,4 εκατομμύρια. για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τον Ιούνιο θα καταβληθεί η ΣΑΤΑ σχολείων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν έγκαιρα αυτή τη χρονιά, για την επόμενη σχολική χρονιά.
Τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλονται πλέον τακτικά, το πρώτο δεκαήμερο κάθε διμήνου, μειώνοντας την καθυστέρηση του χρόνου καταβολής από 4 μήνες που ήταν την προηγούμενη χρονιά, σε 1 μήνα. Υπεγράφη ήδη χθες το δεύτερο δίμηνο του 2013, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτή είναι μια απάντηση σε αυτούς που σήμερα έκαναν βόλτα στα τηλεοπτικά παράθυρα για να αμφισβητήσουν τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της κοινής μας προσπάθειας. 118 εκατομμύρια θα καταβληθούν τώρα, προκειμένου να τηρηθεί αυτός ο ρυθμός απορρόφησης.
Ψηφίσαμε την παράταση του προγράμματος των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για έναν ακόμη χρόνο εξασφαλίζοντας 21 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ.
Πέρυσι επιτύχαμε την αύξηση της απορροφητικότητας στο πρόγραμμα των «Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών» από το 50% σε 75%, απορροφώντας περίπου 58.000 παιδιά, ανέργων και εργαζομένων γυναικών.
Σημαντική εξέλιξη σήμερα και το λέω προς τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, είναι η διασφάλιση 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για τη συνέχιση του προγράμματος των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των ΚΔΑΠ 2013-2014, μετά τη χθεσινή συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για αυτό και ευχαριστώ τους συναδέλφους για την ανταπόκριση στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
Ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά με απόλυτη ετοιμότητα στο θέμα του προσωπικού εκδίδοντας την 1η Μαρτίου αυτή τη φορά, και όχι τον Ιούλιο, την εγκύκλιο για τον προγραμματισμό προσλήψεων συμβασιούχων του 2013. Μέχρι στιγμής έχουν προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία για έγκριση 153 θέσεις για ναυαγοσωστική κάλυψη, πριν το καλοκαίρι. Θυμίζω ότι επί χρόνια υπογράφονταν μετά το καλοκαίρι. Για πυρασφάλεια, 311 θέσεις για υπηρεσίες αντιτίμου (ωδεία, κολυμβητήρια κλπ), 1.177 θέσεις για τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και 1.015 θέσεις για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα ΝΠΔΔ τους.
Είναι βέβαιο, ότι οι δυσκολίες δεν τελείωσαν. Είμαστε στη μέση μιας ανηφορικής διαδρομής. Είναι πολύ σημαντικό όμως το ότι επιτύχαμε στο χρόνο που πέρασε, όχι μόνο να μείνουμε όρθιοι, αλλά και να στηρίξουμε με τις δυνάμεις που διαθέταμε, αυτούς που μας είχαν ανάγκη. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος. Αυτή τη φορά όμως, δεν πάμε στα τυφλά. Βλέπουμε την κορυφή του βουνού από την πλαγιά στην οποία βρισκόμαστε. Για αυτό εντατικοποιούμε τον αγώνα μας.
Ενόψει της επικείμενης κρίσιμης τουριστικής περιόδου, δράσαμε εγκαίρως διασφαλίζοντας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά 18,4 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους για την αντιπυρική προστασία. Μοιράστηκαν από τις 11 Απριλίου φέτος.
Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο οποίος σκύβει συστηματικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώνουμε συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα παρουσία Υπουργών, για να συντονίσουμε τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουμε την ετοιμότητα να διαχειριστούμε κρίσεις που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του επικείμενου θερμού καλοκαιριού και των μεγάλων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.
Εγκρίναμε ήδη στους Δήμους 5.895 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού από τα ανταποδοτικά για την καθαριότητα και την τεχνική υποστήριξη των Δήμων και στείλαμε τις σχετικές οδηγίες σε όλη την χώρα ώστε οι πόλεις μας να είναι έτοιμες να δεχτούν το μεγάλο κύμα τουριστών που αναμένεται φέτος.
Επιδίωξή μας είναι φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα να εκπέμψει διεθνώς την πιο ελκυστική και ισχυρή εικόνα της, μεταβάλλοντας τα εκατομμύρια των επισκεπτών της σε πρέσβεις που θα τη βοηθήσουν να ανακτήσει τη διεθνή της ακτινοβολία, τη λάμψη της και την αξιοπιστία της.
Η αποτελεσματικότητα που επιδείξαμε οφείλεται στο νοικοκύρεμα, στον εξορθολογισμό της οικονομικής μας διαχείρισης και στην προώθηση μιας πολιτικής που εξαρχής έχει θέσει ως διακηρυγμένο στόχο, την ενίσχυση της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
• Τώρα, σε συνεννόηση με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, προωθείται ουσιαστικά μια νέα ρύθμιση, με την οποία θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τη ρύθμιση που κάναμε στους Δήμους για οκτώ έτη, για τους Δήμους τους δανεισμένους εννοώ, για οκτώ έτη, για τριετή περίοδο χάριτος και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μισό τοις εκατό, να την επεκτείνουμε, δηλαδή τους δώδεκα μήνες σε είκοσι τέσσερις για τις δόσεις των δανείων των ΔΕΥΑ, στα οποία είναι εγγυητές οι Δήμοι, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τους Δήμους από τα τοκοχρεολύσια.
Θεσπίστηκε και λειτουργεί με επιτυχία το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όχι ως ελεγκτικός μηχανισμός.. Διαβουλεύεται ήδη με πάρα πολλούς Δήμους, συμβουλεύοντας και υποστηρίζοντάς τους για την άρτια κατάρτιση και την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, καθώς και για τη διαμόρφωση των Ολοκληρωμένων Πλαισίων Δράσης, ώστε να επιτύχουν την εξυγίανση και να επιταχύνουν την ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοτέλειας.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, είναι άδικο και ισοπεδωτικό, το να αντιμετωπίζονται όλοι οι Δήμοι ως εστίες διαφθοράς. Δεν επιτρέπεται κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς που υπάρχουν και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και με αυστηρότητα, να στιγματίζουν το σύνολο των λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμένα ότι συχνότατα με αυταπάρνηση και χωρίς καμία προσωπική αντιπαροχή, δίνουν καθημερινά έναν αγώνα για να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές τους κοινωνίες. Όλοι συμφωνούμε ότι οι ένοχοι πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο και να τιμωρούνται. Οι γενικεύσεις καταστρέφουν τον πιο δημοκρατικό, τον πιο αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό θεσμό που γέννησε η ελληνική Δημοκρατία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η λογική του εκκρεμούς που μας οδηγεί από την απόλυτη ατιμωρησία που κυριαρχούσε στο παρελθόν, στην απόλυτη τιμωρητικότητα που επιβάλλεται σήμερα τυφλά, συχνά λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας, στοιχίζει και στην εθνική προσπάθεια. Όλοι έχουν σταματήσει να υπογράφουν, να παίρνουν αποφάσεις, να αναμετρώνται με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Έτσι το κόστος των «μη αποφάσεων» για την ελληνική οικονομία καθίσταται σχεδόν τριπλάσιο από το κόστος των «κακών αποφάσεων».
Αυτή την αδικία θεραπεύει η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου και η εξατομικευμένη αξιολόγηση των ΟΤΑ, όχι η ισοπεδωτική. Ξεχωρίζει τους συνεπείς από τους αδιάφορους, τους αποτελεσματικούς από τους αναποτελεσματικούς, τους υγιείς από τους προβληματικούς, αυτούς που προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους, που μπορεί να την κληρονόμησαν και να μην είναι καλή, από εκείνους που με εσφαλμένες και λαϊκίστικες επιλογές υπονομεύουν την προοπτική τους και κατά συνέπεια, την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των δημοτών τους.
Καινοτομία που θεσπίσαμε και απαντά σε αυτό τον προβληματισμό είναι το Ταμείο Εξυγίανσης, το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. Το ταμείο αυτό που τροφοδοτείται από τους ΤΑΠ, το φόρο Ζύθου, τα τέλη Διαφήμισης και τους παρακρατηθέντες πόρους των Δήμων που εισπράττουν ληξιπρόθεσμα:
Το ταμείο αυτό:
1. Στοχεύει στο να επιστρέψει τις χρηματοδοτήσεις σε Δήμους που αδικούνται, γιατί υπάρχει και μια τέτοια κατηγορία, γύρω στους 48 τους μετρούμε εμείς.
2. Να στηρίξει Δήμους που το έχουν ανάγκη γιατί αγωνίζονται να μείνουν όρθιοι και να μην χρεοκοπήσουν.
3. Να ενισχύσει Δήμους που προχωρούν έξυπνες αναπτυξιακές πολιτικές ή συγχρηματοδοτούμενα έργα, για να μπορέσουν να πολλαπλασιάσουν το κεφάλαιο που θα εισπράξουν, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από άλλα διεθνή προγράμματα.
4. Για πρώτη φορά το ταμείο αυτό θα επιβραβεύσει Δήμους που επιτυγχάνουν αποτελέσματα ή καινοτομίες που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους
Το ποσό που υπολογίζεται να μαζευτεί τα επόμενα χρόνια είναι γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα κριτήρια επιλογής των ΟΤΑ θα προσδιοριστούν σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και θα είναι αντικειμενικά.
Σημαντική εξέλιξη στο οικονομικό πεδίο είναι η έκδοση της ΚΥΑ συμψηφισμού για τις οφειλές 31 ΟΤΑ προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι των Παρακρατηθέντων Πόρων που θα εισέπρατταν. Ψηφίστηκε η παράταση αυτής της δυνατότητας μέχρι τις 30.06.2013 και εκκρεμούν προς ρύθμιση αιτήματα 6 Δήμων τα οποία θα προωθηθούν άμεσα.
Μέσα από την καλή μας συνεργασία, καθώς και την αυστηρή και υπεύθυνη οικονομική μας διαχείριση που προηγήθηκε, παρότι ξεκινήσαμε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, με ανοίγματα που ξεπερνούσαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιτύχαμε να τελειώσουμε με πλεόνασμα το 2012 και να διασφαλίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 386,8 εκατομμύρια ευρώ στον ενοποιημένο προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης κατά το α΄ τετράμηνο του 2013. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Δήμοι με προβλήματα. Μιλούμε για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό.
Το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην παράλληλη βελτίωση των ιδίων εσόδων, κάτι που αποτελεί επίτευγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και αναμορφωθούν εγκαίρως και σωστά οι προϋπολογισμοί ΟΤΑ, αυτοί που έχουν πρόβλημα, θα επιτύχουμε και τον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει έναντι των δανειστών, αλλά και την εξυγίανση και την επιτάχυνση της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενσυνειδήτως αγνοούν τις θετικές αξιολογήσεις που έχει αυτή εισπράξει το τελευταίο διάστημα, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς.
Φίλες και φίλοι, είναι απολύτως λογικό για τους Δήμους και τις Περιφέρειες να διεκδικούν περισσότερους πόρους. Πίσω όμως από κάθε δικαίωμα, κρύβεται πάντα και μια υποχρέωση, που μας προκαλεί να αποδείξουμε τη συνέπεια λόγων και έργων.
Πέρυσι, στην καρδιά της κρίσης, οι Δήμοι διεκδίκησαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αποπληρώσουν οφειλές από το 2011 προς τις τοπικές τους αγορές που στέναζαν από την έλλειψη ρευστότητας. Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο αίτημά τους, συγκεντρώνοντας και εγκρίνοντας μέχρι στιγμής, αιτήματα ύψους 784,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε 167 ΟΤΑ της χώρας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών κινήθηκε πρώτο από όλα τα Υπουργεία και επέτυχε ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την εκταμίευση σήμερα που μιλάμε, 395,6 εκατομμύρια ευρώ, που βρίσκονται έξω από την πόρτα σας. Δέκα από αυτά νομίζω αντιστοιχούν σε εσάς, κύριε Δήμαρχε, σε εσάς που φωνάζετε. Είναι ανείσπρακτα αυτά. Η τοπική σας αγορά τα θέλει, πρέπει να έρθετε να τα πάρετε και να τα δώσετε στην τοπική σας αγορά.
Μέχρι τώρα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, και το λέω αυτό γιατί μας αφορά όλους, μέχρι τώρα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη διαφάνεια, έχουμε ήδη αποπληρώσει 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα στις τοπικές αγορές που έχουν ανάγκη.
Βλέπουμε ότι πολλοί από εσάς με ενδιαφέρον, αγωνία και ταχύτητα ενεργούν για να αυξήσουν την απορροφητικότητα και την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τις τοπικές αγορές. Δεν συμβαίνει με όλους βέβαια αυτό. Θεωρώ ότι είναι χρέος κοινό να επισπεύσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν άλλα 800 εκατομμύρια που μπορούμε αύριο να πάρουμε και να τα δώσουμε στις τοπικές αγορές. Να τρέξουμε όλοι μαζί γρήγορα. Το χρειάζονται οι τοπικές επιχειρήσεις στις οποίες οφείλουν οι Δήμοι χρήματα εδώ και ενάμισι χρόνο. Και αυτό αν θέλετε θα ενισχύσει και την αξιοπιστία μας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και άλλα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνουν αυτή την προσπάθεια. Οι υπηρεσίες μας ενημέρωσαν δεκάδες Δήμους, εξέδωσαν προχθές διευκολυντική εγκύκλιο, κάναμε παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο – είναι ο κύριος Πρόεδρος εδώ και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του – να προτάσσει την εξέταση ληξιπροθέσμων και από την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήσαμε να κατατεθούν τα ληξιπρόθεσμα των νομικών σας προσώπων, για να μπορέσουμε και εκεί να ανταποκριθούμε γρήγορα.
Σας κάνω έκκληση να κινητοποιήσετε τις οικονομικές σας υπηρεσίες και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα.
Ένα ζήτημα που θα απασχολήσει το Συνέδριό σας είναι οι επιπτώσεις την νέας απογραφής του πληθυσμού, που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2013. Με βάση αυτή αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμιακός χάρτης της χώρας, γεγονός που επηρεάζει τις κατανομές των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, που τώρα πια καταβάλλονται με συνέπεια την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, επιτρέποντας στο Δήμο να κάνει τον προγραμματισμό του.
Για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στους Δήμους που είχαν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς του μέσα στο 2013, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση, με το Ν.4147/2013, να διατηρήσουμε ως το τέλος του έτους τις ίδιες κατανομές.
Παράλληλα αποφασίστηκε οι μεταβολές στα διοικητικά όργανα να γίνουν από τη νέα περίοδο.
Εν τω μεταξύ, χρηματοδοτήσαμε προγραμματική σύμβαση της ΕΕΤΑΑ με την ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ προκειμένου να συνταχθεί μελέτη για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του Δήμου και η ίδια η Αυτοδιοίκηση να μας προτείνει νέο τρόπο κατανομής των χρημάτων, που ευελπιστούμε ότι αυτό το Συνέδριο θα βγάλει ως απόφαση ή θα εξουσιοδοτήσει να βγει ως απόφαση.
Ένα ζήτημα που προκάλεσε αναστάτωση στον αυτοδιοικητικό κόσμο, αλλά και στον κόσμο των εργαζομένων, είναι αυτό που ανεγράφη ανακριβώς σε μέρους του Τύπου για καταργήσεις Νομικών Προσώπων, κλείσιμο προνοιακών υπηρεσιών, μαζικές απολύσεις προσωπικού και τυφλή διαθεσιμότητα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθετεί οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τα κοινωνικά δίκτυα της Αυτοδιοίκησης και να την απογυμνώσουν από χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει πραγματικές ανάγκες και συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ και στην εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Για το λόγο αυτό συζητούμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την υιοθέτηση κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας. Η συνταγματική ιδιαιτερότητα της Αυτοδιοίκησης μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε από τη μία το ποσοστό που μας αντιστοιχεί στην εθνική πολιτική για την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να καταργήσουμε χρήσιμους εποπτευόμενους φορείς και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ζωτικές λειτουργίες του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό, θα προστατευθούν επαρκώς τα κοινωνικά δίκτυα, θα διαφυλαχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι και θα εξυγιανθούν Δήμοι που καθίστανται προβληματικοί λόγω του μισθολογικού κόστους.
Είναι προτεραιότητα για εμάς, οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν, να απορροφηθούν κατά το δυνατόν από αυτοδιοικητικές δομές, για αυτό και προωθούμε θεσμικά και την ενίσχυση της ενδο-αυτοδιοικητικής κινητικότητας.
Σε κάθε περίπτωση ότι και αν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, εμείς έχουμε χρέος και το δηλώνουμε εδώ, ότι προηγουμένως θα θελήσουμε να διαβουλευτούμε με ευθύτητα, όπως το κάναμε πάντα, με ειλικρίνεια και ευθύνη, τόσο με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αλλά και με τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Στη φάση αυτή έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, κύριοι Πρόεδροι, και έχουν ήδη οριστεί εκπρόσωποι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντί σας και έναντι του συνόλου των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Όλο αυτό το διάστημα, είμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με την ΚΕΔΕ, όσο και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η επιτροπή θεσμών της ΚΕΔΕ, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, συνεργάζεται με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχουμε συστήσει, η οποία προετοιμάζει και προωθεί νομοθετικές διατάξεις που συμπληρώνουν και βελτιώνουν το θεσμικό πλαίσιο καθώς και εισάγουν καινοτομίες στις οποίες θα θεμελιωθεί ο «Δήμος του Μέλλοντος».
Η νομοπαρασκευαστική μας επιτροπή, έχοντας μελετήσει και κωδικοποιήσει τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε από τους Δημάρχους, την ΚΕΔΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, προωθεί δέσμες διατάξεων που αφορούν τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά – αναπτυξιακά ζητήματα.
Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Στα θεσμικά:
Το ακατάσχετο της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Προωθείται σχετική διάταξη.
Τη συγχώνευση της επιτροπής ποιότητας ζωής με την οικονομική επιτροπή.
Την απλοποίηση της διαδικασίας συγκρότησης και λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης.
Μέτρα για τα μικρά νησιά και σε δεύτερη φάση για τους ορεινούς Δήμους, που πρέπει να προσδιοριστούν με ακρίβεια ποιοι είναι.
Την κινητικότητα εντός του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την απλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης από ΟΤΑ σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου που θα παίζει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό και Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Τη δυνατότητα συνεδρίας στην Ιστορική Έδρα του Δήμου.
Στα οικονομικά:
Στα οικονομικά ζητήματα, προετοιμάζουμε νομοτεχνικά διατάξεις προκειμένου να διαβουλευτούμε με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών βελτιώσεις που δε θα ακυρώνουν από τη μια τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, αλλά θα διευκολύνουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή παραδείγματος χάριν που αναφέρθηκε προηγουμένως, για την αποζημίωση των Δημοτικών Συμβούλων ή τα θέματα Ειδικών Συμβούλων. Χωρίς να αλλάζει το συνολικό ποσό εξοικονόμησης, με έξυπνους τρόπους μα βρούμε την καλύτερη λύση. Αυτό όμως πρέπει να το διαπραγματευτούμε με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί από εκεί θα πρέπει να παρθεί η τελική απόφαση.
Το αίτημα των αιρετών για φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών.
Η εξέταση προτάσεων για περισσότερη ευελιξία στις ΑΕ των Δήμων
Επιπλέον, επιδιώκουμε να παρέμβουμε πάνω σε 3 άξονες για τη διευκόλυνση των Δήμων σε οικονομικά ζητήματα με στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις:
1. Αξιοποίηση της περιουσίας των ΟΤΑ (Μίσθωση σχολικών κτηρίων, προσοδοφόρων, κλπ).
2. Πολιτικές βελτίωσης ιδίων εσόδων ΟΤΑ, όπως η διασύνδεση με Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολόγια, ο επανυπολογισμός με πιο δίκαιο τρόπο του προστίμου από το τέλος αυθαίρετης κατάληψης, ο καθορισμός ανεπίδεκτων είσπραξης εσόδων, το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων να καταβάλλεται σε δόσεις, κλπ.
3. Υιοθέτηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να υποκαταστήσουν τον περιορισμό του δανεισμού ή να συμβάλουν σε πολιτικές εξοικονόμησης ή αναπτυξιακές πολιτικές.
Τα θέματα αυτά, επειδή δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠ.ΕΣ., αλλά θα πρέπει να είναι συμβατά με τις διεθνείς δεσμεύσεις του Μεσοπροθέσμου και εγκεκριμένα από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου, προκειμένου να διαπραγματευτούμε την προώθηση κάθε αναγκαίας πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα στην επιτροπή αυτή να καλέσω να συμμετέχει εκπρόσωπος ή και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και να προωθήσουμε όλα τα ζητήματα, μέσα στα οποία εγώ θεωρώ κορυφαίο και το ζήτημα του Βοήθεια στο Σπίτι, που είναι ένας επιτυχημένος θεσμός.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι το κράτος με τη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει τελειώσει. Στην καρδιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του, επανακαθορίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία και την αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης προσπάθειας που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει. Έχουμε χρέος να κάνουμε αλλαγές εν κινήσει. Την ίδια ώρα που αναμετριόμαστε με τα προβλήματα της καθημερινότητας, οφείλουμε να θεμελιώνουμε το «Δήμο του Μέλλοντος».
Τα κύρια χαρακτηριστικά στο «Δήμο του Μέλλοντος» είναι πια σαφή.
Ο Δήμος του Μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής Δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των δαπανών, χρησιμοποιεί ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εφαρμόζει καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά του δίκτυα και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της επικουρικότητας, μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τις αποφάσεις.
Ξέρω ότι η αποστολή που έχουμε δεν είναι εύκολη. Έχουμε όμως υποχρέωση να πετύχουμε, διότι η επιτυχία της Αυτοδιοίκησης θα είναι το πιο στέρεο θεμέλιο για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανασύνταξη της εθνικής οικονομίας και την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.