!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”»



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”»».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 4.10.2012, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μια συνεδρίαση.
Το παραπάνω νομοσχέδιο εισάγεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 108 παράγραφος 6 του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις: δηλαδή, έγινε δεκτό ομόφωνα από τη Διαρκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι ψηφίζεται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση.
Προτείνω να μιλήσουν οι Εισηγητές και οι Ειδικοί Αγορητές για πέντε λεπτά της ώρας ο καθένας και στη συνέχεια να ψηφισθεί η αρχή του νομοσχεδίου.

(SS)  
(MT)
Επίσης, να ψηφιστεί το άρθρο πρώτο του νομοσχεδίου με την τροπολογία με γενικό αριθμό 31 και ειδικό 3, η οποία αναφέρεται στην παράταση διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνέχεια να γίνει συζήτηση επί των υπολοίπων τροπολογιών και κυρίως επί μιας τροπολογίας που είναι υπουργική, για την οποία έγινε λόγος και αφορά τη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Συμφωνεί το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεπώς, το Σώμα συνεφώνησε ομοφώνως.
Πριν δώσω το λόγο στην κ. Μανδρέκα, Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να ανακοινώσω ότι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης ορίζει ως Ειδικό Αγορητή τον Βουλευτή κ. Ιωάννη Κουτσούκο.
Επίσης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος ορίζει ως Ειδικό Αγορητή τον Βουλευτή κ. Παύλο Χαϊκάλη.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου κ. Χρήστου Παππά ορίζει ως Ειδικό Αγορητή τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτριο Κουκούτση.
Η Δημοκρατική Αριστερά δια του Προέδρου της κ. Φώτη Κουβέλη ορίζει ως Ειδική Αγορήτρια την Βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Μάρκου.
Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σπύρος Χαλβατζής ορίζει ως Ειδικό Αγορητή τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Λαμπρούλη.
Το λόγο έχει η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας κ. Ασπασία Μανδρέκα, για πέντε λεπτά.
Επειδή είναι λίγοι οι ομιλητές θα υπάρξει μια ανοχή δύο-τριών λεπτών.
Ορίστε, κυρία Μανδρέκα, έχετε το λόγο.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρεται σήμερα προς συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του το αποτελούμενο από δύο άρθρα σχέδιο νόμου, προκειμένου να κυρωθεί η από 14 Ιουνίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σύμφωνα με την Πράξη αυτή παρατάθηκε ως την 30η Σεπτεμβρίου 2012 η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αντίστοιχα οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο εν λόγω Πρόγραμμα προσωπικού, όπως η διάρκεια αυτή οριζόταν με την από 31-12-2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και κυρώθηκε με το δεύτερο άρθρο του ν.4047/2012, δηλαδή μέχρι 30-6-2012.
Η ρύθμιση της παράτασης της διάρκειας του Προγράμματος ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη καθόσον κατά το χρόνο λήξης του Προγράμματος αυτού υφίσταται αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής του διαδόχου Προγράμματος με την ονομασία «Πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»».
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπήρχε η άμεση πρόνοια παράτασης της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα προέκυπτε όχι μόνο πρόβλημα, αλλά και σπουδαίος κίνδυνος για τα ωφελούμενα από το Πρόγραμμα αυτό άτομα τα οποία, όπως στη συνέχεια θα αναφέρω, ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.
Ο βαθμός εξάλλου της έκτακτης παρούσας και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης που θα προέκυπτε για τις προαναφερόμενες ομάδες στην περίπτωση μη παράτασης του Προγράμματος, επιτείνεται στο μέγιστο βαθμό από τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς και οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Υπήρξε συνεπώς, κίνδυνος και άφευκτη ανάγκη η οποία επέβαλε τη ρύθμιση της κατάστασης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως προβλέπεται με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

(GK)

(1SS)
Περαιτέρω πρέπει να αναφερθεί ότι στο άρθρο 2 της εν λόγω Πράξης –άρθρο 1 του σχεδίου νόμου- ορίζεται ότι για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση κατά τη διάρκεια της παράτασης του Προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού για το 2012 και έως την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 138 του ν. 4052/2012, είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από το λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ΑΚΑΓΕ. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των συνταξιούχων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ωφελούνται από το Πρόγραμμα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών προσδιορίζεται το ύψος των μεταβιβαζομένων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών καθώς και οι υποχρεώσεις υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.
Όπως εξάλλου προκύπτει από την υπ’ αριθμόν 124/1/2012 σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του ΑΚΑΓΕ ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την παράταση για τρεις επιπλέον μήνες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επίσης, πρέπει να γίνει μνεία ότι οι διατάξεις θα εφαρμοστούν από τους σχετικούς φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υλοποιούν ήδη το Πρόγραμμα και τη διαχείριση των πόρων θα αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παρούσα συζήτηση να αναφερθεί ότι από την κύρωση των εν λόγω διατάξεων που επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτείας για προάσπιση αλλά και αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας επηρεάζονται σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του πληθυσμού που είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον, είναι οι απασχολούμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληγαν την 30.6.2012, ενώ με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνονται για άλλο ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι την 30.9.2012. Πρέπει να τονιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ανέρχονται στους τρεισήμισι χιλιάδες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στους ωφελούμενους, οι οποίοι ανέρχονται στους εβδομήντα χιλιάδες.
Μάλιστα, από προσωπική πείρα –μιας και έχω θητεύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση- μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συνανθρώπους τους με περισσή διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, εξαντλώντας πολλές φορές τις σωματικές και κυρίως τις ψυχικές τους δυνάμεις, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις εν γένει εργασιακές τους συνθήκες αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το μέλλον του Προγράμματος, στο οποίο απασχολούνται.
Δεύτερον, είναι οι ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα. Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι όλων των φορέων κύριας ασφάλισης. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και είναι άτομα ηλικιωμένα που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως ή είναι απολύτως εξαρτωμένα από τη βοήθεια τρίτου, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Συνήθως αυτά είναι μοναχικά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τα καθιστούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.
Εξάλλου, μπορεί να είναι άτομα που δεν διαθέτουν καθόλου ή διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους, άτομα που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μπορεί ακόμα να συνυπάρχουν με άλλα άτομα της οικογένειάς τους, τα οποία όμως δεν δύνανται για διάφορους λόγους να τους παρέχουν τις αναγκαίες φροντίδες, με κατάληξη τις περισσότερες φορές να οδηγούνται σε κέντρα ηλικιωμένων και ιδρύματα.
Κατ’ ακολουθία, σκοπός του Προγράμματος είναι η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η παραμονή τους στο οικείο φυσικό, οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, η υποστήριξη του κοινωνικού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Το Πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

(SM)
(GK)
Γνωρίζουμε μάλιστα, ότι οι υπηρεσίες αυτές όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των επωφελούμενων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις –και λέγεται αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής- είναι αναγκαίες ακόμα και για την επιβίωση κάποιων από αυτούς. Είναι αναμφισβήτητη, λοιπόν, η σημαντικότητα του εν λόγω προγράμματος το οποία αντικειμενικά επιτελεί το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Η δε αναγκαιότητα συνέχισής του επιβάλλεται από την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τους βασικούς σκοπούς του αλλά και σαφέστατα υποδηλώνεται από την ενδιάθετη θετικότατη στάση απέναντι σε αυτό τόσο των ωφελουμένων ευπαθών ομάδων όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι στα πλαίσια των δεδομένων αυτών κινήθηκε η ελληνική πολιτεία η οποία θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση συνέχισης παράτασης του αναγκαίου για το προνοιακό μας σύστημα προγράμματος, εξέδωσε την αναφερόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα στα ίδια πλαίσια εξακολουθεί και κινείται και σήμερα η Κυβέρνηση διά της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.
Ειδικότερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος την 28/9/2012 ανακοίνωσαν την περαιτέρω παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι την 31η Μαρτίου 2013. Σε αυτή την παράταση αφορά και η κατατεθείσα σήμερα τροπολογία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Η ανακοίνωση αυτή μάλιστα έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα, οι οποίοι -όπως ήδη αναφέρθηκε- ελπίζουν στην οριστική άρση της εργασιακής αβεβαιότητας όσο και κατά κύριο λόγο από τους ωφελούμενους τους Προγράμματος και τις οικογένειές τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρία Μανδρέκα, να συντομεύσετε παρακαλώ.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ:  Ένα λεπτό θέλω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
Ενημερωτικά και μόνο αναφέρω στο σημείο αυτό ότι η θετικότατη αυτή εξέλιξη συμβαδίζει με το εξαγγελθέν Πρόγραμμα με την ονομασία «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο θα αποτελέσει το διάδοχο Πρόγραμμα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο οποίο θα απασχοληθεί το έμπειρο υπάρχον προσωπικό και το οποίο θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά εργαζομένους και δήμους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ολοκληρώσατε, κυρία Μανδρέκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ:  Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας ήδη εκπονεί σχέδιο για την ορθή λειτουργία του νέου Προγράμματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι όλοι μας συμφωνούμε για την αξία του Προγράμματος και το βαθμό σημαντικότητας στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης που επιτάσσει η δημοκρατία, ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός.
Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμβάλλουμε ο καθένας από τη θέση του στη διασφάλιση της ύπαρξης αλλά και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του Προγράμματος αυτού και εφόσον είναι δυνατόν να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διεύρυνσή του, επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα, αρχικό και διάδοχο. Είναι για όλους μας το ελάχιστο χρέος.
Για όλους αυτούς τους λόγους και τις αιτίες εισηγούμαι στο Σώμα την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Στρατούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσον αφορά την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τρεις μήνες που προτείνεται συν έξι μήνες που έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα έρθει τώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με τροπολογία ώστε να φτάσει μέχρις τις 31/12/2013, νομίζω ότι δεν έχει κανείς αντίρρηση, τουλάχιστον από εμάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή την παράταση τη ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, παίρνουν μία ανάσα ώστε να μπορέσουν με καλύτερες προϋποθέσεις να λύσουν το εργασιακό τους πρόβλημα. Κυρίως, όμως, παίρνουν μία ανάσα οι εκατόν τριάντα χιλιάδες ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία που επωφελούνται και στηρίζονται από αυτό το Πρόγραμμα.
Έχουμε, όμως, να πούμε τα εξής. Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια θεσμική αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το Πρόγραμμα στους τρεις χιλιάδες εργαζόμενους και στους εκατόν τριάντα χιλιάδες επωφελούμενους αυτού του Προγράμματος όσον αφορά τη χρονική διάρκειά του.
(ΙΚ)
(1SM)
Έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τότε που ισχύει –εδώ και δώδεκα χρόνια- δώδεκα παρατάσεις αυτού του Προγράμματος, ετήσιες ή σε τεταρτημόρια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Κάθε φορά είμαστε με κομμένη την ανάσα για το αν θα συνεχιστεί αυτό το Πρόγραμμα.
Η δεύτερη αβεβαιότητα η οποία υπήρχε ήταν όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του Προγράμματος. Στην αρχή, τα πρώτα χρόνια αυτό το Πρόγραμμα χρηματοδοτούταν από το ΕΣΠΑ, μετά χρηματοδοτούταν από το ΕΣΠΑ και από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων. Σήμερα για την παράτασή του χρησιμοποιείται το ΑΚΑΓΕ, δηλαδή το Ειδικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, οι πόροι του οποίου είναι από ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων. Από την 1-1-2013 μέχρι 31-3-2013, αυτό το δεύτερο τρίμηνο της επέκτασης θα χρηματοδοτείται με χρήματα που διασφάλισε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή η αβεβαιότητα πρέπει να σταματήσει και όσον αφορά τη διάρκεια του Προγράμματος και όσον αφορά τους πόρους του, που πρέπει να είναι σταθερά καθορισμένοι δημόσιοι και κοινοτικοί πόροι.
Κατά την εκτίμησή μας, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί σήμερα όσο ποτέ πριν. Ακόμα και αν δεν είχαμε αυτό το Πρόγραμμα, θα έπρεπε να το εφεύρουμε και να το θωρακίσουμε και να το αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών των βάρβαρων και ανθρωποκτόνων μνημονίων που οδηγούν αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες, τις ευπαθείς ομάδες που επωφελούνται αυτού του Προγράμματος, στην απόλυτη εξαθλίωση.
Αν χθες χρειαζόταν μία φορά αυτό το Πρόγραμμα, σήμερα χρειάζεται εκατό και μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί υπ’ όψιν μας –και έχουν τεθεί υπ’ όψιν και όλων των κομμάτων της Βουλής- κύριε Πρόεδρε, πολύ αξιόπιστες και φερέγγυες μελέτες, οι οποίες έχουν γίνει από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και από την Κεντρική Ένωση Δήμων. Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν με ερωτηματολόγια στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και στις οικογένειές τους ότι αυτό το Πρόγραμμα είναι το πιο δημοφιλές στις ευπαθείς ομάδες και στις οικογένειές τους και είναι και το πιο αποτελεσματικό ως ένα πρόγραμμα ουσιαστικά πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.
Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, ότι εμείς δεν συμφωνούμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει θεσπιστεί για αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες. Γνωρίζετε καλά ότι έχει μετονομαστεί αυτό το Πρόγραμμα από Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Aσφαλισμένων» με το ν. 4052/2012. Έχουμε πει –και λέμε- με μεγάλη σαφήνεια ότι έχει πολύ μεγάλα προβλήματα αυτό το καινούριο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1-4-2013. Το βάρος πέφτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Θα χρηματοδοτείται με πόρους με το 0,2 των ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό είναι λάθος. Έπρεπε να χρηματοδοτείται με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους. Επιβαρύνεται επιπλέον το ασφαλιστικό σύστημα, που τα έσοδά του και τα οικονομικά του έχουν πρόβλημα.
Το δεύτερο είναι ότι θα αποκλειστούν χιλιάδες από αυτούς τους εκατόν τριάντα χιλιάδες που μέχρι σήμερα δικαιούνταν ένταξης σε αυτό το Πρόγραμμα, διότι θα καλύπτει μόνο τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό, το καινούριο Πρόγραμμα που θα ισχύσει μετά από έξι μήνες λέγεται Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Δηλαδή, θα αποκλειστούν όλοι οι ανασφάλιστοι και πολλοί από τους εκατόν τριάντα χιλιάδες ήταν ανασφάλιστοι για το λόγο ότι ήταν ευπαθείς ομάδες και δεν είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ακόμα ένα λεπτό.
Το τρίτο και το σπουδαιότερο είναι ότι ενώ μέχρι τώρα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» υλοποιούταν από δημόσιες δομές –εννοώ δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και εντασσόταν στις κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, όπως τις λέμε- και ενώ θα έπρεπε αυτό το Πρόγραμμα να ενταχθεί στις καινούριες διευθύνσεις κοινωνικής πολιτικής που συγκροτούνται στους δήμους –και με αυτόν τον τρόπο και οι ευπαθείς ομάδες θα είχαν μία βεβαιότητα ως προς το Πρόγραμμα, αλλά και οι εργαζόμενοι ως προς την απασχόλησή τους- τώρα μεταφέρεται το Πρόγραμμα ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με βάση τον καινούριο νόμο, σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.. Και ξέρουμε καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
Επομένως, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε συμφωνήσει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να έρθει ο Υπουργός σε δεκαπέντε μέρες να κουβεντιάσουμε, να υποβάλλουν προτάσεις τα κόμματα, για να βελτιωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, να γίνουν ριζικές αλλαγές, να κοπούν οι ομφάλιοι λώροι με την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση αυτού του Προγράμματος, να βασιστεί στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που ήταν ένα σωστό πρόγραμμα και εκεί επάνω να αναβαθμιστεί. 
(AD)


(1ΙΚ)                                                         
Μάλιστα, ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει και τροπολογία –απ’ ό,τι ενημερώθηκα θα μοιραστεί σε λίγο στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες- ώστε να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι οκτώ με δέκα χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι έχουν μπει με διαδικασίες ΑΣΕΠ και είναι στη μεγαλύτερη δυνατή ανασφάλεια. Την καταθέσαμε με αγωνία όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι και ο Υπουργός εδώ, ότι είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι πάρα πολλοί απ’ αυτούς που εργάζονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Γνωρίζουμε ότι είναι κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ζητάμε από τον Υπουργό Εργασίας άμεση παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στους παρέδρους, ώστε να υπάρξει υπογραφή τους και να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι που είναι απλήρωτοι από την πρώτη Γενάρη! Και τι παίρνουν; Παίρνουν 600 ευρώ το μήνα!
Τέλος, για άλλη μία φορά θέλω να πω ότι είναι απαράδεκτο να κατατίθεται τροπολογία από τον Υπουργό Εργασίας –δεν ξέρω αν σας έχει μοιραστεί- για να δοθεί νέα χαριστική ρύθμιση στους μπαταχτσήδες, στις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή τις παρακρατούν από τους εργαζόμενους και δεν τις αποδίδουν και, επίσης, για να καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά περίπου 1,1% στον ΟΕΚ και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Θεωρούμε, λοιπόν, απαράδεκτες τις χαριστικές ρυθμίσεις στους μπαταχτσήδες, γιατί τους επιβραβεύουν και δίνουν το κακό παράδειγμα σε όσους τηρούν τους νόμους και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Όσον αφορά την Εργατική Κατοικία και Εστία όπου καταργείται η εργοδοτική εισφορά, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα προκλητικό δώρο, ένα καινούργιο δώρο προς τις επιχειρήσεις. Θα επωφεληθούν ετήσια 247 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως θα χαθούν από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, από τις επιδοτήσεις, από τη δυνατότητα των εργαζομένων να εντάσσονται σε στεγαστικά προγράμματα, από τη δυνατότητα των εργαζομένων να κάνουν διακοπές και από τη δυνατότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων σίτισης, κλπ, να επωφελούνται απ’ αυτά τα προγράμματα και να διατηρείται η απασχόληση.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την τροπολογία και ζητάμε από τον Υπουργό να αποσυρθεί. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για την επανασύσταση, την αναβάθμιση και την τριμερή χρηματοδότηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας που τους θεωρούμε απαραίτητους για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Κουτσούκος, Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, από την εποχή που στο Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας οι Ολυμπιονίκες γιοι του Διαγόρα του Ρόδιου τον σήκωσαν στα χέρια για να τον τιμήσουν ως πατέρα για την προσφορά του στην οικογένεια και το πλήθος ζητωκραύγαζε «κάτθανε, Διαγόρα», μέχρι σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι ισχυρή και δυνατή η στήριξη και η αναγνώριση της προσφοράς της τρίτης ηλικίας και των ανθρώπων που είναι απόμαχοι και έχουν προσφέρει.
Όμως, πέρα από τη θεωρητική ή στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας αναγνώριση της προσφοράς, έρχονται οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες να καθιερώσουν θεσμούς, δομές και πολιτικές που κάνουν πράξη αυτήν την αναγνώριση της προσφοράς, για να παρέχουν κάθε φορά υπηρεσίες που τις έχουν ανάγκη οι απόμαχοι, οι μη προνομιούχοι, τα άτομα που, αν δεν υπήρχαν αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες, θα ήταν στο περιθώριο.
Έτσι, λοιπόν, όταν το 2002 υπήρξε αυτή η σύλληψη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν για άλλη μία φορά τη μεμψιμοιρία τους, γιατί αν γυρίσουμε πίσω στα Πρακτικά της Βουλής, θα δούμε ότι μεγάλες κοινωνικές τομές και θεσμοί που σήμερα τις υπερασπιζόμαστε όλοι όσοι τις υπερασπιζόμαστε ή οι διαδηλωτές στους δρόμους είχαν συναντήσει διάφορων ειδών καχυποψίες.
(AD)
Έτσι έγινε και με το «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καταξιώθηκε κοινωνικά και σήμερα υποστηρίζεται πολιτικά από όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την ομόφωνη στήριξη και την ψήφιση της τροπολογίας που παρατείνει το Πρόγραμμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ως αδήριτη αναγκαιότητα και να σημειώσουμε, βεβαίως, ότι άλλη μια φορά μας εκθέτει κοινοβουλευτικά, με την έννοια ότι έρχεται με μια υστέρηση. Ξέρουμε ότι οι εκλογές δημιούργησαν διάφορες δυσλειτουργίες και στη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα και μακάρι να ήταν αυτοί οι λόγοι μόνο.
Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση επέλεξε -και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά- να παρατείνει με την τροπολογία που έχει καταθέσει τη διάρκεια του Προγράμματος μέχρι τις 30 Μαρτίου. Και αυτό, επίσης, είναι πλέον μία αναγκαιότητα για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των ογδόντα χιλιάδων ωφελουμένων. Όπως είπα στην Επιτροπή, αν είσαι από επαρχία -περιφέρεια τη λέμε, για να μην προσβάλλουμε τους επαρχιώτες, αλλά είμαστε επαρχιώτες ορισμένοι- και ξέρεις σε ορεινά και απομονωμένα χωριά πώς περιμένει μια οικογένεια γερόντων ή ένας μόνος του να φανούν τα παιδιά με το αυτοκίνητο που λέει «Βοήθεια στο Σπίτι», για να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δηλαδή, να του κάνουν μια ένεση, να του πάνε τα φάρμακα, να του πουν ένα λόγο παρηγορητικό, τότε ξέρεις γιατί πρέπει να παραταθεί το Πρόγραμμα και να συνεχίσουν να ωφελούνται οι ογδόντα χιλιάδες ωφελούμενοι.
Ταυτόχρονα, ξέρουμε ότι έτσι διασφαλίζουμε τις περίπου τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία έχει τεράστια έκρηξη. Είναι παιδιά τα οποία έχουν ειδικευτεί, τα οποία έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, τα οποία έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: Μέχρι τη λήξη της δεύτερης παράτασης, αυτής που ψηφίζουμε τώρα, θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», όπως ψηφίστηκε από το ν. 452;
Ο κύριος Υπουργός μάς είπε στην Επιτροπή της Βουλής, αποδεχόμενος και σχετικό αίτημα, ότι θα κάνουμε και σχετική συζήτηση. Νομίζω ότι πρέπει να οριοθετήσουμε -με βάση τις διατάξεις του νόμου- και τους ωφελούμενους και τους παρόχους χωρίς φοβίες. Διότι οι πάροχοι είναι οι επιχειρήσεις των δήμων, των περιφερειών, οι κοινωνικές επιχειρήσεις δηλαδή, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι κοινωνικές συμπράξεις.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έχω, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό ανοχή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Πρέπει να μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους για να δούμε πώς, ως πολιτεία, μέσω της υλοποίησης του νόμου για την κοινωνική οικονομία, μπορούμε να τους υποστηρίξουμε και να τους προετοιμάσουμε να είναι οι ίδιοι διαχειριστές μιας πολιτικής που τελικά ωφελεί τους πάνω από ογδόντα χιλιάδες ωφελούμενους και τους παρέχει μια μόνιμη απασχόληση. Διότι το ερώτημα στις μέρες μας είναι να υπάρχει απασχόληση και σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουμε με υπευθυνότητα. Προτάσεις να τους μονιμοποιήσουμε είναι μιας αράδας πολιτικές. Πολύ ευχαρίστως να τις αποδεχθούμε!
Θα τα πούμε, όταν θα έρθει η συζήτηση της τροπολογίας, αλλά εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να προετοιμάσουμε τους παρόχους, να δούμε τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους μέσα στο πεντάμηνο που μας απομένει με έναν τέτοιο τρόπο που να διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος, η συνέχιση της παροχής βοήθειας στους ωφελούμενους και η απασχόληση στους πάνω από τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους.
Με αυτό το πνεύμα και εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, ψηφίζουμε και το σχέδιο νόμου και την τροπολογία που παρατείνει το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 30 Μαρτίου και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας, θα συμβάλουμε, όταν έρθει η ώρα, στο να υλοποιηθεί με τη μεγαλύτερη πληρότητα και το εύρος ο νόμος για την κατ’ οίκον φροντίδα των συνταξιούχων.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία τη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα ένας μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
(XS)
(DE)

Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παύλος Χαϊκάλης.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα συμφωνήσω απόλυτα με τις ρήσεις του συναδέλφου κυρίου Κουτσούκου ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα Πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά βοηθάει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θα κυρώσουμε και εμείς φυσικά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν το συζητάμε αυτό.
Είναι ένα Πρόγραμμα πάνω απ’ όλα ανθρώπινο και αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στις ευπαθείς αυτές ομάδες. Είναι λυπηρό όμως, όσο και εξοργιστικό, το ότι καλούμεθα κάθε τόσο πολίτες και νομοθετική εξουσία να συζητάμε αυτή την αυτονόητη και πολύτιμη βοήθεια στο σπίτι που όλα αυτά τα χρόνια, από την έγκριση της χρηματοδότησης το 2002 μέχρι σήμερα, προσφέρει στις ευπαθείς αυτές ομάδες.
Μετράμε δυστυχώς δώδεκα παρατάσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι για έναν ακόμα χρόνο σχεδόν, ενώ το Υπουργείο καταφεύγει, θα έλεγα, σε μία ακόμα παράταση, ενώ θα έπρεπε να είχε μετατραπεί από Πρόγραμμα σε υπηρεσία. Το δραματικό στην ιστορία είναι η εξέλιξη του Προγράμματος αυτού, που όπως συμφωνήσαμε είναι αναγκαίο και ανθρώπινο. Το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» μετατρέπεται σε «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», ειδικά του ΙΚΑ. Δεν ξέρω αν θα ισχύσει μόνο για το ΙΚΑ.
Συμφωνώ με τον κύριο Κουτσούκο ότι αυτό το Πρόγραμμα προσφέρει θέσεις εργασίας και βοηθάει ευπαθείς ομάδες, βοηθάει ανήμπορους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια στο σπίτι. Αν συνεχιστεί όμως το Πρόγραμμα –και γι’ αυτό προκαταλαμβάνουμε την Κυβέρνηση στο σχέδιο το οποίο πρόκειται να φέρει μετά από συζήτηση εντός του μηνός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων- και αλλάξει η μορφή του, θα έχουμε άλλες διαδικασίες, θα πάρει άλλη τροπή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Βόρειο Αιγαίο, που τα άτομα που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή είναι δύο χιλιάδες ενιακόσια εβδομήντα από το ισχύον σύστημα στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τα νέα κριτήρια τα νέα μέλη θα είναι μόνο σαράντα έξι. Άρα οι τρεις χιλιάδες οχτακόσιοι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα βρεθούν ξαφνικά με μικρότερο όγκο εργασίας και χωρίς καμία διασφάλιση της εργασίας τους μέχρι την καινούργια παράταση, αν θα δοθεί παράταση ή αν θα συνεχιστεί επί μονίμου βάσεως.
Τα κριτήρια που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» δεν έχουν καμία σχέση με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Κι αφού έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας ανασφάλιστοι, ΑΜΕΑ, ανήμποροι και άλλες κατηγορίες, τελικά ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι συνταξιούχος τουλάχιστον εβδομήντα οχτώ ετών, όταν ο μέσος όρος ζωής είναι τα εβδομήντα πέντε χρόνια, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, το συνολικό ετήσιο ατομικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για  την παροχή του ΕΚΑΣ, η κατάσταση της υγείας του λόγω ασθενείας να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή του ή να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών και να μην λαμβάνει επίδομα αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό φορέα.
Επίσης, δεν ξέρω αν σας έχει ενημερώσει τι χρειάζεται ο συνταξιούχος για να προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα είχαμε εκθέσει, κύριε Υπουργέ, την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι αναμένουν έκδοση πιστοποιητικού στα ΚΕΠΑ.
Τέλος, σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής Υπουργικής Απόφασης 11/4/2012, ο ωφελούμενος υποχρεούται στην αρχή κάθε έτους να προσκομίσει στο ΙΚΑ ξανά τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ότι συνεχίζει να πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει δικαιούχος. Ο συνταξιούχος τελικά πρέπει να είναι νομικός, λογιστής, να έχει τα καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου και αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει να επιτραπεί.
Όσον αφορά την πρόσκληση του ΙΚΑ και ειδικότερα στο σκέλος της αξιολόγησης των αιτήσεων, η αίτηση θα ολοκληρώνεται εφόσον υπάρχει πάροχος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του συνταξιούχου με τον οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έχει συνάψει σύμβαση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Οι πάροχοι αυτοί δύναται να είναι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σκοπό στην κοινωνική ανάπτυξη ή πρόνοια ή συναφή προς των ανωτέρω σκοπό κατά το οικείο καταστατικό.
Τον πάροχο ως ιδιώτη, πώς θα τον ελέγξουμε, κύριε Υπουργέ; Μπορεί να μας πει κάποιος;

(KO)
(1XS)
Επίσης, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι δένονται συναισθηματικά και ψυχολογικά με τους ανθρώπους που τους φροντίζουν και τους συνδράμουν.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ελέγχονται και είναι υπόλογοι.
Η θετική προσπάθεια που κάνετε μέχρι στιγμής να συντηρήσετε την -εντός εισαγωγικών- μέχρι 31/3/2000 «Βοήθεια στο Σπίτι» θα απέδιδε πολύ περισσότερα εάν την καθιερώνατε ως αναπόσπαστη λειτουργία των δήμων.
Αυτό που πρέπει να γίνει, λοιπόν, είναι να δημιουργηθούν διευθύνσεις κοινωνικής πολιτικής στους οργανισμούς των δήμων -όπως άλλωστε προβλέπει και ο «Καλλικράτης»- και να ενταχθούν όλοι οι έμπειροι εργαζόμενοι σ’ αυτήν την υπηρεσία.
Σημειωτέον, οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται συνεχόμενα και χωρίς διακοπή για σχεδόν δέκα χρόνια.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τα κριτήρια για τους ωφελούμενους θα πρέπει να τροποποιηθούν και να διευρυνθούν προβλέποντας περισσότερες κατηγορίες αναξιοπαθούντων άνευ ορίου ηλικίας και φυσικά των ανασφάλιστων.
Ως Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζητώ τη δικαίωση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμη διοικητική δομή και παρουσία εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά και την αδιάλειπτη προσφορά στους συνανθρώπους μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):  Ευχαριστούμε τον κ. Χαϊκάλη.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής κ. Δημήτριος Κουκούτσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική πολιτική, σταθερά προσηλωμένη στο μνημόνιο, έχει εξωθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αδυνατούν πλέον να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ η διαρκής απαξίωση του κοινωνικού κράτους θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για κάποιες κατηγορίες συνανθρώπων μας που λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε διανοητικών, είτε ψυχοσωματικών αναπηριών και προβλημάτων, χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και αρωγής. Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου αφορά ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους. Αφορά ανθρώπους στους οποίους το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει απαραίτητες για την καθημερινότητά τους υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να παραμένουν στο δικό τους περιβάλλον και να μη μεταφέρονται σε διάφορα ιδρύματα. Βέβαια και χωρίς να λαϊκίσω, ίσως στο άμεσο μέλλον και μετά τα νέα μέτρα, το Πρόγραμμα να μετονομαστεί σε «Βοήθεια στο Δρόμο». Οψόμεθα.
Όπως, λοιπόν, πράξαμε στην προ εβδομάδος συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, έτσι και τώρα δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε το σχέδιο νόμου, καθώς τασσόμαστε υπέρ της παράτασης λειτουργίας του εν λόγω Προγράμματος. Αυτό το κάνουμε τόσο για την ανάγκη συνέχισης παροχής των σχετικών υπηρεσιών στους δικαιούχους, όσο και για να μη βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα. Επίσης, θεωρούμε την τροπολογία που εισήχθη ως θετική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένουμε πολύ περισσότερες ενέργειες της πολιτείας προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων, όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική.
Επειδή, όμως, εδώ δεν βρισκόμαστε με σκοπό να επιδοθούμε σε διαγωνισμό επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας, οφείλουμε να κάνουμε και μια γόνιμη κριτική για τα μειονεκτήματα του παρόντος Προγράμματος.
Βάσει του άρθρου 2 της προς κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του Προγράμματος, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πόροι από το λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.
Πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν το κράτος σ’ αυτήν την περίπτωση, στην περίπτωση άσκησης κοινωνικής πολιτικής, να μη μετατοπίζει το βάρος στην κοινωνία. Δεν αντέχει πλέον η κοινωνία άλλα βάρη. Δεν έχει πλέον τις αντοχές να αντέξει άλλα βάρη.
Επίσης, για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει διεύρυνση του Προγράμματος, όσον αφορά τις περιπτώσεις των δικαιούχων. Αυτό το επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα. Το επιβάλλουν, δυστυχώς, οι νέες συνθήκες.
Εξάλλου, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στο Πρόγραμμα, ώστε να δούμε εάν αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν με τις υπηρεσίες που προσφέρουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναλόγως θα πορευθούμε. Ας μην ξεχνάμε ειδικά εμείς που ζούμε στην επαρχία –γιατί, όπως πολύ σωστά είπε ο συνάδελφος από το ΠΑΣΟΚ, είμαστε πραγματικά επαρχιώτες- πως βλέπουμε καθημερινά ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτό το Πρόγραμμα έχουν πραγματικά αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους δικαιούχους του Προγράμματος.
Τέλος, οφείλουμε να προσέξουμε το ζήτημα ανανέωσης του παρόντος Προγράμματος με διαδοχικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, γιατί υποβαθμιζόμαστε σαν όργανο. Επικυρώνουμε, δηλαδή, ειλημμένες αποφάσεις, διαιωνίζουμε το καθεστώς εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων του Προγράμματος και παρατείνουμε την αβεβαιότητα των δικαιούχων.
(BM)


(1KO)
Είπαμε και στην Επιτροπή ότι ίσως είναι τώρα λίγο άσκοπο προσωρινά να μιλήσουμε για το καινούργιο Πρόγραμμα, για το «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Όμως, πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα. Με τα νέα κριτήρια που θέτει, περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των δικαιούχων. Για παράδειγμα, θεσπίζεται προϋπόθεση συμπλήρωσης του 78ου έτους. Αυτό είναι πραγματικά αισιόδοξο για το προσδόκιμο της ηλικίας του μέσου Έλληνα. Επίσης, δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι λαμβάνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα ή άλλο επίδομα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό. Με δεδομένο πως όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας ίσο ή ανώτερο του 80%, λαμβάνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας, αυτόματα ο αριθμός των δικαιούχων περιορίζεται στους άνω των 78 ετών ανθρώπους, που έχουν ποσοστό αναπηρίας μεταξύ 67% και 79% και δεν λαμβάνουν εξωιδρυματικό ή όποιο άλλο σχετικό επίδομα.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το Πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ελάχιστο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μία περίοδο που αντί να φθίνει, έπρεπε να αυξάνει τον αριθμό αυτό. Επίσης, το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το λογαριασμό της εισφοράς της αλληλεγγύης συνταξιούχων, χωρίς καμία κρατική συμμετοχή.
Εμείς θα υπερψηφίσουμε για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πρόκειται για μία λαϊκή κατάκτηση που εξυπηρετεί ύψιστης σημασίας κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι η μέριμνα και η στήριξη για τους αδύνατους και δεύτερον, γιατί η εξάμηνη –έστω- παράταση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα σαν εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα αυτό.
Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, διατυπώνουμε και τους προβληματισμούς μας πάνω σε δύο κυρίους άξονες και επιμένουμε σε αυτούς: Πρώτον, στην ανάγκη διεύρυνσης των παρεχομένων υπηρεσιών, που είναι ανάγκη όσο και των δικαιούχων, εξαιτίας των σύγχρονων κοινωνικών αλλαγών. Δεύτερον, στην εξασφάλιση θεσμικής σταθερότητας του Προγράμματος, προκειμένου να αρθεί η χρονίζουσα κατάσταση αβεβαιότητας για δικαιούχους και εργαζόμενους.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα, το οποίο ίσως φανεί ότι δεν πρέπει να τεθεί σε εσάς. Αλλά σε συνδυασμό με το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι πρέπει να γίνει. Εμένα με αφορά και άμεσα το θέμα, γιατί έχω τον πατέρα μου. Πρέπει να ξέρουν οι κύριοι συνάδελφοι ότι το κόστος των τεχνητών μελών είναι 13.000, 14.000 και 15.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος το κράτος δικαιολογούσε την αλλαγή των τεχνητών μελών κάθε τρία χρόνια. Το ΙΚΑ έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι για ακρωτηριασμό των άνω άκρων έχει μειώσει την εισφορά κατά 50%. Επίσης, έχει αλλάξει το θέμα και για τα κάτω άκρα. Όμως, αυτές οι 13.000, οι 14.000 και οι 15.000 ευρώ, που κοστίζει το τεχνητό μέλος, δεν πληρώνονται. Ο πατέρας μου έχει να πληρωθεί εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια. Και είναι συνταξιούχος του δημοσίου.
Καλό είναι, λοιπόν, να κοιτάξουμε και αυτό το θέμα, αφού μιλάμε για ΑμΕΑ.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε τον κ. Κουκούτση.
Το λόγο έχει η κυρία Αικατερίνη Μάρκου, Ειδική Αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα την Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας διορθώθηκε ευτυχώς αυτός ο αναχρονισμός και πλέον έρχεται για ψήφιση στη Βουλή και η παράταση του Προγράμματος για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει το διάδοχο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».
Η κοινωνική σημασία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι διττή: Όχι μόνο παρέχει πολύτιμη βοήθεια και φροντίδα σε περίπου εκατό τριάντα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, αλλά προσφέρει και απασχόληση σε περίπου τρεις χιλιάδες οκτακόσιους εργαζομένους που προέρχονταν από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι.
Είναι σπάνιο ένα νομοθέτημα να γίνεται αποδεκτό από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πόσο πολύτιμη είναι η συνεισφορά της «Βοήθειας στο Σπίτι» στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του κράτους πρόνοιας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η χώρα πλήττεται από μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε τη συνεχόμενη λειτουργία θεσμών όπως αυτός, θεσμών που υποκαθιστούν τις ελλείψεις στο διάτρητο -απ’ ό, τι φάνηκε- δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

(FT)


(1KO)
Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι η διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση, μέχρι το τέλος του χρόνου το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον ειδικό λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Για τους τρεις μήνες του 2013 η χρηματοδότηση μπορεί να αντληθεί από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων.
Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους του προγράμματος οφείλονται ακόμα δεδουλευμένα από τις αρχές του χρόνου. Πριν δύο εβδομάδες κατεβλήθη η πρώτη δόση των οφειλόμενων ύψους 10 εκατομμύριων ευρώ και δόθηκε η υπόσχεση να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό μέχρι τέλος του έτους.
Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απόδοση των ΚΑΠ στους δήμους είναι γνωστό και χρόνιο, ενώ έχουν γίνει και μεγάλες μειώσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναρωτιέμαι -και θα ήθελα μία απάντηση- αν έχουν πράγματι διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και τη μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση. Φυσικά, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, περιμένουμε πλήρη ενημέρωση για το νέο Πρόγραμμα Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων του ΙΚΑ, στο οποίο πρέπει να αξιοποιηθούν και οι καλές πρακτικές που ενδεχομένως έχουν προκύψει από τη Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και το έμπειρο και ικανό στελεχιακό δυναμικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είχα πει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, είμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη άσκηση. Να σχεδιάσουμε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα ανταποκρίνεται τόσο στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, όσο και στις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και περιστολής δαπανών.
Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται:
Πρώτον, στον εξορθολογισμό και όχι απαραίτητα στην περικοπή της κοινωνικής δαπάνης, μέσα από την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων και την επαναστόχευσή τους με βάση τις ανάγκες.
Δεύτερον, στην προώθηση των άλλων μέσων άσκησης κοινωνικής πολιτικής, πέρα από τις εισοδηματικές ενισχύσεις. Προγράμματα, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, η ουσιαστική ενεργοποίηση των θεσμών της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Στόχος είναι να δίνουμε διεξόδους κι όχι ελεημοσύνη.
Τρίτον, στην καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει δεσμευτεί να καταθέσει το προσεχές διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το θέμα αυτό.
Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούμε για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς. Ψηφίζουμε επί της αρχής και θα εκθέσω τις απόψεις μας στη συζήτηση που θα γίνει για τα άρθρα και τις τροπολογίες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της ΔΗΜ.ΑΡ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε την κυρία Μάρκου.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπερψηφίσαμε κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Βάρυνε γι’ αυτήν την τοποθέτηση το γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των εργαζομένων για τις υπηρεσίες που ήδη είχαν πραγματοποιήσει  κατά το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του 2012.
Ταυτόχρονα, κάναμε κριτική στην πολιτική της Κυβέρνησης για το  «Βοήθεια στο Σπίτι» από τη σκοπιά των θέσεών μας που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες, αλλά και των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των χρόνιων πασχόντων που δέχονται τις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Αναδείξαμε ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου για το Πρόγραμμα Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων προωθείται η ανταποδοτικότητα στην παροχή αυτής της υπηρεσίας και η χρηματοδότησή της θα γίνεται μέσω της παρακράτησης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Υπουργείου Εργασίας για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα –δείτε ηλικία, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας, ύπαρξη επιδόματος- η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα γίνεται σε ένα ακόμα πιο περιορισμένο μέρος απ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, στις πιο εξαθλιωμένες περιπτώσεις.
Η τροπολογία-προσθήκη της Κυβέρνησης δεν έρχεται απλά να καλύψει εκ των υστέρων μία δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η πληρωμή των εργαζομένων. Με τις ρυθμίσεις που εισάγει για τη συνέχιση του προγράμματος θα πρέπει ουσιαστικά να πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
(XF)
(FT)
Είναι στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με το πρόγραμμα έτσι όπως θα υλοποιηθεί και μετά το Μάρτη του 2013.
Συγκεκριμένα: Η χρηματοδότηση του προγράμματος στο μεταβατικό στάδιο προβλέπεται να είναι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και μέρος των οποίων αποτελείται από το φόρο εισοδήματος, από το φόρο φυσικών προσώπων και από το ΦΠΑ, δηλαδή από τους βασικούς μηχανισμούς φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, προβλέπεται να είναι από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, που αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς και των μέτρων πετσοκόμματος των συντάξεων.
Πρακτικά, λοιπόν, μεταφέρεται το βάρος της χρηματοδότησης στα λαϊκά στρώματα όπου ένα συνεχώς αυξανόμενο μέρος τους είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας και απόλυτης εξαθλίωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε.
Σε αυτές τις συνθήκες ακόμη και η δυνατότητα, όπως λέει η κυβερνητική τροπολογία, για ποσά που θα μεταφερθούν από το ΑΚΑΓΕ και τους ΚΑΠ για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 31-3-2013, ενδέχεται παρά την πρόβλεψη του νόμου, στην πράξη να μην μπορεί να υλοποιηθεί η χρηματοδότησή της. Για παράδειγμα, τη διετία 2010-2012 η κρατική χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί κατά 60%, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα στάσης πληρωμών ακόμα και στάσης παροχών από τους δήμους.
Γεννιέται, λοιπόν, το ερώτημα πώς οι ήδη χρεοκοπημένοι δήμοι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν αυτό το Πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση θα δώσει τα κονδύλια που αναφέρονται στο νόμο; Ή οι δήμοι με τη συνήθη πρακτική τους θα μετακυλήσουν το κόστος στους ηλικιωμένους;
Η ίδια λογική υπάρχει και στη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ. Δεν αποκλείεται και η περίπτωση να προβλεφθεί περαιτέρω αύξηση των εισφορών υπέρ του ΑΚΑΓΕ ως μέτρο για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αλληλεγγύης.
Επίσης, η επίκληση της τροπολογίας-προσθήκης της Κυβέρνησης ότι επιδιώκει τη συνέχιση του Προγράμματος μέχρι το Μάρτη του 2013 ακόμη και αν αυτό πραγματοποιηθεί κατά 100% με τους όρους που προβλέπει –ο αριθμός προσωπικού, το ύψος της χρηματοδότησης- όχι μόνο δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες που έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πανελλαδικά από τέτοιες υπηρεσίες, αλλά ούτε καν τον αριθμό των απολύτως εξαθλιωμένων που διευρύνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Είναι πολλά τα παραδείγματα μέχρι σήμερα όπου οι δήμοι προκειμένου να χωρέσουν στο Πρόγραμμα περισσότερους ηλικιωμένους, μείωναν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αριθμό ημερών –μια ημέρα την εβδομάδα αντί για τρεις που ήταν αρχικά-  και περιόριζαν το φάσμα των υπηρεσιών που παρείχαν.
Επομένως, δεν είναι μόνο το ζήτημα της συνέχειας του Προγράμματος, αλλά και το περιεχόμενό του.
Επίσης, επισημοποιεί με κατηγορηματικό τρόπο ουσιαστικά την απόλυση των εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετά τις 31-3-2013. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι μετά την ημερομηνία αυτή, η υπηρεσία θα παρέχεται από τους δήμους από επιχειρήσεις των δήμων, από ιδιώτες, από επιχειρηματίες, από ΜΚΟ, από κοινωνικούς συνεταιρισμούς κ.α. 
Οι σημερινοί εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν εξασφαλίζονται, αλλά και όσοι απορροφηθούν στα νέα σχήματα, που όλα αποτελούν μορφές επιχειρηματικής δράσης, οι όροι δουλειάς και αμοιβής θα είναι χειρότεροι από τους σημερινούς. Δείτε τις εργασιακές σχέσεις, το ύψος των αμοιβών και το είδος της ασφάλισης. Αλλά και οι αορίστου χρόνου δεν έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, αφού ενδεχομένως κάποιος δήμος να επιλέξει να περιορίσει ή να μην υλοποιήσει αυτήν την υπηρεσία λόγω οικονομικών δυσκολιών, συνυπολογίζοντας και την προοπτική της εργασιακής εφεδρείας, την κατάργηση θέσεων λόγω κατάργησης της αντίστοιχης υπηρεσίας.
Στην πραγματικότητα η κυβερνητική τροπολογία για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μεταβατικό στάδιο με παροχή ακόμη πιο υποβαθμισμένων υπηρεσιών από τις μέχρι σήμερα, σε ακόμη λιγότερους ηλικιωμένους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε χρόνια πάσχοντες.
Εμείς υποστηρίζουμε:
Πρώτον, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και η ένταξη της υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας πρέπει να υπάγονται στα κέντρα δημόσιας υγείας. Στους δήμους πρέπει να παραμείνει το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» και να είναι ενταγμένο στον οργανισμό τους. Καμία παραχώρηση σε ιδιώτες, σε ΜΚΟ και σε συνεταιρισμούς.
Δεύτερον, μονιμοποίηση αντίστοιχα όλων των σημερινών εργαζομένων στο Πρόγραμμα και επιπλέον προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Τρίτον, πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέταρτον, δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους όσους χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Εμείς ψηφίζουμε «ναι» στο άρθρο που αφορά την παροχή υπηρεσιών για το διάστημα από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο και ψηφίζουμε «παρών» στην τροπολογία, διότι για μας αποτελεί το περιεχόμενό της κριτήριο για την ψήφο μας.
Ευχαριστώ.
(PM)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κύριος Βρούτσης για πέντε λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να καταθέσω ενώπιον όλων σας ένα θερμό «ευχαριστώ» προς όλα τα κόμματα και κυρίως προς τους εισηγητές των κομμάτων, πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλο αυτό το διάστημα από την Επιτροπή μέχρι τη συζήτηση επί της αρχής του συγκεκριμένου πολύ σημαντικού ζητήματος, αυτό που λέγεται «Βοήθεια στο σπίτι» και το διάδοχο σχήμα που λέγεται «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Η σύγκλιση των εισηγητών όλων των πτερύγων με τις επιμέρους παρατηρήσεις τους είναι κάτι πολύ θετικό. Όταν βλέπουμε αυτά τα θετικά οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε, γιατί η κοινοβουλευτική διαδικασία σε τέτοιες στιγμές έρχεται στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό οφείλω να καταθέσω την ιδιαίτερη ευχαρίστησή μου εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
Θέλω όμως να σας καταθέσω και κάτι άλλο και οφείλω να το κάνω τώρα που ολοκληρώνεται η διαδικασία. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τι αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δεν αποτελεί, αν θέλετε, κάποιο παράπονο ή πρόβλημα. Υποχρέωσή μας ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα βρίσκουμε μπροστά μας, όμως πέρασαν δύο εκλογικές διαδικασίες οι οποίες χρονικά πήγαν πολύ πίσω και το ένα πρόγραμμα και το άλλο.
Η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε μπροστά της ένα χρονικό αδιέξοδο. Έπρεπε αμέσως και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τρία πράγματα, πρώτον αυτό στο οποίο όλοι σήμερα συγκλίνουμε, τη διατήρηση του θεσμικού πλαισίου, γιατί αυτοί είναι θεσμοί κρίσιμοι κοινωνικά και ωφέλιμοι κοινωνικά και πρέπει να τους κρατήσουμε. Αυτό προϋπέθετε να βγάλουμε κοινές υπουργικές αποφάσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, να μη χαθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα, γιατί αν δεν παρουσιάζαμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, ένα βιώσιμο πρόγραμμα, θα χάνονταν 60 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτον, να βρούμε από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού χρήματα για να τροφοδοτήσουμε τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Τα κάναμε όλα αυτά και σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε ότι μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα παλέψαμε, διαμορφώσαμε το πλαίσιο και καταφέραμε τα 60 εκατομμύρια ευρώ να τα πάρουμε για το 2011 και τα προγράμματα θα συνεχιστούν όπως τα συζητήσαμε και όπως θα τα συζητήσουμε. Μαζί με τον Υφυπουργό κύριο Παναγιωτόπουλο όλο αυτό το διάστημα στην Επιτροπή της Βουλής, παρακολουθώντας το πρόγραμμα και τις εισηγήσεις σας, έχουμε καταγράψει πολλά απ’ αυτά που έχετε πει και έχουμε δεσμευτεί ότι καθώς θα πηγαίνουμε προς το δεύτερο πρόγραμμα, το διάδοχο, το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», θα κουβεντιάσουμε αυτές τις παρατηρήσεις στην Επιτροπή για να εμπλουτίσουμε θέματα τα οποία δεν τα έχουμε δει και να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα όσο το δυνατόν πιο εμπλουτισμένο και πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα και αυτό θα κάνουμε.
Άρα λοιπόν σας καλώ στο συγκεκριμένο πλαίσιο να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας στο διάλογο που θα γίνει στην Επιτροπή και να εμπλουτίσουμε αυτή την προσπάθεια, πάντα όμως μέσα στο περιορισμένο των πόρων που διαθέτουμε ως χώρα, γιατί σαφέστατα όλοι θα θέλαμε –και όλοι είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι- να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε κατηγορίες συνταξιούχων ή μη συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, αλλά πρέπει αυτό να συνεκτιμηθεί μέσα στο περιορισμένο των πόρων που υπάρχουν. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τη «χρυσή τομή».
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας πω για τον προβληματισμό που ακούστηκε περί πληρωμής των εργαζομένων ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Θα πληρωθούν, οι πόροι έχουν διασφαλιστεί. Απλά υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών εμπλοκών. Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.
Θα προσθέσω κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ σημαντικό για την απόδοση πολιτικής δικαιοσύνης. Ναι, υπάρχουν κοινοβουλευτικές στιγμές όπου πέρα απ’ αυτή την οποία λίγο πριν παρουσίασα, στο παρελθόν έφεραν θεσμικές παρεμβάσεις από κοινοβουλευτικές ομάδες όπως αυτή που έγινε το 2002 που έφερε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
(BS)
PM
Όταν ήρθε το θεσμικό πλαίσιο υπήρχαν τότε αντιρρήσεις, προβληματισμοί. Σήμερα όμως καταξιώνεται εκείνη η πολιτική πρωτοβουλία και πρέπει και αυτό να το χειροκροτήσουμε και να το επαινέσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο πρώτο του νομοσχεδίου;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεπώς, το άρθρο 1 του νομοσχεδίου έγινε δεκτό ομόφωνα.
 Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 31 και ειδικό 3 η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 31 και ειδικό 3 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.