!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Συνεργασία ΚΕΔΕ – υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών προγραμμάτων

Αναρτήθηκε: 16.02.2015
KEDE -SkourletisΤην στρατηγική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή της σε γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός νέου κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικού πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Π. Σκουρλέτη και την αναπληρωτή υπουργό κ. Ρ. Αντωνοπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σήμερα το μεσημέρι.
Από την ΚΕΔΕ στη συνάντηση παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. Ν. Χιωτάκης, Γ. Ιωακειμίδης , Δ. Μπίρμπας, Γ. Αποστολόπουλος και το Γενικός Διευθυντής Π. Βασιλείου.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διεύρυνση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν φορείς ενός νέου πολεοδομικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, καθώς και φορείς παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα κοινωνικών υπηρεσιών».
«Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Πατούλης είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα οικονομικά των δήμων και να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα. Να εκσυγχρονιστεί  το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες για ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος».
Σε ότι αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως, παρά τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και αναγκαίων πόρων,  ο ρόλος των δήμων έχει διευρυνθεί σημαντικά καθώς σήμερα λειτουργούν 4.449 δημοτικές δομές που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας άμεσα 171.390  ωφελούμενους, προσφέροντας εργασία σε 19.297 εργαζόμενους.
«Στην ουσία, τόνισε ο Γ. Πατούλης, οι δομές και υπηρεσίες των δήμων ορίζουν ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών. Ως εκ τούτου θα πρέπει, πρώτον,  να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, δεύτερον, να ενισχυθεί ο αποκεντρωμένος ρόλος τους, τρίτον να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση  με εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. του  ΟΑΕΔ,  λειτουργώντας παράλληλα σε κάθε δήμο αποκεντρωμένες υπηρεσίες του».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο νέο ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο,  τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί  πόρους και πρωταγωνιστικό ρόλο σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:
  • Για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020,καταρχήν οι δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι» . Ενώ επιπλέον ζήτησε η κατανομή του προϋπολογισμού  του να είναι οριζόντια βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.
  • Τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την επέκτασή του ως προς την παροχή υπηρεσιών και στα ΑΜΕΑ.  Επίσης ζητά να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του, δηλαδή των προγραμμάτων «Κατ΄ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και «Κατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα».
  • Για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 200.000.000 ευρώ σήμερα, στα 250.000.000 ευρώ ώστε αφενός να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και στο μέλλον, αφετέρου, να ενταχθούν και νέες δομές στο πρόγραμμα. Καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός από πλευράς  Δήμων .
  • Τη συνέχιση του προγράμματος για τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ.
Για τα θέματα απασχόλησης ο Γ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά στην προώθηση και ενίσχυση των τοπικών στρατηγικών απασχόλησης ως κύριο μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και ενσωμάτωσης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τόνισε την ανάγκη «να ξεκινήσει άμεσα το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των 32.000 θέσεων, για να καλύψουν οι δήμοι επείγουσες ανάγκες».
Τέλος ο κ. Πατούλης ζήτησε την ενίσχυση όλων των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, όπως τα προγράμματα Τοπ ΕΚΟ, ΤοπΣΑκαι το Πρόγραμμα επιχορήγησης Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις θέσεις της ΚΕΔΕ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή.
Παραδώσαμε ένα αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αποτυπώνεται πως στρατηγικός στόχος της Πρωτοβάθμιας  Αυτοδιοίκησης είναι η διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Εργασίας από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνώρισε τη σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων, στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και ότι αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα.  Είναι επίσης πολύ θετικό ότι δεσμεύθηκε ο Υπουργός πως ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ στο υπόμνημα που υπέβαλε στο υπουργείο ζητεί την αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.000. Τόσο το σχετικό ζήτημα όσο και τα υπόλοιπα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, συμφωνήθηκε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της ομάδας εργασίας που θα συσταθεί και θα αποτελείται από εκπροσώπους και της ΚΕΔΕ και του υπουργείου  Εργασίας και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης.
Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία του υπουργείου με τους δημάρχους προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη αυτή και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για το συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Εξίσου θετικά βλέπουμε και τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού κας Αντωνοπούλου ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στην Tοπική Aυτοδιοίκηση.
Η Αυτοδιοίκηση α’ Βαθμού αποτελεί βασικό πυλώνα για την υλοποίηση αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.