!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«Βοήθεια στο Σπίτι»! Κραυγή αγωνίας από την κοινωνία για τη διατήρηση του Προγράμματος




Πριν από 13 περίπου χρόνια, το 1999 δηλαδή, με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ξεκίνησαν τα Προγράμματα :« Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο Σπίτι». Το 2ο Πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα μόνο με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξυπηρετεί, περίπου 100.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.
Ρεπορτάζ: Γωγώ Σωτηρίου
Στο Ηράκλειο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάγεται στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ηρακλείου, με υπεύθυνη την κυρία Ξυλούρη Μαρία.
Πολύ συχνά λόγω του ότι δεν είναι μια Υπηρεσία θεσμοθετημένη, ως όφειλε να είναι, το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά  δυστυχώς έχει παραμείνει ένα πρόγραμμα, παρά την απόλυτη κοινωνική του προσφορά, αντιμετωπίζει κινδύνους διακοπής, διάλυσης, με αποτέλεσμα να καθιστά σε ανασφάλεια και τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά βεβαίως και τόσες χιλιάδες συμπατριώτες μας, που είναι αφημένοι στην φτώχεια και τη μοναξιά!

Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα για την μοίρα όλων των … παραπάνω είναι πολύ "φρέσκα", μόλις μερικών ημερών, αλλά παραμένουν ασαφή όσον αφορά στο σχεδιασμό και επισφαλή γι την διάρκεια λειτουργίας τους:
«Την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έως τις 31 Μαρτίου 2013, ανακοίνωσαν, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου 2013 η «Βοήθεια στο Σπίτι".
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 70.000 αναξιοπαθούντες της τρίτης ηλικίας, αλλά και ΑμΕΑ.
Η θετική αυτή εξέλιξη συμβαδίζει παράλληλα με τον σχεδιασμό της νέας μορφής του προγράμματος, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί ως «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Το πρόγραμμα- διάδοχος του «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά εργαζομένους και δήμους.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών επιδίωξε και πέτυχε την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης του α' τριμήνου του 2013, με 15 εκατ. ευρώ».
Έκανε, επίσης, γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε σήμερα 10 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων, ενώ πρόσθεσε ότι «θα τους εξοφλήσουμε πλήρως, μέχρι το τέλος του έτους».
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας έπραξε το καθήκον του και προχώρησε στη διασφάλιση χρηματοδότησης και σχεδιασμού του νέου προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο θα διαδεχθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι», με μια απόλυτα ομαλή μετάβαση προς το συμφέρον των εργαζομένων και των δικαιούχων».
Αυτή είναι η επίσημη  πλευρά του θέματος, στην ανεπίσημη όμως, όπου εκεί συνήθως στον τόπο μας χτυπά η καρδιά των κοινωνικών προβλημάτων, τα πράγματα θέλουν οργάνωση, μέριμνα, ενίσχυση για να είναι βιώσιμο και να έχει  προοπτική, ένα τόσο σημαντικό και απόλυτα αναγκαίο Πρόγραμμα. Η κοινωνική μας ευαισθησία αλλά και οι πληροφορίες που συλλέξαμε, σχετικά με το πόσο σκληρά εργάζονται οι υπάλληλοι  στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μας οδήγησαν στο ΚΑΠΗ Μασταμπά όπου συναντήσαμε Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλεύτριες, Οικογενειακές Βοηθούς λίγο πριν ξεκινήσουν το … καθημερινό ταξίδι τους , στην ανακούφιση και τη φροντίδα κατ’ οίκον, των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ.
Γνωρίστε τις, αξίζει τον κόπο! Επιτελούν λειτούργημα κοινωνικό στην πόλη μας ,είναι απλήρωτες 3 μήνες , βάζουν από την τσέπη τους τα έξοδα κίνησης τους, λόγω περικοπών και καθημερινά ακούν τις ικεσίες των ηλικιωμένων «μην μας αφήσετε , τι θα απογίνουμε χωρίς εσάς;»

Μαρίνα Σαντιξή- Κοινωνική Λειτουργός: «Εργάζομαι 8 χρόνια στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου και το μόνο που απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας και σε ΑμΕΑ, που δεν αυτοεξυπηρετούνται και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε Υπηρεσίες. Φανταστείτε πόση ανάγκη υπάρχει, όταν εχθές έκανα μια νέα εγγραφή για μια συνταξιούχο κυρία, που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη και όταν την ρώτησα πόσα παιδιά έχει, μου απάντησε: «τέσσερα αγόρια και τα τέσσερα άνεργα!».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ο πολυδιάστατος ρόλος ανακούφισης του Προγράμματος, καθώς πέραν της άμεσης φροντίδας των ηλικιωμένων, παράλληλα ανακουφίζει και βγάζει από το αδιέξοδο το οικονομικό και το πρακτικό, τους συγγενείς τους.
Ξεκινήσαμε το 1999, αντιμετωπίζοντας περιστατικά που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες :ρακοσυλλέκτες, μοναχικά άτομα χωρίς ένα πιάτο φαί, λοιμώδη νοσήματα και τόσα άλλα… Σταδιακά αυτό άλλαξε και συνέχιζε να αλλάζει, ώσπου άρχισε η Οικονομική κρίση. Τα 2 τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ότι όχι απλώς πάμε προς τα πίσω, αλλά χειροτερεύει η κατάσταση των ηλικιωμένων αλλά και των παιδιών τους που δεν μπορούν να τους φροντίσουν!».
Φιλιππίδη Αναστασία-Κοινωνική Λειτουργός:  «Εργάζομαι 3 χρόνια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δουλεύουμε ως ομάδα. Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από 1Κοινωνικό Λειτουργό που συντονίζει,1 Νοσηλεύτρια, 1ή 2 Οικογενειακούς βοηθούς. Ο Κοινωνικός Λειτουργός καταγράφει και αξιολογεί τα περιστατικά, με κατ’ οίκον επίσκεψη, παράλληλα γίνεται και λήψη νοσηλευτικού ιστορικού, αξιολόγηση και οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη του κάθε ενδιαφερόμενου , είναι: α) Χαμηλό εισόδημα, β) μοναχικότητα ατόμου, γ) προβλήματα υγείας, δ) ΑμΕΑ με κινητικά η ψυχολογικά προβλήματα, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει να τονίσουμε πως για την ένταξή του, κάποιος, δεν είναι απαραίτητο να πληρεί και τους 4 όρους.
Οι άνθρωποι σήμερα , πιο πολύ από ποτέ, χρειάζονται την βοήθεια μας, αφού δέχονται καταιγισμό από ματαίωση, ανασφάλεια και φόβο. Έχει ακυρωθεί το τελευταίο τους όνειρο, τα αξιοπρεπή γεράματα! Οι ανάγκες του κόσμου είναι τόσο μεγάλες που ξεπερνούν κάθε φιλότιμη προσπάθεια δικής μας ή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου , στην οποία και ανήκουμε.

Χρειάζεται εκπαίδευση-εξειδίκευση του προσωπικού. Πολλές φορές ,ερχόμαστε αντιμέτωπες με βαριά ψυχιατρικά περιστατικά που δεν μπορεί μια Νοσηλεύτρια ή Κοινωνική Λειτουργός να αντιμετωπίσει! Άρα μια Διασύνδεση Υπηρεσιών θα έκανε πιο πλήρες το Πρόγραμμα και εμείς με την υποστηρικτική αυτή προσθήκη θα μπορούσαμε να προσφέρουμε το 100 τοις 100 των δυνάμεων μας! Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας να βελτιωθούν, για καλύτερη απόδοση: δεν μπορείς να παράσχεις ασφάλεια και φροντίδα όταν εσύ ο ίδιος δουλεύεις σε συνθήκες επισφαλείς! Οι συμβάσεις μας ανά 6μηνο μπορεί να ανανεώνονται, αλλά μαζί τους και η αγωνία μας αν και πότε θα έχουμε δουλειά .Ζητάμε οι αποδοχές μας να είναι σε μηνιαία βάση και όχι όπως τώρα που έχουμε να πληρωθούμε 3 μήνες!!! Εάν δεν δοθεί λύση από την Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τίποτα! Σκεφτείτε πως μια Ψυχίατρος και ένας Παθολόγος δουλεύουν ως Εξωτερικοί συνεργάτες και συχνά πυκνά διακόπτεται η συνεργασία μας. Τώρα ας πούμε είμαστε χωρίς γιατρό! Έχουμε την άμεση ανάγκη πρόσληψης Ψυχιάτρου, Παθολόγου, Φυσιοθεραπευτή, Εργασιοθεραπευτή.»
Παπαδάκη Κατερίνα –Νοσηλεύτρια: «Το Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η μοναδική υπηρεσία πρόνοιας και εξυπηρέτησης ατόμων κατ’ οίκον. Καλύπτει ανάγκες που αν λείψουν, γύρω στους 100.000 άνθρωποι  στην χώρα μας, θα βρεθούν ακάλυπτοι σε βασικές ανάγκες ζωής και υγείας.
Κάθε που μαθαίνουν οι συμμετέχοντες, πως θα λήξει η σύμβαση μας, μας λένε με αγωνία: «Τι θα γίνουμε εμείς; ποιόν θα έχουμε να μας φροντίζει ;Δώστε μας το τηλέφωνο να πάρουμε τηλέφωνο το Δήμαρχο και κάθε αρμόδιο. Είσαστε οι κόρες μας , η οικογένεια που δεν έχουμε ή που μας ξέχασε…» Μαζεύουν μόνοι τους υπογραφές , αναμεσά τους και στους συγγενείς τους, για να μην μας διώξουν!!!
Είναι αξιοσημείωτο πως πέρα από την κοινωνική πλευρά, καλύπτουμε ανάγκες πρωτοβάθμιας Νοσοκομειακής κάλυψης στο σπίτι! Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:α) εξοικονόμηση νοσοκομειακών πόρων,  β) και φαρμακευτικών , αφού με τη ελεγχόμενη λήψη των φαρμάκων στο σπίτι επιτυγχάνουμε το ορθό της συχνότητας και ποσότητας της αγωγής. Όλα αυτά με συνεχή έλεγχο και επαγρύπνηση των Νοσηλευτών. Η αποφυγή της Ιδρυματοποίησης, η αποφόρτιση των Νοσοκομείων , λύνει τα χέρια σε πολλά θέματα στην Πολιτεία μα αφήνει εμάς ακάλυπτες σε πολλά επίπεδα , αφού αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να καλύψουμε ανάγκες , όπως αιμοληψία στο σπίτι που απαγορεύεται κανονικά αλλά ο κατάκοιτος και ο ανήμπορος το έχει ανάγκη για την ίδια του τη ζωή!»

Βίκυ Σκουρογιάννη- Νοσηλεύτρια: «Εργάζομαι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 12 χρόνια. Η αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολη .Το Ηράκλειο έχει πάρα πολλούς παραμελημένους ανθρώπους και εμείς ήρθαμε στην ουσία να βάλουμε τάξη στο χάος! Με καθημερινή φροντίδα βάλαμε τη ζωήτους σε ένα πρόγραμμα, πρακτικά, ιατρικά, ηθικά.
Η φύση του προγράμματος είναι τόσο ανθρωποκεντρική που αποκλείεται να μην αναπτυχθούν δεσμοί συναισθηματικοί. Πολλές φορές πιο ισχυροί και από οικογένεια! Η λήξη του προγράμματος πραγματικά θα αφήσει στην μοίρα τους , άτομα που μας έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν".
Καραμπίνη Ιωάννα- Νοσηλεύτρια: «Εδώ και 4 χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου , ως Νοσηλεύτρια  έναν κόσμο που υπάρχει γύρω μας , αλλά πολλοί αγνοούν και μάλιστα εσκεμμένα… το πρόγραμμα , μου υπενθυμίζει καθημερινά ότι πάνω από όλα είμαι άνθρωπος! Συνάνθρωποι μου έχουν την ανάγκη μου και ίσως να είμαι η μόνη λύση στο πρόβλημα τους. Αρχικά προσπάθησα να αποφύγω τη συναισθηματική φόρτιση και το δέσιμο, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο και ίσως να είναι και το καλύτερο , γιατί είναι ανθρώπινο!!! Πάρα πολλές φορές μπαίνω σε ένα σπίτι και νιώθω ότι περνάω το κατώφλι του δικού μου σπιτιού!»
Βερδιάκη Μαρίνα-Οικογενειακή βοηθός: «13 χρόνια ανήκω στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Το θεωρώ πολύ σημαντικό για τα ανήμπορα άτομα. Το ξέρετε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι για τους οποίους ,η μοναδική παρουσία στο σπίτι τους είμαστε εμείς ;Από Δευτέρα σε Δευτέρα μόνον εγώ μπαίνω στο σπίτι τους!!
Κάνω τα ψώνια, αγορά φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών, μπάνιο μαζί με τη νοσηλεύτρια, μαγείρεμα, σίτιση. Πολλές φορές μεταφέρω το συσσίτιο από ενορίες κα , στον συμμετέχοντα που δεν μπορεί να κινηθεί.
Ξέρετε πόσες φορές έχω κρατήσει το χέρι ενός ανθρώπου που πεθαίνει και δεν έχει κανέναν συγγενή; Είχα στο πρόγραμμα μια γιαγιά που πέθανε και της κάναμε με τις συναδέλφισσες την κηδεία, καθαρίσαμε το σπίτι , αναλάβαμε τους καφέδες και τα υπόλοιπα και μετά στο κοιμητήριο μαζί. Τόσο πολύ είχα δεθεί μαζί της! Πολλές φορές ξεπερνάμε τον εαυτό μας , γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς με αυτή τη δουλειά".
Σημειώνεται ότι χθες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η παράταση του προγράμματος, μετά από απάντηση του Υπουργού στον Βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.
Συντάκτης: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.