!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ




                                                                                                                                         Αθήνα,  30 Αυγούστου 2012
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο  Έκτακτο Συνέδριο  ΚΕΔΕ



Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Δήμαρχοι,

Θα προτιμούσα να βρίσκομαι σήμερα  ανάμεσα  σας  κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Δυστυχώς όμως η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη επανακαθορίζει τους ρόλους μας και επαναπροσδιορίζει  το έργο και την αποστολή μας.

Η Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρωτίστως η ίδια η κοινωνία δίνουμε όλοι μαζί μια κρίσιμη εθνική  μάχη με στόχο:

  • να εγγυηθούμε την παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης

  •  να διατηρήσουμε τις κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές εν δράσει

  • να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της Οικονομίας μας

  • και κυρίως να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία που δοκιμάζεται

Πριν μερικά χρόνια επιμεριζόμασταν τα οφέλη μιας εύθραυστης ανάπτυξης. Τώρα έχουμε χρέος να επιμεριστούμε το βάρος μιας δύσκολης εθνικής προσπάθειας που καθιστά εκ των πραγμάτων την αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή για τη στήριξη της κοινωνίας και την έξοδο από την κρίση.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά σε αυτή την προσπάθεια. Παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60% διατηρεί αλώβητο το πιο συγκροτημένο και αποτελεσματικό Κοινωνικό Δίκτυο, το οποίο στηρίζει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δοκιμάζεται. Προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κλπ, είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν.

Με τις Προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή πριν μερικές εβδομάδες αναγνωρίσαμε το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ και θέσαμε ως κεντρική προτεραιότητα την πολιτική της Κοινωνικής Ασπίδας στον Πόλεμο κατά της Φτώχειας που ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Ξεκαθαρίσαμε ότι μέσα από τον οικονομικό εξορθολογισμό και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ θα επιδιώξουμε την οικονομική αυτοτέλεια και τη διοικητική  τους αυτονομία, ώστε να ενισχύεται συνεχώς ο θεσμικός και κοινωνικός τους ρόλος.

Εγγυηθήκαμε ότι κάθε ευρώ που διασφαλίζεται  από τον εξορθολογισμό των οικονομικών θα δαπανάται σε πολιτικές στήριξης της κοινωνίας και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Αυτή η πολιτική την οποία σθεναρά υποστηρίζουμε είναι σαφές ότι δυσκολεύεται τραγικά στην εφαρμογή της λόγω της οικονομικής κατάστασης. Καθίσταται όμως την ίδια στιγμή, περισσότερο αναγκαία και εθνικά χρήσιμη από ποτέ.

Η μακρά προεκλογική περίοδος και κυρίως η λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου συσσώρευσε προβλήματα που επιδείνωσαν την κατάσταση και για εσάς και για εμάς.

Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες κληθήκαμε να καλύψουμε κενά και να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπισθούν για να μπορέσουν οι Δήμοι να μείνουν όρθιοι και οι κοινωνικές πολιτικές ενεργές.

Συγκεκριμένα:

Η τακτική επιχορήγηση προς τους Δήμους  δίνονταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχύονταν κατά 300 εκατ. Ευρώ και θα φτάσει τα 2,7 δις και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. Ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το ΓΛΚ ήταν στη  βάση του 2,4 δις. (συγκεκριμένα ήταν Ιαν. 141, Φεβ 123, Μαρ 133,  Απρ 149, Μαι 133, Ιουν 134)

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε άλλες δράσεις των ΚΑΠ (μεταφορά μαθητών, ΒσΣ, Λειτουργικά Σχολείων) οπότε να είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την τακτική επιχορήγηση των Δήμων στα 97 δις. τον Ιούλιο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα όταν αναλάβαμε, για τη μεταφορά μαθητών είχαν δοθεί μόλις 15 από τα 98 εκατ. για το 2012, στα λειτουργικά των σχολείων είχε δοθεί το 25% των προϋπολογισθέντων, το Βοήθεια στο Σπίτι είναι εντελώς απλήρωτο (30 εκατ.), οι εργαζόμενοι στο θεσμό του Σχολικού τροχονόμου εντελώς απλήρωτοι, τα εργοστάσια αφαλάτωσης των νησιών χωρίς καμία επιχορήγηση και τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα των 200.000 συμπολιτών μας είχαν καταβληθεί ως και τον Φεβρουάριο του 2012 αφήνοντάς μας μία οφειλή για το Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ύψους 260 εκατ. Ευρώ.

Για τα 11μηνα των ΟΤΑ δεν είχε βγει η εγκύκλιος προγραμματισμού των προσλήψεων, ώστε οι Δήμοι να αποστείλουν αιτήματα και να γίνει εγκαίρως η κατανομή από το ΥΠΕΣ με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές δομές των ΟΤΑ όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό.

Στη μεταφορά μαθητών, η οποία είχε ήδη περιέλθει στους Δήμους από τις Περιφέρειες, δεν είχε ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η διαδικασία μόλις 1,5 μήνα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Το ΒσΣ ήταν στον αέρα παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά από 1.1.2012 αφού δεν είχε υπογραφεί καν η προγραμματική σύμβαση που προέβλεπε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα «Αυτεπιστασία», που θα βοηθήσει τους Δήμους να εκτελούν έργα περιορισμένης κλίμακας και θα δώσει δουλειά σε πάνω από 100.000 πολίτες, ενώ είχε εξαγγελθεί και από τον ΟΑΕΔ έχουν καταρτισθεί ως και οι πίνακες επιτυχόντων από την πλευρά του ΥΠΕΣ δεν είχε ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία.

Για την απόδοση της ΣΑΤΑ δεν είχε γίνει καμία ενέργεια με αποτέλεσμα τα 299 εκατ. που είχαν εγγραφεί στο ΠΔΕ και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λιμνάζουν.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες μέσα σε λίγες εβδομάδες  η κατάσταση έχει ως εξής:


Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ


1.ΠΑΙΔΙΚΟΙ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΟΤΑ

α.Προσωπικό

Προχωρήσαμε άμεσα στην έκδοση της εγκυκλίου προγραμματισμού προσλήψεων (12.07.2012), η οποία θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στην αρχή της χρονιάς, θέτοντας προθεσμία ως τις 20/7 για τη συλλογή των αιτημάτων από τους ΟΤΑ.
Δυστυχώς ελάχιστοι ήταν οι Δήμοι που ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τουλάχιστον 120 Δήμοι να μην έχουν αποστείλει καθόλου αιτήματα προς το ΥΠΕΣ μέσω των ΑΔ, δυσκολεύοντας τόσο τον προγραμματισμό όσο και αναγκάζοντας μας να καθυστερούμε και τους συνεπείς αφού υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι πιστώσεις και να μείνουν Δήμοι χωρίς καθόλου προσωπικό.

Στις 8 Αυγούστου κάναμε την πρώτη κατανομή 2.611 θέσεων (από τις 4.477) στους ΟΤΑ που είχαν κάνει έγκαιρα αιτήματα προς το Υπουργείο (120 OTA), δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ και ΚΑΠΗ.

Επίσης, χθές υπεγράφη η ΚΥΑ για προσωπικό παιδικών σταθμών που ανήκουν σε  ΝΠΙΔ των Δήμων και αφορά στην κατανομή προσωπικού 2.269 θέσεων.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ έχουν καταγράψει από τις 8/8 επιπλέον  αιτήματα 27 Δήμων για προσωπικό τα οποία θα κατανείμουμε άμεσα από τις υπολειπόμενες πιστώσεις.

Δυστυχώς, η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου προγραμματισμού των προσλήψεων αλλά και η ασυνέπεια πολλών ΟΤΑ οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει ακόμη και σήμερα αιτήματα παρά την καταληκτική προθεσμία στις 20 Ιουλίου, μας οδήγησε στην έκδοση εγκυκλίου για δίμηνες συμβάσεις με στόχο 1 Σεπτεμβρίου οι Παιδικοί Σταθμοί των ΟΤΑ να βρίσκονται σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα παιδιά των εργαζομένων.


β. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Ποιότητας Ζωής»

Η αυξημένη ζήτηση θέσεων του προγράμματος του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ οδήγησε στην αδυναμία ικανοποίησης των 83.000 αιτήσεων μητέρων για τους παιδικούς σταθμούς καθώς τα 125 εκατ. Ευρώ που είχαν εξασφαλισθεί για φέτος αρκούσαν μόνο για την ικανοποίηση 40.000 αιτήσεων.

Από την πρώτη στιγμή το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ απευθύνθηκε προς το Υπ. Εργασίας και το Υπ. Ανάπτυξης ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα με επιπλέον κονδύλια προκειμένου να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα μητέρων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο επιτυγχάνει υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις τα εξής:

Α. Με  την ενίσχυση του προγράμματος από το Υπ. Εργασίας με το ποσό των 20 εκατ. Ευρώ

Β. με την τροποποίηση των προγράμματος (μείωση voucher ΚΔΑΠ 75%, Παιδικών 20% κλπ)με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον πόρων ύψους 32 εκατ. Ευρώ

Επιτυγχάνει  με τα επιπλέον 52 εκατ. Ευρώ που  θα ικανοποιηθούν περίπου 20.000 επιπλέον αιτήσεις μητέρων ανεβάζοντας το ποσοστό ικανοποίησης από το 50% στο 75%. Επίσης, δίνεται έμφαση στις Περιφέρειες με το μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης αιτήσεων έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι αδικίες που προέκυψαν.


Παράλληλα μέσα από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσα από χορηγίες που προσφέρθηκαν.

Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που ευαισθητοποιήθηκε από το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα και προφέρει για τους Δήμους που ενδιαφέρονται την ευγενική χορηγία των 4.5 εκ. ευρώ με στόχο την εξυπηρέτηση ακόμα 3.000 παιδιών. Εύχομαι αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία να την ακολουθήσουν και άλλοι χορηγοί.


2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Από τα 80 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί από τους ΚΑΠ για να δοθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μέχρι τον Ιούλιο του 2012 δόθηκαν μόνο 20 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. Ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο.


3. ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στο ΥΠΕΣ διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 200.000 δικαιούχους (Άτομα με αιματολογικά νοσήματα/AIDS, με βαριά νοητική καθυστέρηση, παραπληγικά/τετραπληγικά, εγκεφαλικά παράλυτα, τυφλά και κωφάλαλα, απροστάτευτα παιδιά, κλπ ) καθώς στις 17 Ιουνίου είχε καταβληθεί μόνο το επίδομα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Προχωρήσαμε άμεσα (Ιούνιος 2012)  στην καταβολή 119 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων Μαρτίου-Απριλίου και στις 2/8 στην καταβολή 129 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση  του επιδόματος Μαΐου-Ιουνίου μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από τρείς μήνες σε δύο.

Με τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα η καταβολή του επιδόματος για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι εφικτή στις αρχές Οκτωβρίου.

4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η συμβολή της πολιτείας στη μεταφορά των μαθητών που διαμένουν μακριά από τις σχολικές μονάδες που φοιτούν αφορά σήμερα περίπου 200.000 μαθητές και το κόστος της έχει προϋπολογιστεί για το 2011 στο ποσό των 140.000.000 Ευρώ.

Οι δικαιούχοι μαθητές όλων των βαθμίδων προκύπτουν από την ΚΥΑ αρ.35415/28-7-2011 η οποία λειτουργεί ως το θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία μεταφοράς. Η ίδια ΚΥΑ προβλέπει και τη διαδικασία ανάθεσης του μεταφορικού έργου στα δημόσια μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ, Ταξί κλπ.) κατόπιν διαγωνισμών που διεξάγονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Μέχρι την ψήφιση του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) οι διαγωνισμοί διεξάγονταν από τις τ. Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Με την παρ.18 του άρθρου 94 του Ν.3852/2010, όπως συμπληρώθηκε με το εδάφιο η΄ παρ.10 του άρθρου 18 του Ν.3870/2010 η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, όπως επίσης και της μεταφοράς μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών γυμνασίων και λυκείων, περιήλθε από 1-7-2011 στους δήμους.

Από στοιχεία που περιήλθαν στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από έγγραφα φορέων που εμπλέκονται, ή έχουν ενδιαφέρον για τη μεταφορά μαθητών, προκύπτει ότι στις  περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι δεν θα μπορέσουν εγκαίρως, λόγω καθυστέρησης της διενέργειας των διαγωνισμών αλλά και λόγω των διαγωνισμών οι οποίοι κατέληξαν άγονοι χωρίς δική τους ευθύνη, να έχουν την απαραίτητη ετοιμότητα ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι από τους 210 Δήμους που εμπλέκονται στη μεταφορά κανένας δεν έχει αναδείξει ανάδοχο και μόλις 30-40 έχουν ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις αδυναμίας μεταφοράς μαθητών να παραταθούν για τελευταία φορά οι υφιστάμενες συμβάσεις των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν περιέλθει στις περιφέρειες καθώς και οι τυχόν συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τις περιφέρειες.

Η παράταση θα γίνει με κόστος δρομολογίου απομειωμένο τουλάχιστον σε ποσοστό 17% σε σχέση με το κόστος που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του  σχολικού έτους 2011-2012.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, κρίνεται σκόπιμη η οριστική μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, με αφετηρία το σχολικό έτος 2013-2014.

Με τον τρόπο αυτόν η μεταφορά μαθητών θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα μέσω της εμπλοκής λιγότερων και κατά τεκμήριο καλύτερα στελεχωμένων φορέων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών έχουν άλλωστε μεγάλη πείρα επί του θέματος, εφόσον αποτελούν συνέχεια των αντίστοιχων υπηρεσιών των τέως Ν.Α., οι οποίες επί μακρόν διενεργούσαν τη μεταφορά μαθητών. Επιπλέον, με τον περιορισμό των δυνητικών αναθετουσών αρχών, λόγω της μεταφοράς της αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, περιορίζεται ταυτόχρονα και ο αριθμός των διαγωνισμών και συνεπώς μειώνονται οι περιπτώσεις δυνητικών προβλημάτων.

Κατόπιν τούτου το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά 2012-2013 που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου προχωρά:

  1. Στην κατάθεση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
  2. Στην κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις Περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
  3. Στην έναρξη διαβούλευσης μεταξύ ΥΠΕΣ, Υπ. Παιδείας, Υπ. Οικονομικών, Μεταφορέων, και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
  4. Στην άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς
  5. Στην προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.


5.ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 70.000 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ με μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τις 31/12/2011 χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και από 1/1/2012 από εθνικούς πόρους. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το ΥΠΕΣ μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ.

Όταν αναλάβαμε, παρά το γεγονός ότι το πρώτο 6μηνο είχε παρέλθει, δεν είχε υπογραφεί καν η προγραμματική σύμβαση από το ΥΠΕΣ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για περισσότερους από 6 μήνες.

Προχωρήσαμε άμεσα στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και στην έκδοση Εγκυκλίου με την οποία ζητήσαμε από τις δομές να μας στείλουν στοιχεία ως τις 27/8 ώστε να καταβάλουμε την πρώτη δόση των οφειλομένων στους εργαζόμενους.

Παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει το β’ εξάμηνο του Προγράμματος ώστε να βρεθούν οι πόροι και οι διαδικασίες το Πρόγραμμα να συνεχιστεί και για το επόμενο εξάμηνο (μέχρι 30 Μαρτίου 2013), αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας που το έχουν ανάγκη.

Το διάστημα αυτό θα επιδιώξουμε τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας με τη σύμπραξη των Δήμων και την ισόρροπη  παροχή βοήθειας από το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος μας είναι η εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων π.χ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά και άλλων κινήτρων που θα  επιφέρουν ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη  παροχή στους δικαιούχους

  1. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Με το άρθρο 6 του ν. 4076/2012 παρατάθηκε ως το τέλους του διδακτικού έτους 2012-2013 η αρμοδιότητα των οργάνων του Υπ. Παιδείας να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ώστε οι ΟΤΑ να έχουν το χρόνο να προετοιμασθούν για να αναλάβουν την αρμοδιότητα από το επόμενο σχολικό έτος (2013-2014).


Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Τακτική Επιχορήγηση ΟΤΑ Α

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε χθές ο Πρωθυπουργός κ Αντώνης Σαμαράς με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ το οποίο επί δυόμισι ώρες εξήγησε αναλυτικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση  σήμερα λόγω της κρίσης αλλά και  της εγγραφής μειωμένων κονδυλίων των  ΚΑΠ κατά 300 εκ ευρώ από την αρχή του οικονομικού έτους.

Ο Πρωθυπουργός  εξέφρασε το σεβασμό του προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναγνώρισε τις θυσίες αλλά και το σημαντικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εξήγησε τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και επισήμανε την ανάγκη να επιτύχουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί σε σχέση με το έλλειμμα, προκειμένου να εισπράξουμε την προγραμματισμένη δόση του δανείου τον Οκτώβριο η οποία θα μας δώσει νέα ώθηση.

Το ποσό που απομένει λοιπόν σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς απόδοση μέχρι τέλους έτους μάς επιτρέπει να προσδιορίσουμε καταρχήν το δωδεκατημόριο στα 97 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του 2012.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού  και συστηματική συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργών δόθηκε ώθηση σε τρία κρίσιμα ζητήματα:

  1. στη ΣΑΤΑ,
  2. στους Παρακρατηθέντες Πόρους του 2012
  3. στην περαιτέρω ρύθμιση χρεών με σχετική Νομοθετική πρωτοβουλία

1. ΣΑΤΑ (Συλλογική απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης)

Για τη ΣΑΤΑ έχουν εγγραφεί για το 2012 στο ΠΔΕ του Υπ. Ανάπτυξης 299 εκατ. ευρώ. Όταν παραλάβαμε δεν είχε υπογραφεί καν η ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας κατανομής.

Προχωρήσαμε άμεσα στην έκδοση της ΚΥΑ με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, και «τρέξαμε» όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες (τροποποίηση του ΠΔΕ, αίτημα μεταφοράς της πίστωσης στον ΚΑΕ 3512).

Σήμερα η μεταφορά των χρημάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει γίνει αίτημα εκταμίευσης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο  Οικονομικών των ¾ του ποσού των 299 εκατ. ευρώ.

Όπως μας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας ενώπιον του Πρωθυπουργού τα χρήματα θα εκταμιευτούν το γρηγορότερο δυνατό εντός του τρέχοντος έτους.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο μέρος των χρημάτων αυτών μπορούν  να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές ανάγκες  προκειμένου να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

2. Παρακρατηθέντα

Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς το Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δ΄ δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους συνολικού ύψους 213.8 εκ ευρώ.

Στην χθεσινή συνάντηση διασφαλίσθηκε η εκταμίευσή τους και με εντολή του Πρωθυπουργού θα διατεθεί το πρώτο πόσο των 35 εκ ευρώ αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να αντιμετωπισθούν όπως ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ.

3. Νέα Ρύθμιση δανείων των ΟΤΑ Α από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Με απόφαση του Πρωθυπουργού προωθείται  Νομοθετική Ρύθμιση με την οποία επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ Α και απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με το  Ελεγκτικό Συνέδριο. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 42% στα τοκοχρεολύσια των ΟΤΑ, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τις αποδόσεις των ΚΑΠ κατά 90 εκατ. ευρώ το χρόνο.

4. Ληξιπρόθεσμες Υποχρεώσεις ΟΤΑ έως 31/12/2011 (άρ. 1 παρ. 6 του ν.4071/2012)

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε στοιχεία που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ έως 31/12/2011.

Ήδη έχουν αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αιτήματα 216 φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ) για κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 800.000.000€ και συνεχίζεται η εξέταση άλλων 20.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε μετά την καταβολή της δόσης των 31δις από την Τρόικα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.

Τα χρήματα αυτά θα αναθερμάνουν τις τοπικές οικονομίες και θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των Δήμων προς την τοπική Αγορά


5. Καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΛΑΑΠ (Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθηνών Πειραιώς) στους Δήμους του Λεκανοπεδίου

Υπογράψαμε χθές την ΚΥΑ με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ Σκορδά για την καταβολή από τον ΟΛΑΑΠ των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. Ευρώ για τα έτη 2011-2012 προς του Δήμους του Λεκανοπεδίου, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα.


6. Πρόγραμμα «Αυτεπιστασία»

Προχωρούμε άμεσα στην ΚΥΑ με το Υπουργείο Εργασίας ώστε, επιτέλους, το Πρόγραμμα να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας  στο οποίο αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας και ευελιξίας στην εκτέλεση μικρών έργων


7. ΕΣΠΑ

Προχωρούμε χωρίς καθυστέρηση και σε συντονισμό με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ) τις διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ υπολοίπων του Προγράμματος «Θησέας» καθώς και την ταχύτατη ένταξη νέων έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ΕΣΠΑ.
Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ  προγραμματίσθηκε συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για να συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ΕΣΠΑ Δήμων που θα επιτρέψει τη γρήγορη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την αποτελεσματική εκτέλεση έργων.


Γ. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Νόμος 3582/2012 (Καλλικράτης) μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς την παράλληλη μεταφορά πόρων δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις γραφειοκρατία, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και αναποτελεσματικότητα. Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ αλλά και από κάθε Δήμο και Περιφέρεια ξεχωριστά να μας καταθέσουν παρατηρήσεις προτάσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα του κάθε Δήμου. Ζητήσαμε επίσης ο κάθε Δήμος να μας περιγράψει και τα ειδικότερα προβλήματά του για τον λόγο αυτό επικοινώνησα τηλεφωνικά ώστε να  ενθαρρύνω έως τις 10 Σεπτεμβρίου να μας αποστείλουν τις απαντήσεις τους.

Στόχος μας δεν είναι να αποψιλώσουμε τον «Καλλικράτη» αλλά να παρέμβουμε προκειμένου να σας διευκολύνουμε αξιοποιώντας τη δική σας πρακτική εμπειρία στο πλαίσιο πάντοτε ενός Εθνικού Σχεδιασμού Αποκέντρωσης.


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Δήμαρχοι,


Σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία επιδιώκουμε να επιτύχουμε παράλληλους στόχους, να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ ενισχύοντας τον θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο, την ίδια στιγμή όμως να προωθήσουμε τολμηρές μεταρρύθμισες ώστε να αποκτήσουν αποτελεσματικά και έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέτοιες πολιτικές είναι :

Ø  Η προσπάθεια  αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε τοπικό επίπεδο π.χ. μόχλευση και αξιοποίηση της Ακίνητης περιουσίας των Δήμων με ΣΔΙΤ. Διαρθρωτικά Ταμεία, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, συνεργασία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μπορούν  να φέρουν  πρόσθετα έσοδα
Ø  Αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Τεχνολογιών Πληροφορικής στα δημοτικά κτήρια ή σε ανενεργούς χώρους όπως ΧΑΔΑ
Ø  Μεταρρύθμιση στο τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με ευρύτερη χρήση της κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο
Ø  Καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας
Ø  Μείωση του κόστους δανεισμού των Δήμων
Ø  Μείωση του εργολαβικού οφέλους
Ø  Ίδρυση και λειτουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής ανά Δήμο
Ø  Φορολογική αποκέντρωση κ.α.


Είμαστε ανοιχτοί  σε κάθε συζήτηση και έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις σας, να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία που μας παρέχεται και να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να καταστήσουμε τους Δήμους πρωταγωνιστές στην ανασυγκρότηση της Οικονομίας, στη στήριξη της κοινωνίας και στην επιστροφή της Ελλάδας στο Μέλλον.

Σας ευχαριστώ θερμά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.