!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τέλος το Βοήθεια στο Σπίτι


Στην έκδοση ψηφίσματος, εκτός ημερήσιας διάταξης, για το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», προχώρησε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Με το ψήφισμα αυτό το Δ.Σ. αξιώνει τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δεδομένου ότι είναι πιεστική η ανάγκη να συνεχιστεί η προσφορά υπηρεσιών πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά αυτή τη ζοφερή περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους Δήμους για τη στήριξη πρωτίστως εκείνων των στρωμάτων της κοινωνίας που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση.
Αναλυτικά, το σχέδιο ψηφίσματος έχει ως εξής: «Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν.4052/2012 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας. Ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το Πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως διάδοχο Πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει λάβει παράταση έως 31.3.2013. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική, αφού το νέο αυτό Πρόγραμμα έρχεται στην ουσία να καταργήσει το πιο σημαντικό, ίσως, κοινωνικό πρόγραμμα που επί χρόνια υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία η Τ.Α., δηλαδή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται: 1. Άτομα με αναπηρία άνω του 50% 2. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών 3. Άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν 4. Μοναχικοί ηλικιωμένοι 5. Ιδιαίτερες περιπτώσεις πολιτών που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες αλλά πληρούν επιμέρους κοινωνικά κριτήρια και χρήζουν άμεσης βοήθειας και συμπαράστασης 6. Περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών 7. Κοινωνική εργασία και βοήθεια σε άστεγους Σε ό,τι αφορά το Δήμο Βόλου, στην παρούσα φάση και παρά το γεγονός ότι η ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ χρηματοδοτείται από την ΕΕΤΑΑ για 277 άτομα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτονται οι αντίστοιχες ανάγκες για κοινωνική εργασία, νοσηλευτικές υπηρεσίες και οικιακή βοήθεια σε 750 άτομα. Από τα άτομα αυτά, 130 είναι Άτομα με Αναπηρία και 620 ηλικιωμένοι και λοιπές περιπτώσεις.
Με βάση το πρόγραμμα του ΙΚΑ και τα κριτήρια που αυτό ορίζει, δηλαδή ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και εισόδημα κάτω των 7.715 €, μεγάλος αριθμός των ΑμεΑ που εξυπηρετούνται από το τρέχον πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μένει εκτός του προγράμματος του ΙΚΑ «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», οι δε υπόλοιποι ωφελούμενοι αποκλείονται στο σύνολό τους, καθώς οι άνω των 78 ετών δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος (σε ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται ότι «σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους»), ενώ μένουν εξαρχής εκτός οι ηλικιωμένοι από 65 έως 77 ετών και οι ανασφάλιστοι. Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό το οποίο απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υπογραμμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ωφελουμένων ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτελούν τα κύρια πρόσωπα αναφοράς, παροχής φροντίδας και αρωγής, τα πρόσωπα με τα οποία 10 και πλέον χρόνια συνομιλούν καθημερινά, γνωρίζουν τις ανάγκες τους, αναζητούν και εμπιστεύονται.
Οι συμβάσεις του προσωπικού δεν δύναται να ανανεωθούν με το πρόγραμμα του ΙΚΑ, επειδή δεν είναι συγχρηματοδοτούμενο. Ως εκ τούτου, για το Δήμο Βόλου, 40 περίπου εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία, παρά την πολυετή προσφορά τους στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως στους ανήμπορους συμπολίτες μας που τους έχουν ανάγκη για την καθημερινή τους επιβίωση. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι με το νέο Πρόγραμμα, οι υπηρεσίες προς τους δικαιούχους θα προσφέρονται από τους Παρόχους του Προγράμματος, οι οποίοι μπορεί να είναι επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα που θα επιλεγούν από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο προσεχές διάστημα. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο. Η ΚΕΔΕ από το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της για το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη, ενώ είχε ζητήσει εγκαίρως να κληθεί να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των όρων και των κριτηρίων του Προγράμματος, κάτι το οποίο επίσης δεν έγινε. Κατόπιν τούτων, έχει διατυπώσει τη ριζική αντίθεσή της αφενός μεν για τον αποκλεισμό αριθμού ωφελουμένων, που μέχρι και σήμερα εξυπηρετείται από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφετέρου για τη διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος. Αξιώνουμε τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δεδομένου ότι είναι πιεστική η ανάγκη να συνεχιστεί η προσφορά υπηρεσιών πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά αυτή τη ζοφερή περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους Δήμους για τη στήριξη πρωτίστως εκείνων των στρωμάτων της κοινωνίας που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση».
  • Πηγή: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.