!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



 








   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ                      
    ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΑΙ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ                          
               ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                 
         ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
                      




 ΠΡΟΣ:

1.      Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
κ.Κουρουμπλή
2.      Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  & Κοιν. Αλληλεγγύης
κ. Κατρούγκαλο
3.      Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης
       κ.Φωτίου
4.      Πρόεδρο ΚΕΔΕ
κ. Πατούλη                                                                                                         








ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αξιότιμοι Κύριοι /ες,

Με το παρόν υπόμνημα ,εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας καθώς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10/3/2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταξύ του Υπουργού κ. Κουρουμπλή ,της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Φωτίου ,εκπροσώπων των Δ.Σ.  Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ καθώς και Διευθυντών και Στελεχών των δύο Υπουργείων ,διαπιστώσαμε με έκπληξη και απογοήτευση ότι αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις που μας είχαν δοθεί τον Νοέμβριο του 2015 σχετικά: α) με την εξασφάλιση Εθνικών Πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ έως το 2019 ( όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το ΦΕΚ 47/Α΄/ 11-5-2015) και  β) τη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων για το σύνολο των εργαζομένων .
Αντίθετα εκφράστηκε η πρόθεση  να μην διασφαλιστεί μόνιμα η Δομή ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και το υπάρχον προσωπικό, να εφαρμοστούν πολιτικές  αποδόμησής του και καρατόμησης των εργαζομένων, με την ένταξη του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ σ’ ένα νέο φορέα , το «Ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» , με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και επαναπροκήρυξη των θέσεων του υφιστάμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για έγκαιρη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την νέα περίοδο 2016 καθώς και η εξασφάλιση σταθερής και έγκαιρης ροής χρηματοδότησης από τα συναρμόδια Υπουργεία και την Διαχειριστική Αρχή προς τους Φορείς υλοποίησης του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ έχοντας σαν αποτέλεσμα την επί χρόνια επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
 Μεγάλη ευθύνη σχετικά με την ροή της χρηματοδότησης και την καταβολή των δεδουλευμένων έχει εξίσου και η ΚΕΔΕ αφενός διότι η απαίτηση για  έγκαιρη υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης θα έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητές της  καθώς  το ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ υλοποιείται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού συνάπτονται με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , και αφετέρου θα έπρεπε να  προτρέπει και να επισημαίνει στα μέλη της την ευθύνη – νομική και ηθική – που έχουν ως προς την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό, ανεξαρτήτως της ροής της χρηματοδότησης.


                                                                  


Επιπλέον οι Νόμοι :
• 4052/2012 ,άρθρο138, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή του «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» από το ΙΚΑ , τους δικαιούχους , τα κριτήρια ένταξης των ωφελουμένων κλπ.
 • 4199/2013 και 4277/2014 όπου προβλέπεται η μετεξέλιξη του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και θεσμοθετούνται δύο νέα προγράμματα : α)το ΄΄Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα Ηλικιωμένων, ΑμεΑ και Ανασφαλίστων και β) το ΄΄Κατ’ Οίκον Νοσηλεία΄΄
ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ ,τον αριθμό των ωφελουμένων,  το υπάρχον προσωπικό, αν δεν γίνουν ανάλογες  τροποποιήσεις  μέσω ΚΥΑ,
καθώς :
• πουθενά δεν γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό
• αναφέρεται ότι εκχωρείται η υλοποίηση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ στην ΕΕΤΑΑ
• ότι αφήνεται στην βούληση των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων να υλοποιήσουν τα παραπάνω προγράμματα με το υπάρχον προσωπικό
• ότι αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης των Δήμων με ΚΟΙΝΣΕΠ
• δεν προσδιορίζονται τα κριτήρια ένταξης των εξυπηρετουμένων

Οι εργαζόμενοι ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι οι  προθέσεις και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης  ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ στις προθέσεις της Κυβέρνησης  Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η Πολιτεία οφείλει να οργανώνει και να ενισχύει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, τους έχοντες περισσότερο ανάγκη αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας. Το ΒΣΣ συνδέεται άμεσα με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο απ’ αυτό της ανοιχτής. Άρα λειτουργεί ως αντισταθμιστικό  μέτρο στη δύσκολη περίοδο που διανύει το κράτος.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι  οι εργαζόμενοι έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ , καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,  έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         Την αναγνώριση των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου καθώς παρέχουμε ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες , γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο
·         Την δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.)
·         Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας  που εξακολουθούμε να μένουμε απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας
·          Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μία διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», του κοινωνικού κράτους.

Ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ορίζεται « το κράτος εκείνο που αναλαμβάνει θεσμικά υποχρεώσεις σχετικά με την εξασφάλιση βασικών αναγκών των πολιτών του» (Γ.Κατρούγκαλος , Το κοινωνικό κράτος της μεταβιομηχανικής εποχής , Αθήνα – Κομοτηνή 1998 , σελ.108 )

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης , του Υπουργείου Εσωτερικών να εξασφαλίσει την σχέση εργασίας και τις θέσεις εργασίας του συνόλου  του υπάρχοντος προσωπικού και του Υπουργείου Εργασίας για την συνέχιση και αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι ευθύνη δική σας.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας  στα δίκαια αιτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.