!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΕΕΤΑΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»



ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Ως στελέχη του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, γνωρίζετε καλύτερα από όλους πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες αυτές για τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Είναι, συνεπώς, προφανές ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι κρίσιμο διακύβευμα ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικοκοινωνικών συγκυριών που επικρατούν στην χώρα μας. Ωστόσο, ο ορθολογικός σχεδιασμός μίας μακροπρόθεσμης και θεσμικού χαρακτήρα παρέμβασης προϋποθέτει την καλή γνώση των υφιστάμενων αναγκών τόσο σε επίπεδο εύρους της ομάδας στόχου (αριθμός ανθρώπων που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες) όσο και σε επίπεδο προφίλ της ομάδας στόχου (κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες).
Ενόψει των παραπάνω, το ΕΚΚΕ κλήθηκε να αποτυπώσει στατιστικά την υφιστάμενη κατάσταση (αριθμός και κοινωνικοοικονομικό προφίλ ομάδας στόχου του προγράμματος) προκειμένου να εκπονήσει μία σειρά σεναρίων που θα βοηθήσουν το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Πρόνοιας να προβεί σε μία όσο το δυνατό καλύτερα τεκμηριωμένη, στοχευμένη και δημοσιονομικά βιώσιμη παρέμβαση για την διατήρηση και την βελτίωση του Προγράμματος.
Τα στοιχεία, λοιπόν, που σας ζητούνται αποσκοπούν στην υποβοήθηση του ερευνητικού έργου και, περαιτέρω, στην υποστήριξη του πολιτικού σχεδιασμού. Ο λόγος, δε, που σας ζητούμε να τεκμηριώνετε όσο καλύτερα μπορείτε τα στοιχεία που μας στέλνετε είναι γιατί η

τεκμηρίωση στοιχείων σημαίνει και εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων εκ μέρους μας. Για παράδειγμα: όταν σας ζητούμε πληροφορίες για το ακαθάριστο εισόδημα των εξυπηρετούμενων, ο λόγος είναι ότι θέλουμε να αντιστοιχήσουμε στατιστικά τα ποσοστά του εξυπηρετούμενου πληθυσμού ως προς τις εισοδηματικές κατηγορίες (π.χ. τι ποσοστό εξυπηρετούμενων έχει εισόδημα από 0-6.000 Ευρώ, τι ποσοστό εξυπηρετούμενων έχει εισόδημα από 6.000-12.000 Ευρώ κοκ).
Εάν, πάντως, έχετε σοβαρά προβλήματα στην τεκμηρίωση των στοιχείων, δηλώστε το μας στην υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, όπου υπάρχει απροθυμία του ενδιαφερόμενου για παροχή στοιχείων, προσπαθήστε να εξηγήσετε ότι η έρευνα γίνεται για να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Εάν, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αποτυπώστε στην υπεύθυνη δήλωση για πόσους από τους εξυπηρετούμενους λείπουν οι σχετικές πληροφορίες.
Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ξέρετε ότι κατανοούμε και εκτιμούμε πραγματικά τον χρόνο και την ενέργεια που καταβάλλετε για να συμβάλλετε στην παρούσα έρευνα. Θέλουμε, επίσης, να ξέρετε ότι η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για τους ερευνητές του ΕΚΚΕ, γιατί τα στοιχεία που παρέχετε είναι απαραίτητα για να κάνουν και εκείνοι σωστά τη δουλειά τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε ότι η κοινή μας προσπάθεια θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υποστήριξη του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Επειδή ορισμένα ερωτήματα έχουν την ίδια απάντηση ή αφορούν το ίδιο θέμα, οι απαντήσεις έχουν ομαδοποιηθεί προς διευκόλυνση των στελεχών που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια:


ΘΕΜΑ 1ο: Γενικά θέματα συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου
è Ποιοι είναι οι αριθμοί ID που ζητάτε;
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποτυπώνουν τον φορέα και την δομή σας στη βάση δεδομένων της ΕΕΤΑΑ. Εάν δεν τους έχετε, μπορείτε να τους αναζητήσετε από την ΕΕΤΑΑ. Εάν, σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζετε πρόβλημα μην συμπληρώσετε τα συγκεκριμένα πεδία.

è Ποιος υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση (αυτός που συμπληρώνει τα στοιχεία ή ο υπεύθυνος δομής / επιχείρησης);
Η υπεύθυνη δήλωση θα ήταν καλό να υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο της δομής. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η δήλωση μπορεί να υπογράφεται από το στέλεχος που συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο.

ΘΕΜΑ 2ο: Το πεδίο εφαρμογής του ερωτηματολογίου
2.1 Γενικά:
è 'Οταν λέτε κατ΄ οίκον φροντίδα εννοείτε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι;
Ναι.

è Γράφουμε όλους τους ωφελούμενους που εξυπηρετήσαμε (ΕΕΤΑΑ, Περιφέρεια κλπ) ή μόνο τους επιλέξιμους της ΕΕΤΑΑ;

Στο ερωτηματολόγιο αποτυπώνονται όσοι εξυπηρετήθηκαν στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων που αναφέρουμε (επιλέξιμοι ΕΕΤΑΑ για το 2011 με κριτήρια ΕΣΠΑ και για 2012-2013 με κριτήρια νόμου).
Ωστόσο, εάν έχετε εξυπηρετούμενους που εξυπηρετήθηκαν εκτός των συγκεκριμένων προγραμμάτων (π.χ. μέσω Περιφερειών), αναφέρετε στην υπεύθυνη δήλωσή σας τον συνολικό αριθμό τους και, εάν είναι δυνατό, τον αριθμό τους ανά κατηγορία (συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι ανάπηροι, ανασφάλιστοι ανάπηροι και ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι), ώστε να έχουμε μία τάξη μεγέθους.

è Εάν κάποιος ωφελούμενος έχει πεθάνει, τον περιλαμβάνουμε; Μπορούμε να δηλώσουμε νέο ωφελούμενο που πήρε τη θέση του;
Ο βασικός στόχος της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι υφιστάμενες ανάγκες για υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι. Συνεπώς, οι αποβιώσαντες εξυπηρετούμενοι δεν ενδιαφέρουν. Σε περίπτωση, όμως, που υπήρξαν νέοι ωφελούμενοι στην θέση αυτών που απεβίωσαν, βεβαίως και τους δηλώνετε.

è Τι εννοείτε με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν οι ωφελούμενοι;
Αναφερόμαστε στο όργανο, το οποίο αποφάσισε για την ένταξη του ωφελούμενου στο Πρόγραμμα. Ειδικότερα (όπως περιγράφεται ήδη στο έντυπο που σας αποστείλαμε «Οδηγίες για τη Συμπλήρωση Στοιχείων»), στο ερώτημα αυτό επιλέγετε μία από τις ακόλουθες απαντήσεις:
o   Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

o   Με απόφαση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής (πρόκειται για την εσωτερική υπηρεσία των δήμων που είναι αρμόδια για τις κοινωνικές υπηρεσίες βλ. Ν. 3852/2010 Σχέδιο Καλλικράτης)
o   Με απόφαση οργάνου ιδιωτικού φορέα (όταν δεν πρόκειται για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου π.χ. κοινωφελής επιχείρηση δήμου, ΜΚΟ, ΕΕΤΑΑ)

è Τι εννοείτε ποιο εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη απόφασης;
Όπως αναφέρεται ήδη στο έντυπο που σας αποστείλαμε «Οδηγίες για τη Συμπλήρωση Στοιχείων», δεν ερωτάσθε γενικά ποιο εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για την λήψη της απόφασης, αλλά ειδικά εάν η λήψη απόφασης βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο εργαλείο - την Έκθεση Κοινωνικού Επιστήμονα (η απάντηση είναι απλώς ναι ή όχι).

2.2 Ειδικά ως προς την αναπηρία:
è Τι σημαίνει ο όρος «ανάπηρος» και πώς προσδιορίζεται;
Ειδικά για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας, ο όρος αντιστοιχεί στα άτομα τα οποία, κατά την περίοδο παροχής των υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι, είχαν πιστοποιηθεί ως άτομα με αναπηρία (ή άτομα με ειδικές ανάγκες) από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο που έλαβαν υπηρεσίες από το Πρόγραμμα (υγειονομικές επιτροπές έως Αύγουστο 2011 και Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας από Σεπτέμβριο 2011).

Εάν εξυπηρετούμε κάποιον ανάπηρο και δεν υπάρχει ποσοστό αναπηρίας τι γράφουμε? (υπάρχουν περιστατικά με εγκεφαλικό

è κατάκοιτα τα οποία δεν ενδιαφέρθηκαν να περάσουν από επιτροπή ή πέρασαν από επιτροπή και έχει λήξει η πιστοποίηση της αναπηρίας τους και είναι σε αναμονή για να περάσουν και πάλι από επιτροπή)
Εάν δεν υπάρχει απόφαση αρμόδιου οργάνου που να πιστοποιεί την ύπαρξη και τον βαθμό της αναπηρίας, θα προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες ανάλογα με την κατηγορία:
(α) Εάν πρόκειται για συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη γήρατος ή θανάτου[1]:
Ø θα συμπληρώσετε ναι στην ερώτηση «είναι ΑΜΕΑ?» και δεν θα συμπληρώσετε την ερώτηση «ποσοστό αναπηρίας» ΚΑΙ
Ø στην υπεύθυνη δήλωση θα μας αναφέρετε πόσοι, από το σύνολο των συνταξιούχων που δηλώσατε, είναι ανάπηροι αλλά χωρίς επίσημη πιστοποίηση της αναπηρίας τους.
(β) Εάν πρόκειται για ασφαλισμένους αναπήρους:
Ø θα τους δηλώσετε στην κατηγορία «ασφαλισμένοι ανάπηροι» και δεν θα συμπληρώσετε την ερώτηση ποσοστό αναπηρίας ΚΑΙ
Ø στην υπεύθυνη δήλωση θα μας αναφέρετε πόσοι, από το σύνολο των ασφαλισμένων αναπήρων που δηλώσατε, είναι ανάπηροι αλλά χωρίς επίσημη πιστοποίηση της αναπηρίας τους.
(γ) Εάν πρόκειται για ανασφάλιστους αναπήρους:
Ø θα τους δηλώσετε στην κατηγορία «ανασφάλιστοι ανάπηροι» και δεν θα συμπληρώσετε τα πεδία «ποσοστό αναπηρίας» και «έγγραφο βεβαίωσης της αναπηρίας» ΚΑΙ


[1] Στην περίπτωση σύνταξης αναπηρίας, δεν θα έχετε πρόβλημα γιατί η πιστοποίηση της αναπηρίας θα υπάρχει ως προϋπόθεση της αναπηρικής σύνταξης.

Ø στην υπεύθυνη δήλωση θα μας αναφέρετε πόσοι, από το σύνολο των ανασφάλιστων αναπήρων που δηλώσατε, είναι ανάπηροι αλλά χωρίς επίσημη πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

2.3 Ειδικά ως προς το ασφαλιστικό καθεστώς (συνταξιούχοι / ασφαλισμένοι / ανασφάλιστοι)
è Διάκριση εννοιών «συνταξιούχος / ασφαλισμένος / ανασφάλιστος»
Α. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν όλοι όσοι ελάμβαναν (κατά το χρόνο παροχής των υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι) μία ή περισσότερες συντάξεις:
o   ανεξάρτητα από την μορφή της σύνταξης (σύνταξη γήρατος, σύνταξη θανάτου, σύνταξη αναπηρίας)
o   ανεξάρτητα από τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που την χορηγεί (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ.)
o   ανεξάρτητα από την ηλικία του δικαιούχου
ΠΡΟΣΟΧΗ:
1.     Δεν ενδιαφέρει ο αριθμός των συντάξεων που εισπράττει ο εξυπηρετούμενος (εάν κάποιος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, στο πεδίο «τύπος της κύριας σύνταξης» μπορείτε να δηλώσετε αυτή που αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσό και στο πεδίο «ατομικό εισόδημα» να προσθέσετε το συνολικό εισόδημα που προκύπτει από τις περισσότερες συντάξεις).
Συχνά επικρατεί η εντύπωση ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές απευθύνονται μόνο σε ηλικιωμένους. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου).
1.     Για την συμπλήρωση της λίστας «συνταξιούχοι», μας ενδιαφέρει ο τύπος της ασφαλιστικής παροχής που λαμβάνει ο εξυπηρετούμενος (σύνταξη) και όχι η ηλικία του (π.χ. ένα άτομο με αναπηρία που έχει λάβει σύνταξη αναπηρίας και είναι 50 ετών θα αναγραφεί στη λίστα των «συνταξιούχων»).
2.     Συχνά παρατηρείται μία σύγχυση μεταξύ (α) της σύνταξης ΟΓΑ που λαμβάνουν οι αγρότες και (β) της «σύνταξης» ανασφάλιστων υπερηλίκων που χορηγεί το κράτος μέσω του ΟΓΑ σε άπορους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους. Για διευκόλυνσή σας, σας θέτουμε υπόψη τα εξής:
Ø Οι αγρότες που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας επειδή υπήρξαν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας εμπίπτουν στην κατηγορία «Συνταξιούχοι»
Ø Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν την ειδική παροχή «σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων» από τον ΟΓΑ εμπίπτουν στην κατηγορία «Ανασφάλιστοι Ηλικιωμένοι», γιατί η συγκεκριμένη παροχή είναι προνοιακή και όχι ασφαλιστική (παρά τον παραπλανητικό της τίτλο «σύνταξη») και χρηματοδοτείται από τον δημόσιο προϋπολογισμό και όχι από τον ΟΓΑ (ο ΟΓΑ εδώ έχει ρόλο διαχειριστή ενός προνοιακού προγράμματος και όχι συνταξιοδοτικού φορέα).
Β. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ
Γενικά, ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να υπάγεται στην ασφάλιση ενός φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κλπ.) είτε ως άμεσα ασφαλισμένος (δηλ. επειδή το ίδιο εργάζεται και ασφαλίζεται για την εργασία του), είτε ως έμμεσα ασφαλισμένος (δηλ. γιατί είναι εξαρτώμενο
μέλος οικογένειας ενός ατόμου που είναι εργαζόμενο και συνεπώς άμεσα ασφαλισμένο).
Ενόψει των παραπάνω στην κατηγορία «ασφαλισμένοι ανάπηροι» του ερωτηματολογίου εμπίπτουν όσα άτομα με αναπηρία εξυπηρετήθηκαν από την δομή σας και κατά τη διάρκεια λήψης των υπηρεσιών είχαν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό με συγκεκριμένο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (είτε ως άμεσα ασφαλισμένοι, είτε ως έμμεσα ασφαλισμένοι).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
1.     Όσα άτομα με αναπηρία λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας από φορέα κοινωνικής ασφάλισης δηλώνονται στην λίστα των «συνταξιούχων» (ανεξαρτήτως ηλικίας) και όχι στην λίστα των ασφαλισμένων αναπήρων. Για αυτούς, στο πεδίο «τύπος κύριας σύνταξης» αναγράφεται το είδος της συνταξιοδοτικής παροχής (αναπηρίας).
2.     Όσα άτομα καλύπτονται ως προς την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, δεν είναι ασφαλισμένοι αλλά ανασφάλιστοι! (ο όρος «ασφαλισμένος της Πρόνοιας», που χρησιμοποιείται συχνά, είναι λανθασμένος και ως εκ τούτου παραπλανητικός γιατί ο ασφαλιστικός δεσμός αφορά μόνο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προϋποθέτει την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών).
Γ. ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ
Στην κατηγορία «ανασφάλιστοι ανάπηροι» του ερωτηματολογίου εμπίπτουν όσα άτομα με αναπηρία εξυπηρετήθηκαν από την δομή σας και κατά τη διάρκεια λήψης των υπηρεσιών (α) ήταν κάτω των 65 ετών και (β) δεν είχαν ασφαλιστικό δεσμό με κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ούτε ως άμεσα ασφαλισμένοι, ούτε ως έμμεσα
ασφαλισμένοι, ούτε ως συνταξιούχοι). Τα άτομα αυτά ενδεχομένως να λαμβάνουν κάποιο από τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (οπότε και το δηλώνετε στο πεδίο που αφορά τον «τύπο επιδοματικών παροχών»).
Δ. ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Στην κατηγορία «ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι» του ερωτηματολογίου εμπίπτουν όσα άτομα εξυπηρετήθηκαν από την δομή σας και κατά τη διάρκεια λήψης των υπηρεσιών (α) άνω των 65 ετών και (β) δεν είχαν ασφαλιστικό δεσμό με κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ούτε ως άμεσα ασφαλισμένοι, ούτε ως έμμεσα ασφαλισμένοι, ούτε ως συνταξιούχοι). Εάν στο ίδιο πρόσωπο συντρέχει το γήρας και η αναπηρία, συμπληρώνεται και τα αντίστοιχα πεδία που αφορούν την αναπηρία. Τα άτομα αυτά ενδεχομένως να λαμβάνουν τη σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων που χορηγείται μέσω του ΟΓΑ ή/και κάποιο από τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (οπότε και δηλώνετε την σχετική παροχή στο πεδίο «επιδόματα» - γιατί και η σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων είναι στην πραγματικότητα προνοιακό επίδομα και όχι σύνταξη).

è Το ΕΚΑΣ είναι σύνταξη. Είναι ασφαλισμένος κάποιος με ΕΚΑΣ; Όταν λέμε κύρια σύνταξη περιλαμβάνει και το ΕΚΑΣ;
Καταρχάς, το ΕΚΑΣ δεν είναι σύνταξη αλλά προνοιακή παροχή που χορηγείται σε συνταξιούχους (βλ. άρθρο 39 παρ. 3 του Ν. 3863/2010 ΦΕΚ Α΄115/2010). Ειδικότερα, αν και χορηγείται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όχι από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, δεν είναι γνήσια ασφαλιστική παροχή (σύνταξη) γιατί (α) δεν υπακούει στην αρχή της ανταποδοτικότητας (δηλ. δεν αντιστοιχεί σε καταβληθείσες
ασφαλιστικές εισφορές) και (β) έχει προνοιακό στόχο (καταπολέμηση φτώχειας ηλικιωμένων που λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη).
Ωστόσο, από τη στιγμή που το ΕΚΑΣ χορηγείται σε άτομα που ήδη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από φορέα κοινωνικής ασφάλισης, όσοι από τους εξυπηρετούμενούς σας είναι λήπτες του ΕΚΑΣ εμπίπτουν στην κατηγορία «Συνταξιούχοι».
Εξάλλου, στο πεδίο που ζητείται το «ποσό της κύριας σύνταξης» αναγράφεται το ποσό της βασικής συνταξιοδοτικής παροχής χωρίς το ΕΚΑΣ.

è Στις λίστες συνταξιούχων περιλαμβάνουμε και τους αναπήρους ασφαλισμένους;
Όπως προαναφέρθηκε, κριτήριο διαχωρισμού των αναπήρων μεταξύ συνταξιούχων και ασφαλισμένων δεν είναι η ηλικία αλλά ο τύπος της ασφαλιστικής τους προστασίας.
Συνεπώς, εάν οι εξυπηρετούμενοι ανάπηροι λαμβάνουν οιασδήποτε μορφής σύνταξη (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) θεωρούνται «Συνταξιούχοι», ενώ όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη αλλά είναι ασφαλισμένοι (άμεσα ή έμμεσα) σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο θεωρούνται «ασφαλισμένοι ανάπηροι».

1.4 Ειδικά ως προς το εισόδημα των εξυπηρετούμενων
è Αρκεί το εκκαθαριστικό του 2011 ή απαιτείται μόνο το εκκαθαριστικό του 2012 για την συμπλήρωση των πληροφοριών? Υπάρχουν στοιχεία με το δηλωθέν εισόδημα αλλά δεν είναι φετινά - να γραφούν;

Κανονικά, το έτος που ενδιαφέρει ως προς το ακαθάριστο εισόδημα είναι το αμέσως προηγούμενο του έτους κατά το οποίο ο εξυπηρετούμενος έλαβε τις υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι (δηλαδή τι εισόδημα είχε όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα). Συνεπώς, για όσους έλαβαν υπηρεσίες κατά το έτος 2011 μας ενδιαφέρει το εκκαθαριστικό του 2010 και για όσους έλαβαν υπηρεσίες το 2012 μας ενδιαφέρει το εκκαθαριστικό του 2011.
Σε κάθε περίπτωση, εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα στην εξακρίβωση του εισοδήματος, μπορείτε να συμπληρώσετε τα πεδία με βάση τα πιο πρόσφατα γνωστοποιημένα σε εσάς στοιχεία.


ΘΕΜΑ 4ο: Προβλήματα στη συγκέντρωση ή παρουσίαση στοιχείων

è Ανυπαρξία στοιχείων για προηγούμενη χρονική περίοδο (λόγω συγχωνεύσεων ή αλλαγών στις δομές)
Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρετε στην υπεύθυνη δήλωση για ποιες περιόδους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και τον λόγο απώλειας των στοιχείων.

è Αν δεν μας δίδει κάποιος κάποιο στοιχείο τι κάνουμε (ΑΜΚΑ / ΑΦΜ);
Η συμπλήρωση των συγκεκριμένων πεδίων είναι προαιρετική.

è Αν δεν βρίσκουμε κάποιο στοιχείο τι κάνουμε (δεν γνωρίζει ο υπέργηρος συνταξιούχος);
Σε συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο, μπορείτε να συμβουλευτείτε απευθείας το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας. Από αυτό
προκύπτουν τόσο στοιχεία για την κατοικία (π.χ. εάν νοικιάζει ή είναι ιδιόκτητη) και την οικογενειακή κατάσταση (εάν έχει σύζυγο ή όχι), όσο και τα ποσά που εισπράττει ο ενδιαφερόμενος από ασφαλιστικές παροχές (σύνταξη ή άλλο) ή από προνοιακές παροχές (π.χ. επίδομα αναπηρίας).

è Αν  κάποιος είναι κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα και δεν κάνει φορολογική δήλωση; Γενικά, τι γίνεται όταν υπάρχει πρόβλημα με την εξακρίβωση ακαθάριστου εισοδήματος ωφελούμενου.
Κανονικά, η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης ισχύει για όλους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος (εάν δεν υπάρχει εισόδημα υποβάλλεται μηδενική δήλωση). Αυτό που αλλάζει στην περίπτωση του πολύ χαμηλού εισοδήματος (βλ. ως άνω 5.000 Ευρώ) είναι μόνο το ότι ο ενδιαφερόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει φόρο εισοδήματος. Συνεπώς, φορολογική δήλωση και εκκαθαριστικό υποχρεούνται να έχουν όλοι.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υποβάλλει δήλωση ή για οποιονδήποτε λόγο δεν σας παρέχει στοιχεία, συμπληρώστε το εισόδημα που πιστεύετε ότι έχει και αναφέρετε στην υπεύθυνη δήλωσή σας για πόσους από τους εξυπηρετούμενους δεν διαθέτετε ασφαλή στοιχεία τεκμηρίωσης του εισοδήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.