Απελπισμένοι είναι χιλιάδες γονείς με παιδιά με νοητική καθυστέρηση, καθώς μετά τα 21 δεν έχουν πού να ασχοληθούν.
Υποτυπώδεις είναι οι υποδομές που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση, με αποτέλεσμα όταν εξέρχονται από τα ειδικά σχολεία στην ηλικία του 21ους έτους να μην έχουν πουθενά να στραφούν, όπως διαφάνηκε από την αρχική συζήτηση που έγινε για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χθες. «Τα άτομα με νοητική στέρηση μικρή, μέτρια ή μεγάλη, έχουν μεγάλο πρόβλημα ως προς το τι θα κάνουν μετά την αποφοίτησή τους και ως αποτέλεσμα των επισκέψεων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιστολών, εισηγήσεων παραπόνων η Επιτροπή ενέγραψε ομαδικά το θέμα αυτό που αρχίσαμε να συζητούμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.
«Σήμερα», είπε, «ακούσαμε τα διάφορα προβλήματα, ακούσαμε και σχεδιασμούς που γίνονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας οι οποίοι αν υλοποιηθούν – που πιστεύουμε με τη συμβολή όλων της Κυβέρνησης, της Βουλής, των οργανώσεων, ακόμη και ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορούν να υλοποιηθούν- θα απαμβλυνθεί το θέμα που έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες γονείς που έχουν παιδιά με διάφορες αναπηρίες κυρίως με νοητική στέρηση, που δεν έχουν πού να πάρουν τα παιδιά τους μετά τα 18».
Ο κ. Φυττής συνέχισε λέγοντας ότι «σύμφωνα με όσα μάς έχουν πει, αρχίζει η υλοποίηση σχεδιασμού για ίδρυση Κέντρων Ημέρας και Θεραπείας, αυτόνομων μονάδων απασχόλησης επαγγελματικά και αυτόνομων μονάδων διαβίωσης», προσθέτοντας ότι «ήδη το πρώτο παράδειγμα για μια τέτοια μονάδα που γίνεται με πρωτοβουλία συνδέσμων οργανώσεων αλλά και με ουσιαστική ανάληψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των Κοινοτήτων της δυτικής Λευκωσίας άρχισε να υλοποιείται στην Περιστερώνα».
Κλεισμένα στο σπίτι
Σε δηλώσεις της για το θέμα η Βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «αίτημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια από γονείς που έχουν παιδιά με νοητική στέρηση και άλλες σημαντικές αναπηρίες να υπάρχουν χώροι και δομές από το κράτος που θα φροντίζουν τα παιδιά τους όταν αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για μία οικογένεια από το να γνωρίζει ότι όταν το παιδί συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του να μην υπάρχει σχεδόν τίποτα και όλη η δουλειά που έχει γίνει, όλο το τρέξιμο που έχουν κάνει από την παιδική και την εφηβική ηλικία, αυτή η προσπάθεια κάπου να σταματά, γιατί ένα παιδί μένει κλεισμένο στο σπίτι», προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο άγχος είναι για το γονιό που φοβάται να γεράσει ή να φύγει απ’ αυτή τη ζωή γιατί δεν ξέρει πού θα πάει το παιδί του».
«Αυτές οι δομές είναι ευθύνη του κάθε κράτους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα λειτουργούν σπιτάκια στην κοινότητα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας που φιλοξενούν άτομα», όμως, όπως πρόσθεσε, «είναι ένας μικρός αριθμός και αυτό πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις επαρχίες».
Υποτυπώδεις δομές
Από πλευράς της, η Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι «το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή ελπίζοντας ότι με το τέλος της συζήτησης θα μπορέσουμε να διασκεδάσουμε τις αγωνίες των γονιών αλλά και της κοινωνίας μας για το τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά μετά τα 18 τους», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «από την πρώτη συζήτηση που έχει γίνει σήμερα φαίνεται ότι οι υποδομές που υπάρχουν είναι υποτυπώδεις» και «έχουν αφεθεί στον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δυστυχώς, ενώ έχει τη θέληση δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».
«Πιστεύουμε», είπε, ότι «με τη δημιουργία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ενσωμάτωσης θα μπορέσουμε ακριβώς να έχουμε επιτέλους ένα κεντρικό μητρώο των ατόμων που έχουν αυτήν την ανάγκη για φροντίδα, για να μπορέσουμε να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν», είπε.
Δεν κρατούν μητρώο
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Χρίστος Αυγουστίνος για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.
«Πραγματικά σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκε διά στόματος εκπροσώπων και της Βουλής και του κράτους ότι υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όπως και σε θέματα στελέχωσης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς αναφέραμε τις ανησυχίες των γονέων οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών για να βγουν από τα ειδικά σχολεία».
Ο κ. Αυγουστίνος ανέφερε ότι «ένα παράδειγμα με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας μας στην προσπάθειά μας να καλύψουμε ανάγκες είναι ότι στη δυτική περιοχή Λευκωσίας εντός της χρονιάς θα έχουμε ένα καινούριο χώρο για τα άτομα με νοητική υστέρηση, ως κέντρο ημερήσιας απασχόλησης και φροντίδας».
Κληθείς να δώσει στοιχεία για τον παγκύπριο αριθμό νεαρών ενηλίκων με νοητική υστέρηση ανέφερε ότι «ζητήσαμε εδώ και 1,5 χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας να μας δώσει στατιστικές όλων των ομάδων αναπηριών αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση», αναφέροντας ωστόσο παράλληλα ότι «σήμερα διά στόματος της Διευθύντριας του νέου Τμήματος της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αναπήρων που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να γίνει μητρώο για όλες της αναπηρίες».
http://www.sigmalive.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.