!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Αθήνα, 01 Νοεμβρίου 2018
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Τη μονιμοποίηση της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την κατοχύρωση του προσωπικού που εδώ και δεκαπέντε συνεχή (15) έτη απασχολείται στο Πρόγραμμα και προσφέρει πολύτιμες ποιοτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ζητά ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην ερώτησή του, κάνει λόγο για «καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας» στο οποίο έχουν περιέλθει εδώ και τρία (3) χρόνια, οι 3.000 και πλέον εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπόσχεται οριστική διευθέτηση στο θέμα τους, αλλά επί της ουσίας αναβάλλει συνεχώς κάθε οριστική λύση.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου, έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί,
Στους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Καβάλας, αλλά και στο σύνολο της Επικράτειας, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε ένα ευρύ φάσμα συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ) και ανακουφίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους απρόσκοπτα από την έναρξη σχεδόν της λειτουργίας του.
Εδώ και τρία (3) χρόνια, οι 3.000 και πλέον εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπόσχεται οριστική διευθέτηση στο θέμα τους, αλλά επί της ουσίας αναβάλλει συνεχώς κάθε οριστική λύση. Εσχάτως δε έχουν διαρρεύσει στον τύπο πληροφορίες για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού προσλήψεων, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τους εν ενεργεία εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά μετά από δεκαπέντε (15) έτη (!) συνεχούς απασχόλησης στο Πρόγραμμα.

Η μονιμοποίηση της λειτουργίας του Προγράμματος και η κατοχύρωση του υφιστάμενου προσωπικού αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας, αναπόσπαστο στοιχείο του κοινωνικού κράτους και πάγια θέση της ΚΕΔΕ.
Ακόμη, καθοριστικό στοιχείο στην συνέχιση του Προγράμματος αποτελεί και η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων που σήμερα απασχολούνται στο Πρόγραμμα και οι οποίοι προσελήφθησαν με κριτήρια ΑΣΕΠ κατά τα έτη 2003 – 2008, περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία (8-16 χρόνια απασχόλησης ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση) των εργαζομένων, ώστε αυτοί να συνεχίζουν να απασχολούνται στο Πρόγραμμα, όπου επί σειρά ετών προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε καθημερινή βάση.
Ειδικά για το καθεστώς απασχόλησης και σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν στην ΕΕΤΑΑ τον Ιανουάριο του 2018 οι φορείς υλοποίησης, οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ και από τους συνολικά 3.093 εργαζόμενους που υλοποιούσαν το πρόγραμμα, οι 2.899 απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι 56 με σύμβαση έργου και οι 138 με σύβαση αορίστου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 164 του 2004.
Κύριοι Υπουργοί,
Με δεδομένο ότι η πρόβλεψη της μονιμοποίησης του Προγράμματος προϋποθέτει την ένταξή του στον Κρατικό Προϋπολογισμό, η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του,
Με δεδομένο ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να συνεχιστεί η παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του, παρέχοντας παράλληλα και οριστική λύση στην εργασιακή ανασφάλεια του προσωπικού των φορέων που το υλοποιεί,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1.       Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων να διευθετήσει με νομοθετική ρύθμιση τα θέματα της συνέχισης του Προγράμματος και της οριστικής τακτοποίησης των εργαζομένων σε αυτό ;
2.       Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί παρόμοια λύση με αυτήν του 164 ΠΔ του 2004, ή άλλη συνταγματικά κατοχυρωμένη ειδική νομοθετική ρύθμιση, με ειδική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων,προτίθεστε να αναγνωρίσετε την προϋπηρεσία των εργαζομένων, με ειδική μοριοδότηση και ενεργή προϋπηρεσία ;
3.      Προτίθεστε να εντάξετε το Πρόγραμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ;».
                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.