!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

"Βοήθεια στο σπίτι": Νοσηλευτές-σωτήρες των ανήμπορων ηλικιωμένων


five_col_1Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τις 100 δομές σε 45 δήμους, δύο προγράμματα κατά μέσο όρο σε κάθε ΟΤΑ, ενώ εργάζονται 400 - 500 υπάλληλοι.  Στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς τα προγράμματα είναι περισσότερα από 3 και οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 30 και 18 άτομα αντίστοιχα.  
 
 Ο κύριος Αλέκος φτάνει σχεδόν λαχανιασμένος στα γραφεία του ΚΑΠΗ, αλλά στη συνέχεια ηρεμεί, αντικρίζοντας το χαμόγελο των κοριτσιών που θα τον φροντίσουν. Είναι ή ώρα που πρέπει να μετρήσει την πίεσή του, γιατί το χάπι που πήρε νωρίτερα δεν βοήθησε. Δεν ανησυχεί όμως, αφού η νοσηλεύτρια από το “Βοήθεια στο Σπίτι” θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτόν, όπως και για δεκάδες άλλους ηλικιωμένους ανήμπορους και μη, που δέχονται καθημερινή φροντίδα από τους εργαζομένους του προγράμματος. Ο Αλέκος Γραμματικόπουλος εκτός από το ότι εξυπηρετείται από το πρόγραμμα κάθε φορά που έχει ανάγκη, είναι και πρόεδρος του ΚΑΠΗ στο δήμο Πανοράματος, πολλά από τα μέλη του οποίου δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτήν τη “Βοήθεια”. Είτε γιατί ζουν μόνοι τους, καθώς η οικογένεια δεν βρίσκεται μαζί τους, είτε γιατί είναι μόνοι και ανήμποροι και τα παιδιά που εργάζονται στο πρόγραμμα είναι η “σωτήρες” τους, η οικογένεια που δεν απέκτησαν και οι φίλοι τους που τους στηρίζουν και τους βοηθούν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μελαγχολία που τους καταβάλλει συχνά.

“Έρχομαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται να μετρήσω την πίεσή μου ή να πάρω τα χάπια μου. Το πρόγραμμα ʽΒοήθεια στο Σπίτιʼ είναι λυτρωτικό για όλους τους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη. Θα ήταν έγκλημα αν η πολιτεία αποφάσιζε να το σταματήσει”, λέει ο κ. Γραμματικόπουλος. Ευτυχώς για τον ίδιο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και να μετακινηθεί χωρίς πρόβλημα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των ηλικιωμένων που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στο κρεβάτι και δεν μπορούν ούτε τα χάπια να πάρουν μόνοι τους. “Για όλους αυτούς τους ανθρώπους είμαστε εμείς εδώ. Στο δήμο Πανοράματος από το ʽΒοήθεια στο Σπίτιʼ και το πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας εξυπηρετούνται 105 άτομα, εκ των οποίων οι 70 είναι ανήμποροι”, εξηγεί η κοινωνική λειτουργός των προγραμμάτων Ελένη Κασαπίδου.

ΨΩΝΙΖΟΥΝ, ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ, ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ

Στα προγράμματα του δήμου Πανοράματος εργάζονται τέσσερα άτομα, μια νοσηλεύτρια, η κοινωνική λειτουργός και δύο κοπέλες οικογενειακοί βοηθοί. Ανάλογος ωστόσο είναι ο αριθμός των εργαζομένων στους περισσότερους ΟΤΑ, πλην των μεγάλων, όπως οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Οι δύο οικογενειακοί βοηθοί πραγματοποιούν καθημερινά τέσσερις πέντε επισκέψεις κατʼ οίκον σε ηλικιωμένους που χρειάζονται λίγο απʼ όλα. “Εκτός από τα χάπια τους, που φροντίζουμε να πάρουν, καθαρίζουμε το σπίτι τους, κάνουμε το φαγητό τους, τα ψώνια που χρειάζονται, ακόμη πληρώνουμε και τους λογαριασμούς τους, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν”, εξηγούν οι εργαζόμενες Μαρία Καρανάτσιου και Καλλιόπη Χαριτίδου. Από την πλευρά τους, όσοι μπορούν να μετακινηθούν πηγαίνουν καθημερινά στα γραφεία του Προγράμματος, όπου τους παρέχεται φροντίδα ιατρική. “Ουσιαστικά ασκούμε προληπτική ιατρική, τους χορηγούμε φάρμακα, τους μετράμε την πίεση, το σάκχαρο, ενώ φροντίζουμε και τα τραύματα τους, όποτε απαιτείται”, σημειώνει η νοσηλεύτρια Μαρία Χαραλαμπίδου. Μετά τον κ. Αλέκο που μέτρησε την πίεσή του, το κέντρο όπου στεγάζεται το πρόγραμμα επισκέφθηκε η κ. Βάγια Δεληγιάννη, η οποία ζήτησε από τις κοπέλες να της μετρήσουν το σάκχαρό της, γιατί τις τελευταίες μέρες ανησυχούσε. “Για όλους εμάς τα προγράμματα αυτά είναι πολύτιμα, καθώς νιώθουμε ότι έχουμε δίπλα μας ανά πάσα στιγμή έναν γιατρό. Η φροντίδα που έχουμε είναι μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη είναι για τους ανθρώπους που είναι ανήμποροι. Γιατί εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, για τους ηλικιωμένους έχει μεγάλη σημασία η ψυχολογία”, υπογράμμισε η κ. Δεληγιάννη, για να προσθέσει ότι η κατάθλιψη και η μοναξιά είναι συνήθη φαινόμενα για τους ηλικιωμένους.

“Προίκα” 25,8 εκατ. ευρώ στα προγράμματα

Σήμερα στα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και “Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας” εργάζονται πανελλαδικά 4.000 άτομα. Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τις 100 δομές σε 45 δήμους, δύο προγράμματα κατά μέσο όρο σε κάθε ΟΤΑ, ενώ εργάζονται 400 - 500 υπάλληλοι.  Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπου τα προγράμματα είναι περισσότερα από 3 και οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 30 και 18 άτομα αντίστοιχα. Παρότι όμως ένα 30% - 40% των εργαζομένων πανελλαδικά παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως και δέκα μήνες, η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη  χρηματοδότηση των προγραμμάτων κρίνεται άκρως ικανοποιητική.

Την απόφαση για χρηματοδότηση των προγραμμάτων με 25,8 εκατ. ευρώ υπέγραψε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, γεγονός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους για τα επόμενα χρόνια, έως ότου αρχίσει η συγχρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). “Η απόφαση είναι πράγματι θετική, καθώς τα οφέλη του προγράμματος είναι δεδομένα για χιλιάδες ηλικιωμένους. Αρκεί όμως να υπάρξει διασφάλιση και των θέσεων των εργαζομένων που σε ένα ποσοστό 30% - 40% παραμένουν απλήρωτοι σε δεκάδες δήμους της χώρας”, τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος στην Καλαμαριά Ελένη Γραμματικοπούλου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισημαίνει ότι πολλές φορές η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται με κοινωνική ευαισθησία να καλύψει τα κενά που όφειλε να προσφέρει η πολιτεία. “Εμείς στο δήμο Πανοράματος καλύπτουμε αυτά τα κενά και θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων που τα έχουν ανάγκη δεκάδες ανήμποροι πολίτες”, σημείωσε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.