!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου το επίδομα των 176 ευρώ

 2 υποθέσεις - βόμβα στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η επέκταση και σε άλλους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ που θεσπίστηκε με τον νόμο 3016/02 και έκτοτε δόθηκε σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων για λόγους τήρησης της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων. Και στις δύο υποθέσεις η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις.
 30 αποφάσεις δικαίωσαν εργαζομένους που διεκδίκησαν τα 176 ευρώ
Η μισθολογική παροχή των 176 € δόθηκε με τους νόμους 3016/12 και 3205/03, στη λογική της οικονομικής ενίσχυσης των πιο χαμηλόμισθων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύντομα επεκτάθηκε νομοθετικά και σε πολλούς άλλους, ενώ ακολούθησε «μπαράζ» αγωγών από εργαζομένους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κυρίως με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.
Πάνω από 30 αρεοπαγιτικές αποφάσεις δικαίωσαν εργαζομένους την τελευταία 5ετία, κρίνοντας ότι το επίδομα πρέπει να θεωρηθεί ως προσαύξηση του μισθού και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, αλλιώς υπάρχει ανεπίτρεπτη μισθολογική διάκριση.
Παράλληλα αποκρούστηκε η χορήγηση των 176 € σε κάποιες κατηγορίες (π.χ. εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε εκπαιδευτές οδηγών που εισέπρατταν άλλα επιδόματα κ.λπ.), ενώ πριν από ενάμιση χρόνο η Ολομέλεια ΣτΕ «μπλόκαρε» την καταβολή του στους δικαστικούς υπαλλήλους, δημιουργώντας ένα συνταγματικό εμπόδιο για την περαιτέρω επέκταση και σε άλλους υπαλλήλους του «σκληρού» πυρήνα του Δημοσίου (όπως οι ένστολοι που το διεκδικούν ακόμα με ομαδικές προσφυγές).
Υπάρχουν, πάντως, διοικητικά δικαστήρια που εξακολουθούν να εκδίδουν ευνοϊκές για τους εργαζομένους αποφάσεις, ενώ πέρυσι εκκρεμούσαν τουλάχιστον 20.000 σχετικές δίκες!
Η αρνητική στροφή της νομολογίας από το ΣτΕ και η συγκέντρωση τεράστιου όγκου αγωγών, που εκτιμάται ότι διεκδικούν ποσά ύψους τουλάχιστον 2-3 δισ. €, προβλημάτισαν αντίστοιχα και τα εργατικά τμήματα του ΑΠ, που άρχισαν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα, «παγώνοντας» τις ευνοϊκές αποφάσεις.
Παρά τις θετικές για τους εργαζομένους αρεοπαγιτικές εισηγήσεις, αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στην πλήρη Ολομέλεια 3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εργαζομένων (με σχέση αορίστου χρόνου και συμβασιούχων) σε δύο δήμους και στο υπουργείο Πολιτισμού, που διεκδικούν ποσά από 2.550 έως 5.985 € έκαστος (σε βάθος 2-3 ετών). Νεότερη αρεοπαγιτική εισήγηση -αντίθετα με την αρχική- προτείνει τη μη επέκταση του επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας.
Στην Ολομέλεια ΑΠ αναμένεται να δοθεί «μάχη», καθώς έχουν ασκηθεί πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων και από διάφορους συλλόγους εργαζομένων σε δήμους της Αττικής και της περιφέρειας.
«Κατευθυντήρια γραμμή»
Παράλληλα με αγωνία προσδοκούν την κρίση της Ολομέλειας μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες οι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι (που είδαν να αναβάλλονται οι περισσότερες από 40 υποθέσεις τους μόνο στα εργατικά τμήματα του ΑΠ) για να δοθεί η «κατευθυντήρια γραμμή» στο συνταγματικό ζήτημα.
Eπίσης χιλιάδες αντίστοιχες υποθέσεις εκκρεμούσαν πέρυσι στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια της χώρας, με κάθε εργαζόμενο να διεκδικεί ποσά που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 4.000 ευρώ, νομιμοτόκως, ανά περίπτωση. Στις τρεις υποθέσεις της Ολομέλειας οι εργαζόμενοι ασχολούνται στους δήμους ως οδηγοί, καθαριστές, λογιστές, γραμματείς, σε δημοτικό βρεφοκομείο, σε υπηρεσίες νεότερων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ.α.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους με τις «παγωμένες» δίκες συγκαταλέγονται υπάλληλοι πολλών δήμων της χώρας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ασφαλιστικών οργανισμών, νοσοκομείων, ψυχιατρείων, ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, υπάλληλοι επαγγελματικών επιμελητηρίων, διαφόρων ειδικοτήτων συμβασιούχοι, πρώην σχολικοί φύλακες κ.λπ.
Την ίδια στιγμή πριν από περίπου δύο χρόνια, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι υποθέσεις αυτές είχαν την πρωτοκαθεδρία στις εκκρεμότητες, ξεπερνώντας τις 10.000, εν αναμονή της οριστικής συνταγματικής λύσης.

πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64173267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.