!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Π. Σκουρλέτης: “Διασφαλισμένοι Βοήθεια στο Σπίτι και εργαζόμενοι έως 31.12.19”


Για την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων των εργαζομένων σ’ αυτό, έως την 31η/12ου/2019, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Στην ίδια απάντηση, ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για διττή στόχευση του Προγράμματος από πλευράς του Υπουργείου. «Ο πρώτος στόχος αφορά την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο Πρόγραμμα, ενώ ο δεύτερος αφορά την επαρκή χρηματοδότησή του συνολικά».
Με αφορμή την ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά την πρόθεση της Κυβέρνησης για «μακροπρόθεσμη προοπτική εξεύρεσης οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβασιούχων του Δημοσίου». 
Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο η απάντηση του ΥΠΕΣ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ | Προβολή/κατέβασμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 
ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 

Αθήνα, 22 - 01 - 2018 
Αριθ. πρωτ.: 2329/2017 

Ταχ. δ/νση: Ταχ. κώδικας: Πληροφορίες: 
Τηλέφωνα: Φαξ: Ηλεκ. ταχυδρ.: Σταδίου 27, Αθήνα 101 83 ΄
Α. Κουτσελάκη Φ. Αναγνωστάκης 2131364033 2131364366 2131364354 
koinovouleftikos@ypes.gr 

Προς: 
Τη Βουλή των Ελλήνων Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων & Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων 

Κοινοποίηση: 
Βουλευτές: 
- κ. Ακριώτη Γεώργιο - κ. Αντωνίου Χρήστο - κα Αυλωνίτου Ελένη - κα Βαγιωνάκη Ευαγγελία - κα Βάκη Φωτεινή - κ. Βαρδάκη Σωκράτη - κα Βράντζα Παναγιώτα - κα Γεννιά Γεωργία - κα Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Ευσταθία - κα Γκαρά Αναστασία - κ. Γκιόλα Ιωάννη - κ. Δέδε Ιωάννη - κ. Δουζίνα Κωνσταντίνο - κ. Δριτσέλη Παναγιώτα - κ. Εμμανουηλίδη Δημήτριο - κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν - κ. Ηγουμενίδη Νικόλαο - κα Θελερίτη Μαρία - κ. Θηβαίο Νικόλαο - κ. Θραψανιώτη Εμμανουήλ - κα Ιγγλέζη Αικατερίνη - κα Καββαδία Ιωαννέτα - κ. Καΐσα Γεώργιο - κ. Καματερό Ηλία - κ. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν - κ. Καραγιάννη Ιωάννη - κ. Καραγιαννίδη Χρήστο - κ. Καραναστάση Απόστολο - κα Καρασαρλίδου Ευφροσύνη - κα Κασιμάτη Ειρήνη - κ. Καστόρη Αστέριο - κα Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα - κ. Κάτση Μάριο - κα Καφαντάρη Χαρούλα - κα Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα - κ. Κυρίτση Γεώργιο - κ. Λάππα Σπυρίδωνα - κα Λιβανίου Ζωή - κ. Μανιό Νικόλαο - κ. Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο - κ. Μηταφίδη Τριαντάφυλλο - κ. Μιχαηλίδη Ανδρέα - κ. Μιχελογιαννάκη Ιωάννη - κ. Μορφίδη Κωνσταντίνο - κ. Μουμουλίδη Θεμιστοκλή - κ. Μουσταφά Μουσταφά - κ. Μπαλτά Αριστείδη - κ. Μπάρκα Κωνσταντίνο - κ. Ντζιμάνη Γεώργιο - κ. Πάλλη Γεώργιο - κ. Πάντζα Γεώργιο - κ. Παπαδόπουλο Αθανάσιο - κ. Παπαδόπουλο Νικόλαο - κ. Παπαδόπουλο Χριστόφορο - κ. Παραστατίδη Θεόδωρο - κ. Παυλίδη Κωνσταντίνο - κ. Πρατσόλη Αναστάσιο - κ. Ρίζο Δημήτριο - κ. Ριζούλη Ανδρέα - κ. Σαρακιώτη Ιωάννη - κ. Σεβαστάκη Δημήτριο - κ. Σέλτσα Κωνσταντίνο - κ. Σιμορέλη Χρήστο - κα Σκούφα Ελισσάβετ - κ. Σπαρτινό Κωνσταντίνο - κα Σταματάκη Ελένη - κ. Στέφο Ιωάννη - κ. Στογιαννίδη Γρηγόριο - κ. Συρίγο Αντώνιο - κ. Τελιγιορίδου Ολυμπία - κα Τζούφη Μερόπη - κα Τριανταφύλλου Μαρία - κ. Τσίρκα Βασίλειο - κ. Τσόγκα Γεώργιο - κ. Φίλη Νικόλαο - κ. Ψυχογιό Γεώργιο 
Βουλή των Ελλήνων 
Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 534/18-10-2017 Ερώτηση 
       Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, με θέμα «Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των δομών Βοήθεια στο σπίτι», και η οποία μας διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΤΚΕ/Φ2/42728/12-12-2017 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 
        Με την παρ. 1 του άρθρου 153 του ν. 4483/2017 παρατάθηκε εκ νέου η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που είχε παραταθεί με την παρ.1α του άρθρου 69 του ν.4430/2016, καθώς και η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ήδη απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών από τη λήξη τους μέχρι 31-12-2019. 
      Επιπλέον, θα επιθυμούσαμε να τοποθετήσουμε την προσέγγισή μας στο ζήτημα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντός του πλαισίου της κυβερνητικής προσέγγισης στο ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των εργαζόμενων σε φορείς του δημόσιου τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, ακόμα και σε περιπτώσεις εξυπηρέτησης πάγιων και διαρκών αναγκών. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση αναγνωρίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το εν λόγω καθεστώς συνιστά ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με σοβαρότατες νομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κατάσταση εργασιακής ομηρείας στην οποία το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει συνειδητά υποβάλει χιλιάδες εργαζόμενους, με σκοπό την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Το τίμημα αυτής της κοντόθωρης και ιδιοτελούς επιλογής ήταν η υποβολή και διατήρηση των συμβασιούχων σε μία νομικά και κοινωνικά απαράδεκτη κατάσταση διαρκούς εργασιακής ανασφάλειας. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού ακριβώς του φαύλου κύκλου, τον οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει, αποτελεί και η περίπτωση των εργαζομένων στις δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». 
        Επίσης, πέραν της εργασιακής διάστασης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως η αντίληψη του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρησιμότητα ύπαρξης του Προγράμματος, στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, είναι ξεκάθαρη. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Πρόγραμμα και αφορούν σε κοινωνική εργασία, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή και οικιακή βοήθεια σε ηλικιωμένα άτομα που ζουν μόνα τους μόνιμα ή ορισμένες ώρες της ημέρας, και δεν αυτοεξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, αξιολογούνται ως ύψιστης κοινωνικής σημασίας. 
        Επομένως, εντός του σαφούς πλαισίου που τίθεται από τις ανωτέρω παραδοχές, οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για την απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος είναι συστηματικές και με ξεκάθαρη διττή στόχευση. Ο πρώτος στόχος αφορά την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του εργαζομένων στο Πρόγραμμα, ενώ ο δεύτερος αφορά την επαρκή χρηματοδότησή του συνολικά. 
        Αναφορικά με τον πρώτο στόχο, η στρατηγική του Υπουργείου Εσωτερικών, και η οποία εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική στρατηγική, περιλαμβάνει όχι τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα, αλλά την ανάδειξη και αναγνώριση της υποκρυπτόμενης πραγματικής εργασιακής σχέσης. Πράγματι, παρατηρούνται περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται έως και δεκαπέντε χρόνια στο Πρόγραμμα, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που διαρκώς ανανεώνονται. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πως η πραγματική εργασιακή σχέση στην περίπτωσή τους είναι άλλη από εκείνη που χαρακτηρίζεται ως διαρκώς ανανεούμενη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Το ζητούμενο, επομένως, είναι η εξασφάλιση μιας λύσης που θα τερματίζει οριστικά το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού του Προγράμματος, δηλαδή, μιας λύσης που δεν θα καταρρεύσει την επομένη της διατύπωσής της. Η βιωσιμότητα της εν λόγω λύσης θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάδειξης της πραγματικής φύσης των συγκεκριμένων εργασιακών σχέσεων και, συνακόλουθα, της εξασφάλισης των κατάλληλων όρων νομιμότητας. 
        Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είχε επανειλημμένα την ευκαιρία να συναντηθεί προσωπικά με τα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Πρόγραμμα και να συζητήσει μαζί τους σχετικά με την αναζήτηση τρόπων άρσης του καθεστώτος εργασιακής ομηρείας τους. Αρκετές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Σελίδα 4 από 4 υπουργείο Εσωτερικών με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» –όπως, για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2016, τον Μάρτιο του 2017, και τον Οκτώβριο του 2017–, ενώ συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων έγιναν και στο πλαίσιο όλων σχεδόν των επισκέψεων του Υπουργού στην περιφέρεια. 
      Ως εκ τούτων, καρπός της στρατηγικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου, καθώς και της αδιάκοπης διαδικασίας διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, αποτέλεσε η ψήφιση του άρθρου 153 του ν. 4483/2017. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου, οι συμβάσεις εργασίας των απασχολούμενων για την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος παρατείνονται μέχρι τις 31/12/2019. Επομένως, γίνεται φανερό ότι το Υπουργείο προχώρησε αποφασιστικά στη θωράκιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, με τρόπο ο οποίος, όμως, εντάσσεται στην μακροπρόθεσμη προοπτική εξεύρεσης οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβασιούχων του Δημοσίου. 
   Αναφορικά με τον δεύτερο στόχο, που αφορά τη χρηματοδότηση του Προγράμματος συνολικά, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επισταμένα φροντίσει για την απρόσκοπτη ροή της. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού αποδόθηκε, καταρχάς, στις 12/12/2016 στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ποσό ύψους 1.700.000 ευρώ για την υλοποίηση του Προγράμματος για το χρονικό διάστημα από 1/10/2013 μέχρι 31/12/2015. Στη συνέχεια, με αντίστοιχες αποφάσεις αποδόθηκαν στην ΕΕΤΑΑ, για τον ίδιο σκοπό, ποσά ύψους 450.000 ευρώ στις 25/4/2017, 300.000 ευρώ στις 17/7/2017, και 200.000 ευρώ στις 20/10/2017. Συνολικά, επομένως, το Πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί μέσα στους τελευταίους 13 μήνες με ποσό ύψους 2.650.000 ευρώ. 
      Ωστόσο, με το άρθρο 153 του ν. 4483/2017 η χρηματοδότηση του Προγράμματος εντάσσεται, πλέον, και για πρώτη φορά, σε ένα ξεκάθαρο και συστηματικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 60.000.000 ευρώ για κάθε έτος παράτασης, το οποίο θα προέρχεται: α) από τον λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γ) την ειδική εισφορά ασφαλισμένων του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», και δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. 
  Συμπερασματικά, το Υπουργείο Εσωτερικών με απόλυτο σεβασμό, τόσο στις διατάξεις του αρ. 103, όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία, η οποία δεν επιτρέπει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναγνωρίζει το πρόβλημα και μεριμνά, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής ανασυγκρότησης, για την αναζήτηση λύσης που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος. 

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ 

Εσωτερική διανομή: 
1. Γραφείο κ. Υπουργού 
2. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα 
3. Γραφείο Τύπου 
4. Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας & Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.