!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΔΕ ΠΡΟΣ ΥΦ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΗΦΗ ΓΙΑ 2 ΕΤΗ 2013 - 2014

ΑΘΗΝΑ ........01/11/2012
                                                                                                    Αριθμ. Πρωτ. ..........2812
                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Προς:
κο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
Υφυπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Κοινοποίηση:
κα Άννα Δαλλαπόρτα
Γενική Γραμματέα.
Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων

Θέμα: Συνέχιση της πράξης: "Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων"


Κύριε Υπουργέ,
     Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν ενταχθεί οι ανωτέρω Πράξεις οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Κ.Τ. για τα έτη 2011-2012.

      Οι πράξεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας ατόμων τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

     Μέσω της παροχής υπηρεσιών προς τις δύο αυτές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού - τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες - αποφορτίζονται (χρονικά και συναισθηματικά) τα άτομα που τους φροντίζουν και υποβοηθούνται έτσι στην αναζήτηση εργασίας (εάν πρόκειται για ανέργους) ή στη διατήρηση / βελτίωση της ήδη υπάρχουσας εργασίας τους.

Επιπρόσθετα, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και σαφέστατα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
    Οι προσφερόμενες υπηρεσίες, παραμονή, φροντίδα, αναψυχή για τους ηλικιωμένους και επιπρόσθετα εργοθεραπεία, απασχόληση άσκηση κλπ για τα ΑμεΑ - παρέχονται για τους μεν ηλικιωμένους από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (εφεξής ΚΗΦΗ χάριν συντομίας) για τα δε άτομα με αναπηρίες από τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας. 
      Πιο συγκεκριμένα σε όλη την επικράτεια χρηματοδοτούνται:
  • 61 φορείς οι οποίοι λειτουργούν 68 δομές ΚΗΦΗ. Οι δομές αυτές απασχολούν περί τους 276 εργαζόμενους και εξυπηρετούν 1521 ηλικιωμένους. Οι φορείς λειτουργίας των δομών αυτών κατανέμονται ως εξής: 40 εξ αυτών είναι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, 15 είναι Ν.Π.Δ.Δ., 3 είναι Δήμοι και άλλοι 3 είναι Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
  • 40 φορείς οι οποίοι λειτουργούν 43 Κέντρα Διημέρευσης, τα οποία απασχολούν περί τους 460 εργαζόμενους και εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες. Οι φορείς που λειτουργούν τα Κέντρα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (οι 39 εξ αυτών), Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (κυρίως δηλαδή Σύλλογοι γονέων παιδιών με αναπηρίες), 1 Δημοτική Κοινωφελείς Επιχείρηση και 3 ιδιώτες (2 Ο. Ε. και 1 ατομική Επιχείρηση).
     Ο αρχικός προϋπολογισμός του συνόλου των Πράξεων, ήταν 50 εκ. Ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, ενώ οι σημερινοί ανάδοχοι εκτιμάται ότι - έως το τέλος του προγράμματος (31/12/2012) θα απορροφήσουν 23 περίπου εκ. Ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη:
  • Το πλεόνασμα των κονδυλίων που αρχικά δεσμεύθηκαν - περισσότερο του 50%
  • Την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φροντιστών αυτών, απασχόληση τουλάχιστον 736 ατόμων στις δομές αυτές
  • Το μεγάλο μέγεθος του παραγόμενου κοινωνικού έργου: βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνολικά 2.697 ωφελούμενων και τουλάχιστον άλλων τόσων φροντιστών τους, 
  • την δεινή οικονομική θέση στην οποία όλοι οι φορείς αυτοί βρίσκονται: η Αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί τα ΚΗΦΗ, έχει υποστεί μείωση των επιχορηγήσεών της κατά 60% τουλάχιστον. Τα δε Κέντρα διημέρευσης - όσα από αυτά επιχορηγούνταν από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης - έχουν υποστεί αντίστοιχες (50%) περικοπές, ενώ όλα έχουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δωρεών που τα υποστήριζαν - λόγω οικονομικής κρίσης - καθώς και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ ή από τα άλλα ταμεία - για όσα ΑμεΑ είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Η οικονομική αυτή θέση έχει επανειλημμένα περιγραφεί από όλους τους φορείς ως οριακή, ότι δηλαδή, χωρίς τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ.
  • τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα αρνητικά αποτελέσματα που θα είχε η παύση λειτουργίας των ανωτέρω δομών: απώλεια 3.000 περίπου θέσεων εργασίας (υπολογίζοντας τους εργαζόμενους στις δομές και μέρος μόνο των φροντιστών - έμμεσα ωφελούμενων), μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση των 2.697 οικογενειών των ωφελουμένων που θα έπρεπε να αναλάβουν πάλι την πλήρη και καθημερινή φροντίδα των ηλικιωμένων ή των ΑμεΑ, τη μείωση της ποιότητας της φροντίδας που τα άτομα αυτά μέχρι πρότινος απολάμβαναν κ.ο.κ.,

κρίνουμε απαραίτητη τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παραπάνω πράξεων για τα δύο επόμενα έτη 2013 & 2014. 


                                                                                                        Κώστας Ασκούνης

                                                                                                        πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.