Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο μονιμοποίησης 30.000 συμβασιούχων προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιλογές σχετικά με τις κατηγορίες των συμβασιούχων θα πριμοδοτηθούν βγάζοντας εκτός την Αυτοδιοίκηση και κρατώντας τους συμβασιούχους των υπουργείων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα είναι η μοριοδότηση σε ανοικτούς διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Το ίδιο μοντέλο ακολουθείται και για τους 6.667 συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων όπου οι ήδη εργαζόμενοι μοριοδοτούνται βάσει της προϋπηρεσίας τους σε σχέση με τους υπόλοιπους που θα συμμετάσχουν στον ανοικτό διαγωνισμό. Η μοριοδότηση στην προκήρυξη των 6.667 συμβασιούχων της καθαριότητας προβλέπει 17 μόρια ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι είκοσι τέσσερις 24 μήνες.
Ωστόσο θα λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους νέους συμβασιούχους προς μονιμοποίηση με μοναδική διαφορά ότι θα πρέπει έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής μοριοδότησης.
Προς σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, από την Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, είπε:
«Αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μία λύση που την επομένη θα καταπέσει. Άρα θα σας παρακαλέσω για άλλη μία φορά απευθυνόμενος προσωπικά προς εσάς προσωπικά αλλά και στο ΚΚΕ προτάσεις οι οποίες λένε, μετατρέψτε αυτόματα τις σημερινές συμβάσεις εργασίας χρόνου ή έργου σε μόνιμες και αορίστου αντιλαμβάνεστε ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καταπίπτουν την επόμενη. Είναι απλώς για να λέγονται. Είναι απλώς για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει, λοιπόν, σε σωστό χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλει αφενός το σύνταγμα κι από την άλλη η ευρωπαϊκή νομοθεσία να δοθεί μία τέτοια λύση. Πάνω σ’ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε κι αυτό είπαμε στους εργαζόμενους που συναντήσαμε».
Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», αναγνώρισε την επί 15ετία εργασιακή «ομηρεία» τους, επισημαίνοντας προς τον Βουλευτή του ΚΚΕ πως, το εν λόγω Πρόγραμμα, με βάση το Άρθρο 153 του Ν. 4483/2017 Παρ.1 έχει παραταθεί μέχρι 31.12.2019, «και το καθεστώς εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων αλλά και η εξασφάλιση των πόρων έτσι ώστε να συνεχίσει αυτό το Πρόγραμμα».
Παρά ταύτα η κυβέρνηση ξεκίνησε το «ξεσκαρτάρισμα» σχετικά με το ποιες κατηγορίες συμβασιούχων θα πριμοδοτηθούν στην όλη διαδικασία. Σε πρώτη φάση εκτός μοριοδότησης θα μείνουν οι συμβασιούχοι της Αυτοδιοίκησης που απασχολούνται εδώ και δεκαετίες σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια της μονιμοποίησης να επικεντρωθεί στους συμβασιούχους των υπουργείων και των φορέων τους, πλην Παιδείας και Υγείας. Οι κυβερνητικές προθέσεις φάνηκαν στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των δήμων με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΑΣΕΚΔΑΠ, μετά τη συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν «καταδικασμένοι» στην ανασφάλεια και την εργασιακή «ομηρία», τουλάχιστον μέχρι το 2020! Συγκεκριμένα η υπουργός, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έθεσε ως προϋπόθεση για την μονιμοποίηση τους, οι Δομές «να πάψουν να συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και η χρηματοδότηση να προέρχεται από αμιγώς εθνικούς πόρους, καθώς οι μισθοδοσίες προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους». Ωστόσο το νέο ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τις δομές λήγει το 2020 και όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι η όποια «λύση του εργασιακού μας προβλήματος αναβάλλεται για τότε, σύμφωνα με την Υπουργό».
Να σημειωθεί ότι οι «μακροβιότεροι» συμβασιούχοι που φτάνουν και τα δεκαπέντε χρόνια είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ καθώς τίθενται εκτός μνημονιακών περιορισμών και οι συμβάσεις των οποίων, οι περισσότερες, είναι συνεχόμενες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» - 3.500 εργαζόμενοι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – 1.500 εργαζόμενοι και οι Παιδικοί Σταθμοί περίπου 4.000 εργαζόμενοι.
https://www.dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.