!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Μόνοι στο σπίτι και χωρίς "βοήθεια" μένουν 600 ηλικιωμένοι του Νέου Δήμου Βέροιας

06.04.2011


Μόνοι στο σπίτι και χωρίς "βοήθεια" μένουν 600 ηλικιωμένοι του Νέου Δήμου Βέροιας
Μια περίεργη …. εναρμόνιση συνδέει τους ηλικιωμένους, μοναχικούς ή ανήμπορους ανθρώπους με την τεχνοκρατική θεώρηση της παραγωγικής διαδικασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις οικογενειακές σχέσεις, που καθορίζουν τα νέα δεδομένα για τη λειτουργία της χρησιμότερης κοινωνικής δομής που υλοποιείται από τους Δήμους  προσφέροντας πολύτιμο έργο.

Το γνωστό πλέον πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετεί στο διευρυμένο Δήμο της Βέροιας περί τους 600 ηλικιωμένους προσφέροντας εργασία σε 36 άτομα, αλλάζει κοινωνικό πρόσωπο, αφού απ΄αυτό μπορούν πλέον να ωφεληθούν μόνο οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι που έχουν στενό συγγενή άνεργο για να τους εντάξει σ΄αυτό, μιας και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε πριν από ένα περίπου  μήνα,  μόνο ένας άνεργος μπορεί να «δηλώσει» έναν ηλικιωμένο ή ανάπηρο ο οποίος χρειάζεται την καθημερινή πρακτική, ανθρώπινη φροντίδα.

Μετά τον «Καλλικράτη» η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Βέροιας, έχει αναλάβει το συντονισμό των δομών του προγράμματος (μέσω των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των πρώην Δήμων)και ετοιμάζεται να καταθέσει μέχρι τις 8 Απριλίου τις προτάσεις  για την εκ νέου λειτουργία του προγράμματος για το 2011. Αν οι προτάσεις εγκριθούν, θα γίνει η επιλογή των ωφελουμένων, σύμφωνα πάντα με τα νέα κριτήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνει ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, οι ωφελούμενοι από το  πρόγραμμα ανά δημοτική ενότητα είναι: Βέροιας 245, Μακεδονίδας 90, Απ. Παύλου 135, Δοβρά 65, Βεργίνας 65. Απ΄αυτούς, όπως αναφέρει ο κ. Καμπούρης, λιγότεροι από τους μισούς θα μπορούν να ενταχθούν και πάλι σ΄αυτό διότι ανταποκρίνονται στις νέες προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι, όσοι δεν έχουν συγγενή άνεργο, όσων τα παιδιά και τα εγγόνια ζούν και εργάζονται σε άλλη πόλη, ακόμη και όσους οι δικοί τους τους έχουν ξεχάσει, δεν θα έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή καθημερινότητα που προσφέρει το «Βοήθεια στο σπίτι», του οποίου η νέα περίπλοκη και φλύαρη ονομασία είναι  «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ΄οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων, που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης».

Το «Βοήθεια στο σπίτι» στη Βέροια
«Η επιλογή των ωφελουμένων μέχρι σήμερα γινόταν μετά από αίτηση των ίδιων ή των συγγενών τους. Τα κριτήρια ήταν η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η ύπαρξη ειδοδημάτων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση (αν υπήρχε σύντροφος εν ζωή, παιδιά κλπ.) Σύμφωνα μ΄αυτά έβγαινε η «βαθμολογία» η οποία έκρινε το αν ο ενδιαφερόμενος θα εντασσόταν στο πρόγραμμα. Με τα νέα κριτήρια, πιθανόν να μην μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τον αριθμό των περιστατικών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Καμπούρης.

Όσο για τους στενούς συγγενείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι άνεργοι για να υποβάλλουν αίτηση για τους δικούς τους, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ λέει χαρακτηριστικά: «Για κάποιους δεν ενδιαφέρονται ούτε τα παιδιά τους. Ακόμη και για απλά θέματα, όπως η υποβολή ενός δικαιολογητικού, κάποιοι ήταν εντελώς αδιάφοροι και μας έλεγαν: κάντε ό,τι νομίζετε. Τώρα, θα πρέπει να βρούμε εμείς αυτούς τους συγγενείς, αν είναι άνεργοι και αν ενδιαφέρονται για το δικό τους άνθρωπο, να υποβάλουν αίτηση για τον ηλικιωμένο».

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι
Οι τελευταίες εξελίξεις ανησυχούν τους εργαζόμενους στα προγράμματα, οι οποίοι βλέπουν αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον, αν δεν συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος για κάθε δομή αριθμός των ωφελουμένων.

«Οι μισοί σχεδόν από τους ωφελούμενους είναι μοναχικά ηλικιωμένα άτομα με συγγενείς, ή με παιδιά που ζούν μακριά. Υπάρχουν όμως και ηλικιωμένοι για τους οποίους δεν ενδιαφέρονται τα παιδιά τους, ενώ εξυπηρετούμε και άτομα κάτω των 65 χρόνων με αναπηρία. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι. Προβληματίζομαι για το τι θα γίνει με τους μοναχικούς ανθρώπους, διότι  από τους σημερινούς ωφελουμένους  μόνο το 40%  περίπου μπορούν να ενταχθούν με τα νέα κριτήρια» λέει η υπεύθυνη του προγράμματος στη Βέροια Πωλίνα Ταναμπάση.

Πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, ενώ οργανώνονται για να προχωρήσουν σε κινήσεις με τις οποίες θα διεκδικούν συνέχιση του προγράμματος και την εξασφάλιση των θέσεών τους.

Σε κάποιους από τους πρώην Δήμους της Ημαθίας, είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι στον πρώην Δήμο της Βέροιας δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Καμπούρης κάνει λόγο για «αρυθμίες» που προκλήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και οι οποίες θα αποκατασταθούν σύντομα. 
Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων:

•Την προώθηση ΑΜΕΣΑ νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου.

•Δημιουργία δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών άμεσα στους Ο.Τ.Α. προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.

•Εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα σ΄όλη την Ελλάδα φτάνουν τα 4.500 άτομα και εξυπηρετούν γύρω στους 100.000 συνανθρώπους μας.


Α.Σ.

Αγαθή Σαββίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.