!

..."ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"... !
ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!! ΠΑΡΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Αναγνώστες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΣΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΔΕ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» 
                                                                                                                    25/06/2012

ΠΡΟΣ: 

1) Υπ. Εσωτερικών, κ. Ε Στυλιανίδη . 

2) Υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση 

3) Πρόεδρο ΚΕΔΕ :κ. Κ. Ασκούνη 

Θέμα: οι Δημοτικές Δομές «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και οι εργαζόμενοι σε αυτές. 
Απρόσκοπτη συνέχιση και θεσμοθέτηση. Αίτημα συνάντησης. 

Κύριε Υπουργέ, 
οι Δημοτικές Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι 3800 εργαζόμενοι, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας, μετά από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Η συνεργασία των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, απέδωσε μια μικρή παράταση έως την 30/9/2012. Η Πράξη κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη, δεδομένου της πολιτικής αστάθειας που υπήρχε αλλά και του περιορισμένου χρόνου , ώστε να παρθεί εγκαίρως η απόφαση για την απρόσκοπτη συνέχιση μας και να μην τεθεί σε κίνδυνο, η φροντίδα χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, αλλά και η συνέχιση της εργασίας 3800 εργαζομένων, γυναίκες στη συντριπτική πλειοψηφία. 

Από την άλλη, η χώρα μας καλείται, στα πλαίσια δέσμευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,(λόγω συγχρηματοδότησης πολλών εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, που μόνο στο 2ο εξάμηνο του 2011, ανέρχονται στα 60 εκατ.), να εγκαταστήσει και να βάλει σε εφαρμογή ένα βιώσιμο σύστημα, ανεξάρτητα από κοινοτική χρηματοδότηση. Στα πλαίσια αυτά, προετοιμάστηκε ένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς όμως να είναι ώριμο ακόμα για εφαρμογή. Η έναρξή του αναμένεται 1/10/2012 και εγείρονται σοβαρά επιχειρήματα ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει., καθώς η έναρξη αυτή, θα βρει τις Δημοτικές Δομές, χωρίς στελέχωση εφόσον δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για αυτό. Επίσης, τα κριτήρια επιλογής και ένταξης των δικαιούχων που ανακοινώθηκαν(ΦΕΚ 1240), αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία ηλικιωμένων στα πλαίσια ισότοπης γεωγραφικής κάλυψης, αφού βάζει ως όρο ένταξης, τη συμπλήρωση του 78ου έτους της ηλικίας τους ενώ δημιουργεί θέμα και με τα ΑΜΕΑ. Απ’ ότι καταλαβαίνετε, καθιστά ανεφάρμοστο το σύστημα αυτό για το σύνολο της χώρας, ενώ καταστρατηγεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. 

Μέχρι τώρα έχουν θεσπιστεί τα εξής: 
Ø Ν. 4024/27-10-2011, όπου προβλέπονται μέχρι 30 εκ. από το ΑΚΑΓΕ. 
Ø Ν. 4052 όπου προβλέπεται ασφαλιστική εισφορά 0,2% . 
Ø ΦΕΚ 1240/ 11-4-2012 , Κριτήρια δικαιούχων 

Πλήθος νόμων και εγκυκλίων από το Υπ. Ανάπτυξης, Εσωτερικών, και Εργασίας, που δεν έδωσαν λύση, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του κεντρικού κράτους και των εργαζομένων. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια πλέον να γίνει σωστά, μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς, πρέπει να δώσει λύση. Λόγω αυτής ακριβώς της πολυπλοκότητας και των πολλών εμπλεκομένων φορέων, σας καλούμε να συσταθεί Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, εργαζομένων ΒσΣ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Εργασίας, Υγείας, (ενδεχομένως και άλλων), ώστε να υπάρξει άμεση και ουσιαστική συζήτηση η οποία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τυχόν παρερμηνείες και ασάφειες ενώ θα προάγει ταχύτερα και αποτελεσματικά την διαδικασία. 

 Κύριε υπουργέ, 
δεδομένου ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, ενώ το θέμα του ΒσΣ, αρκετά περίπλοκο, σας ζητάμε να υπάρξει άμεσα (μέσα στο επόμενο 10 ήμερο) συνάντηση μας, ώστε να γίνει μια ενημέρωση και αρχή Αυτά, σε μια κατεύθυνση ολοκληρωμένης επίλυσης ώστε να απαντούν σαφώς στο ερώτημα: Θέλουμε Κοινωνική Πολιτική στη χώρα μας; Αν ναι, πως τη διασφαλίζουμε; Τι κάνουμε με τις Δημοτικές Δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές δεδομένου ότι το βιώσιμο (κατ οίκον φροντίδα συνταξιούχων) είναι κάτι άλλο και δεν καλύπτει σύμφωνα και με τα κριτήρια που θέτει, την ολοκληρωμένη και ισότιμη φροντίδα αλλά και τις ανάγκες της χώρας για την ύπαρξη κοινωνικού διχτύου που θα ανακουφίσει τον κόσμο από τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής; Αυτά, θα πρέπει στη συνάντηση μας, να έχουν σκιαγραφηθεί, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, να προχωρήσουμε και να βρούμε τη πρέπουσα λύση.

 Έως τις 30/6/2012, η χρηματοδότησή μας έγινε από εθνικούς πόρους (ΚΑΠ) , ενώ για το τρίμηνο από 1/7/2012 έως 30/9/2012 με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άνοιξε ο δρόμος καθώς προβλέπονται χρήματα και από το ταμείο του Υπ. Εργασίας. 

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή από όλα τα κόμματα,(κατά τη διάρκεια ψήφισης του Εφαρμοστικού Νόμου), και την πίεση που δέχτηκε, αναγκάστηκε να διαχωρίσει (και σωστά) τις Δημοτικές Δομές από το καινούργιο βιώσιμο (Πρακτικά της Βουλής), λέγοντας ότι δεν πειράζει τις Δημοτικές Δομές που είναι άλλο πρόγραμμα.

 Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα αφορά τις πληρωμές μας, καθώς, δεν έχουμε πληρωθεί για όλο το εξάμηνο της παράτασής μας, αφού καθυστερούσε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δηλαδή, το εξάμηνο τελείωσε, οι εργαζόμενοι όμως παραμένουμε απλήρωτοι ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Τίθεται θέμα, απλούστευσης όλων των διαδικασιών ώστε να πληρωθούμε άμεσα. 

Ας γίνει το ΒΣΣ το θεμέλιο για το σεβασμό στον άνθρωπο, στη χώρα μας. 

Με εκτίμηση
Η Συντονιστική ομάδα των Σωματείων:
Σοφία Κολιζέρα 6948183161 (Ν. Αττικής)
Λουκία Παπαϊωάννου 6975710418 (Βοιωτία)
Τόνια Γεωργάκη 6945755227 (Ήπειρος)
Ειρήνη Μπακέρη 6947758664 (Κρήτη )
Zωή Ιωακειμίδου 6944835205 (Κ. Μακεδονία)
Γεωργέλης Στράτος 6976762345 (Λέσβος)
Ιωάννης Αθανασίου 6979217354 (Λευκάδα)
Βούλα Καμπανά 6948625713 (Αν. Μακεδονίας κ’ Θράκης)
Παναγιώτης Σακελλαρίου 6945369635 (Καρδίτσα)
Αγγελική Μαντέλου 6937631112 (Δ. Ελλάδας κ¨ Πελοποννήσου )

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΡΑΠΤΗ: ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ "ΠΕΤΟ" ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ... ΤΗΝ ΤΙΜΑΜΕ..!


                    
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ    ΟΡΓΑΝΟ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ                       ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»                                                



ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ






                     
                                                                                                                                 
  
Την Ελισάβετ Ράπτη, Γραμματέα του Συλλόγου ΒσΣ Λάρισας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής «Βοήθεια στο Σπίτι», και επιμελητής κειμένων του Συντονιστικού των Βοήθεια από το 2007 έως το 2009.
Η Ελισάβετ, αγωνίστηκε για ένα καλύτερο ΒσΣ.  Για τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους.      
Οργάνωσε το Σωματείο Λάρισας και συνέβαλε αποφασιστικά, στη δυναμική συνέχιση του Συντονιστικού.
Έτρεξε, φώναξε και διεκδίκησε με πάθος, ένα  ΒσΣ ως  υπηρεσία της πολιτείας.
Με άρθρα, εκδηλώσεις και συνεντεύξεις, κράτησε επίκαιρο το θέμα του ΒσΣ. Πότε στις τοπικές απεργίες στη Περιφέρεια Λάρισας και πότε στις απεργίες στην Αθήνα, η Ελισάβετ, άφηνε το στίγμα της. Οργανωτικά, με συλλογικότητα και απλότητα, συντόνιζε σε συνεργασία με τα άλλα μέλη, όλες τις απατήσεις των διαδικασιών. 
Δράσεις της:
Ø Οργάνωση του Σωματείου Λάρισας που από ένα απλό, Νομαρχιακό Σωματείο, βοήθησε να γίνει ένα από τα πιο δραστήρια Πανελλαδικά.
Ø Οργάνωση τοπικών και Πανελλαδικών απεργιών(πάνω από 7 κεντρικές απεργίες στην Αθήνα), με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Απεργία  στη Περιφέρεια Λάρισας και τη συνάντηση μας με τον τότε Υπ. Εσωτερικών Παυλόπουλο, αλλά και την μεγάλη απεργία   στην Αθήνα το 2008.
Ø Την σύσταση και επιμέλεια όλων των κειμένων, Υπομνημάτων και ανακοινώσεων του Συντονιστικού.
Ø Τη σύσταση και επιμέλεια(μαζί με Σωματείο Αττικής, Σ. Κολιζέρα) του διαφημιστικού φυλλαδίου για τα ΒσΣ που χρησιμοποιήθηκαν Πανελλαδικά στην  απεργία μας.
Ø Άρθρα, συνεντεύξεις, με αποκορύφωμα την οργάνωση της συνέντευξης στη ΝΕΤ στη πρωινή εκπομπή  του Σαββατοκύριακου με «ζωντανή» ανταπόκριση από σπίτι ηλικιωμένης.
Ø Συναντήσεις με Φορείς, με αποκορύφωμα τις συναντήσεις με Κακλαμάνη(πρόεδρο ΚΕΔΚΕ)  και   Παπαρήγα, Τσίπρα.
Ø Παρεμβάσεις Πανελλαδικά, σε Δημάρχους, προέδρους Αναπτυξιακών, όπου προέκυπτε θέμα με τους εργαζόμενους.   
Η Ελισάβετ Ράπτηείναι ένα στολίδι,  καρφιτσωμένο στο πονεμένο αγωνιστικό «πέτο» του Βοήθεια στο Σπίτι. Χαμογελαστή και γλυκιά,  έδωσε με Αγάπη, αγώνα για όλους μας.
Σήμερα,  3 χρόνια μετά από τότε που «έφυγε», (27 Ιουνίου 2009), δεν την ξεχνάμε. Ούτε πρόκειται ποτέ. Την τιμάμε. Σκεφτόμενοι για 1 λεπτό, τον όμορφο κόσμο της, που της έδινε δύναμη, να αγωνίζεται για όλους μας.
Άλλωστε, για όσους την γνώρισαν από κοντά, ξέρουν ότι μας συνοδεύει σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε.
Μία από τις δικές της και  αγαπημένες της φράσεις με την οποία τελείωνε τα Υπομνήματά της, παραμένει στα περισσότερα σημερινά μας Υπομνήματα και εκφράζουν την ουσία και πρόκληση, για το ΒσΣ και  τη χώρα:
« Ας γίνει το Βοήθεια στο Σπίτι, το θεμέλιο για το  σεβασμό στον άνθρωπο, στη χώρα μας»

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ - ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ»


 Όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν προσκομίσει:
1.     Τα συνοδευτικά  έντυπα :    α) συνοδευτικό εντολής τοποθέτησης,
β) κατάσταση εργαζομένων στη μονάδα,
γ) μηνιαίος προγραμματισμός εργαζόμενων ανά
    εξυπηρετούμενο
για όλο το διάστημα υλοποίησης του έργου.
2.     Φορολογική ενημερότητα σε ισχύ κατά την πληρωμή της δόσης,  με αιτιολογία την είσπραξη χρημάτων.
3.     Ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ κατά την πληρωμή της δόσης,  με  αιτιολογία την  είσπραξη χρημάτων.
ΠΡΟΣΟΧΗ  Εάν η φορολογική και η ασφαλιστική σας ενημερότητα, που έχουμε από  την πληρωμή της Γ΄ δόσης, παραμένει σε ισχύ δεν χρειάζεται να την ξαναστείλετε.
4.     Για την έκδοση του αντιστοίχου παραστατικού παροχής υπηρεσιών του φορέα (Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ.) προς την Ε.Ε.Τ.Α.Α, οι φορείς θα προβούν στην έκδοση του ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ που χειρίζονται το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Εάν το τιμολόγιο το οποίο θα εκδοθεί είναι αθεώρητο αυτό θα πρέπει να φέρει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ «ΑΘΕΩΡΗΤΟ ΒΑΣΕΙ ….».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ:
Τα στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. :
Επωνυμία : Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.
Επάγγελμα : Σύμβουλοι φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Διεύθυνση : Μυλλέρου 73-77, 104 36 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 094149181
Δ.Ο.Υ.: Φ.Α.Ε. Αθηνών
 Στην αιτιολογία  πρέπει να αναφέρονται:
Ø      «Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» και ο αριθμός ΟΠΣ. ανάλογα με τον τύπο  περιφέρειας   (ακολουθεί πίνακας με τους κωδικούς ΟΠΣ)
ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
8 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
328215
Ανατ. Μακεδονίας  & Θράκης
Ηπείρου
Θεσσαλίας
Ιονίων νήσων
Δυτικής Ελλάδας
Πελοποννήσου
Βορείου Αιγαίου
Κρήτης
3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
328216
Κεντρικής Μακεδονίας
Δυτικής Μακεδονίας
Αττικής
2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
328217
Στερεάς Ελλάδας
Νοτίου Αιγαίου
Το τιμολόγιο της Αποπληρωμής  θα πρέπει να αναφέρει
Ø        Δράση: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας»
Ø      ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ  της από …./…./….  Σύμβασης  με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
o                           Το όνομα της Μονάδας  (ολογράφως)
o                           Ο αριθμός των ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ,  (σύμφωνα με τη σύμβαση)
o                           Το ποσό της δόσης που καταβάλλεται    ………  
Παράδειγμα :    Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΟΠΣ: ……………)
Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ΄ οίκον  υπηρεσιών φροντίδας
Αποπληρωμή της από ……/…../…  (ημερομηνία) σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.  
Βοήθεια στο Σπίτι 1,     ……. (αριθμός) εξυπηρετούμενοι,     …….. (ποσό) €
Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας,  ……. (αριθμός) εξυπηρετούμενοι,  ……..(ποσό) €
Τα παραστατικά  θα πρέπει να αποσταλούν στα κεντρικά γραφεία της  Ε.Ε.Τ.Α.Α (Μυλλέρου 73-77, 10436 Αθήνα,  υπ΄  όψη κυρίας τ. Κουτρουμπέλη 3ος όροφος,
τηλ 2131320-618 ή 600

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αποδοχές προσωπικού ορισμένου χρόνου δημοτικών επιχειρήσεων


Με τις υπ’ αριθ. 185/2012 και 213/2012 Πράξεις του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκαν τα ακόλουθα:
«Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 22 παρ. 2 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α΄ 226),άρθρου μόνου παρ. 1 και 4 της εκδοθείσας κατ' εξουσιοδότηση της προαναφερόμενης διάταξης 2/13917/0022 κοινής απόφασης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών … και 258 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, ΦΕΚ Α΄ 114), συνάγεται ότι, από 1.11.2011, οι με οποιαδήποτε ιδιότητααπασχολούμενοι στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. συνδέονται με αυτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και λαμβάνουν το βασικό μισθό που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν. 4024/2011. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως γίνεται δεκτό και με το έγγραφο της Διευθύντριας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της κοινωφελούς που εκδόθηκε διευκρινιστικώς σε εκτέλεση της 112/2012 Πράξεως του Κλιμακίου τούτου, οι αμοιβές των απασχολουμένων στο διετές πρόγραμμα της κοινωφελούς επιχείρησης δεν έχουν υπολογισθεί βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 και 13 του ν. 4024/2011, αλλά μη νομίμως, βάσει διατάξεων που έχουν ήδη καταργηθεί από την παρ. 4 του άρθρου μόνου της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης
Με την ανωτέρω Πράξη του, το Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των κοινωφελών επιχειρήσεων καθορίζονται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν.4024/2011, όπως δηλαδή καθορίζονται οι αποδοχές των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου των Δήμων.

Παρατηρούμε σχετικά τα ακόλουθα:
- Η επικαλούμενη από την ανωτέρω Πράξη διάταξη του άρθρου 22 του Ν.4024/2011, υπάγεται στο δεύτερο κεφάλαιο του εν λόγω Νόμου, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου δεν υπάγονται οι δημοτικές επιχειρήσεις. (άρθρο 4 του Ν.4024/2012). Επιπλέον, στην ίδια τη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 22 του Ν.4024/2011 ορίζεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α..», χωρίς να αναφέρονται πουθενά οι δημοτικές επιχειρήσεις.
- Οι επικαλούμενες από την ανωτέρω Πράξη διατάξεις του άρθρου μόνου παρ. 1 και 4 της ΚΥΑ 2/13917/0022/2012 αναφέρονται μόνο σε προσωπικό του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α..
- Η επικαλούμενη από την ανωτέρω Πράξη διάταξη 258 του Ν. 3463/2006 ορίζει ότι το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων συνδέεται με αυτές με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου και προσλαμβάνεται με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν γιατην πρόσληψη του προσωπικού των Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αφορά δηλαδή την πρόσληψη και όχι την καταβολή των αποδοχών του εν λόγω προσωπικού, για τις οποίες, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Εργασίας 10198/29.1.99, η Δημοτική επιχείρηση, ως ΝΠΙΔ, σαν βασική αρχή εφαρμογής ρυθμίσεων για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού της, θα πρέπει ιεραρχικά να λαμβάνει υπ’ όψη τις εξής κατηγορίες ρυθμίσεων:
«α. 1η κατηγορία: Τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α.) που υπογράφονται με τη διαδικασία του ΑΝ 435/1968 (ΦΕΚ 124/Α/68), λόγω έλλειψης αντιστοίχου κατηγορίας οργανώσεως εργοδοτών για σύναψη σύμβασης και περιλαμβάνουν τις ειδικότητες προσωπικούπου απασχολείται.
β. 2η κατηγορία: Τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις όμοιας εκτάσεως προς αυτές που καταρτίζονται και ισχύουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του Ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27/Α/8.3.90) <Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ...> και καταλαμβάνουν όσες κατηγορίες ειδικοτήτων δεν περιλαμβάνονται στη Κ.Υ.Α.. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι για την ένταξη σε ρύθμιση της κατηγορίας αυτής εξετάζεται πρώτα ο νομικός χαρακτήρας της λειτουργίας της επιχείρησης (π.χ. εάν είναι βιομηχανία, τεχνική εταιρεία, εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) και
γ. 3η κατηγορία: Τις ρυθμίσεις εκείνες που προβλέπονται βάσει καταστατικού (Ο.Ε.Υ., απόφαση του ΔΣ), εθίμου κλπ. και που πρέπει να είναι ίσες ή ευνοϊκότερες με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες ρυθμίσεων.»
- Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την υπ’ αριθ. 243/2012 Γνωμοδότησή του, γνωμοδότησε ότι οι υπάλληλοι της Ε.Ε.Τ.Α.Α., ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της ως νομικού προσώπου το οποίο δημιούργησαν και στο οποίο βαρύνουσα συμμετοχή έχουν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΑΕ (σήμερα ΕΝΠΕ), δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπαγόμενοι στο ρυθμιστικό εύρος του άρθρου 4 του Ν.4024/2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το εν γένει και υπό οιανδήποτε σχέση εργασίας προσωπικό της Ε.Ε.Τ.Α.Α. υπάγεται, ως προς τους μισθούς, αποζημιώσεις, επιδόματα και τις λοιπές απόλαυες του, στις ρυθμίσεις των άρθρων 31 και 32 ν. 4024/11 κατά τις διαλαμβανόμενες στις διατάξεις του πρώτου εξ αυτών επιμέρους διακρίσεις.
Δεδομένου ότι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θεωρείται επιχείρηση Ο.Τ.Α. που λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, όπως έχει δε κριθεί (γνμδ. Ν.Σ.Κ. 531/99) και ανήκει στους φορείς του δημόσιου τομέα, ως προς τα θέματα α) των προσλήψεων, β) της ανάθεσης έργων, γ) της σύναψης συμβάσεων προμηθειών, δ) της σύναψης συμβάσεων υπηρεσιών, μπορεί να θεωρηθεί ότι η ανωτέρω γνωμοδότηση αφορά γενικά τις επιχειρήσεις ΟΤΑ, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκτός των άρθρων 31 και 32 αυτού.
Για τους ανωτέρω λόγους μας προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα η προεκτεθείσα κρίση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είναι μάλλον απίθανο να ανακληθεί, καθώς διατυπώθηκε στο πλαίσιο προσυμβατικού ελέγχου διετών προγραμμάτων δράσης δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία όμως καταργήθηκαν με τις διατάξεις του Ν.4071/2012.


σε συνεργασία με http://www.dimosnet.gr

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τι συμβαίνει με το Βοήθεια στο σπίτι;




Σταματά ή όχι το  πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»;
Ένα πελώριο ερώτημα που πλανάται  τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δηλώσεις του υπηρεσιακού  υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη ότι  τίθενται εκτός χρηματοδότησης  τα προγράμματα αυτά  στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και  Νοτίου Αιγαίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου περγαντά ο οποιος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 σε ότι   αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί τέτοιες αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να φέρουν υπογραφές υπηρεσιακών υπουργών που σε  λίγες ημέρες θα παραδώσουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση.
«Εμείς συνεχίζουμε κανονικά όλες τις δράσεις μας και θα περιμένουμε τον νέο υπουργό να συζητήσουμε μαζί του…»
 
Με παρέμβαση της στο ίδιο  δελτίο του FM-1  η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι Μαρία Παπαμάρκου διευκρίνισε ότι ή ο υπουργός δεν ήταν  επαρκώς ενημερωμένος ή  άλλο είπε και  διαφορετικά βγήκε προς τα έξω.
Ειδικότερα η κα Παπαμάρκου  επισήμανε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο το Πρόγραμμα θα είναι χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους, το πρόβλημα θα προκύψει από τον Σεπτέμβριο και μετά όταν  πρέπει να ενταχθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα και πράγματι για τις δυο Περιφέρειες υπάρχει  δέσμευση λόγω των γνωστών αξιολογήσεων που  τις εμφανίζουν ως οικονομικά εύρωστες , να είναι ενταγμένες στο στόχο 2 του ΕΣΠΑ με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
 
 ΑΠΟ ΛΑΜΙΑ FM - 1 96,2

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΦΕΚ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 135
14 Ιουνίου 2012
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Παράταση διάρκειας του Προγράμματος
«Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος,
β. της παρ. 6 του άρθρου 2 της από 31 Δεκεμβρίου 2011
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 268), που κυρώθηκε
με το άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012 (Α΄ 31), σύμφωνα με
τις οποίες ως χρόνος λήξης της παράτασης του Προγράμ−
ματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων του απα−
σχολούμενου στο Πρόγραμμα αυτό προσωπικού φορέων
της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορίζεται η 30η.6.2012,
γ. του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως τρο−
ποποιήθηκε με τις παραγράφους 2α του άρθρου 37 του
ν. 3996/2011 (Α΄ 170), 9 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011
(Α΄ 226), 10 περίπτ. Β του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (Α΄
41) και 3 και 4 του άρθρου 30 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89).
2. Το γεγονός ότι λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του
«Προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων»
το χρονικό διάστημα από 30.6.2012, χρονολογία λήξης
του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έως 1.10.2012,
χρονολογία έναρξης του «Προγράμματος κατ’ οίκον
φροντίδας συνταξιούχων», υφίσταται έκτακτη περίπτω−
ση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να
μη διακοπούν οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται σε
εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι
εξαρτώμενοι ηλικιωμένοι πολίτες και ΑμεΑ, που αντιμε−
τωπίζουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας ειδικά κατά τη
σημερινή περίοδο οξείας κρίσης που διανύει η Χώρα.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των
συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολού−
μενου στο Πρόγραμμα αυτό προσωπικού, όπως η διάρκεια
αυτή ορίζεται στις περίπτ. α΄ και β΄ της παρ. 6 του άρθρου
2 της από 31 Δεκεμβρίου 2011 Πράξης Νομοθετικού Περιε−
χομένου (Α΄ 268), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο
του ν. 4047/2012 (Α΄ 31), παρατείνονται έως τις 30.9.2012.
Άρθρο 2
Για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση, κατά τη διάρ−
κεια της παράτασης, του Προγράμματος «Βοήθεια στο
Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου
του απασχολούμενου στο Πρόγραμμα αυτό προσωπικού,
για το έτος 2012 και έως την έναρξη εφαρμογής του
«Προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων»,
το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 138 του ν. 4052/2012,
είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από το λογαριασμό της
Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο
Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Οι
πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των συνταξιού−
χων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας
Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που
ωφελούνται από το ανωτέρω πρόγραμμα. Με κοινή από−
φαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνι−
κής Ασφάλισης και Εσωτερικών προσδιορίζεται το ύψος
των μεταβιβαζόμενων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς
τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση
των πόρων αυτών, καθώς και οι υποχρεώσεις υλοποίησης
του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμ−
βαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών και της Ελληνικής
Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε..
Άρθρο 3
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετι−
κά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,
αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΘ. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ, ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΣΑΛΤΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ − ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΙΑΟΥ,
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ, ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΑΡΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,
ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
3347
3348 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ.! ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ !

Στερεά Ελλάδα και Ν. Αιγαίο εξαιρούνται από τα κοινοτικά προγράμματα



Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένουν δύο από τις περιφέρειες της χώρας, με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρόκειται για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος με πληθυσμό περί τους 830.000 κατοίκους καθώς και Νοτίου Αιγαίου. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, αναγγέλλοντας την επιτυχή κατάληψη της προσπάθειά του να συνεχιστεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, μετά από υπογραφή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίζονται περί τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 θα προέλθουν από το ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα θα διατεθούν από διάφορους άλλους πόρους. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση αλλά και έντονη ανησυχία, είναι η αποκάλυψη, ότι για δυο Περιφέρειες της Ελλάδας,  το πρόγραμμα δεν θα ισχύει. Όπως δεν ισχύει και κανένα άλλο κοινοτικό πρόγραμμα. Πρόκειται  για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, όπως κι αυτός πληροφορήθηκε από τη Διεύθυνση Κοινοτικών Προγραμμάτων,  αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα των δανειστών. Βασικό επιχείρημα στην απόφαση αυτή, είναι σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες έχουν υψηλό επίπεδο, ή ορθότερα, υψηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συνεπώς, δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου  να καλυφθούν  ανάγκες στις περιφέρειες αυτές. 


«Αυτό είναι οξύμωρο γιατί ο άνεργος της Ρόδου είναι άνεργος και άνεργος της Λαμίας είναι άνεργος» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα μάλιστα με τον όποιο, μέσω της αρμόδιας γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, επιδιώκεται η αλλαγή της σύμφωνίας. 


Ο  υπουργός Εργασίας, υπηρεσιακός ων, άφησε για τον αντικαταστάτη του, την «καυτή πατάτα» του ΟΑΕΔ, για τον οποίο επιβεβαίωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Βέβαια, ο κ. Ρουπακιώτης ανέδειξε άλλο ένα πρόβλημα, που αφορά στους υπό κατάργηση Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Απαιτείται ανανέωση της λειτουργίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής για την Εργατική Κατοικία και την Εργατική Εστία, ώστε να υπογραφούν τα εντάλματα και  να μπορέσουν να πληρωθούν περίπου 1500 εργαζόμενοι που έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι άλλοι 500 εργαζόμενοι Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων όλης της χώρας είναι απλήρωτοι από τέσσερις έως έξι μήνες.


Στον αέρα φαίνεται πως είναι μια ακόμη μεταρρύθμιση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο προσωρινός πρόεδρος του ταμείου έχει ζητήσει με επιστολή του την παράταση της έναρξης λειτουργίας του επικουρικού, αφού ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε. Ο νόμος ορίζει ότι η λειτουργία του ταμείου ξεκινά την 1η Ιουλίου 2012, όμως μέχρι σήμερα κανένα ταμείο δεν έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο ενιαίο επικουρικό. Αντιθέτως, όλο και πληθαίνουν, όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr, τα ταμεία που αιτούνται την μη ένταξή τους... Πρόκειται για τα ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΠΟΚΑ και ΕΤΑΤ που με αίτηση έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε αυτό. 

ΑΠΟ CAPITAL.GR 

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

3ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 


Παρατείνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέχρι 30/09/12 η παροχή των κατ΄οίκον υπηρεσιών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εξαρτώμενους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και χρόνιους ασθενείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". Οι υποχρεώσεις υλοποίησης του Προγράμματος προβλέπεται ότι θα καθοριστούν σε προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ των Υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΣΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεδομένου ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στα  ΒΣΣ  λήγουν 30 Ιουνίου και υπάρχει έντονη ανησυχία των  εργαζομένων αλλά και των ωφελουμένων του προγράμματος ΒΣΣ για την πορεία, σας ενημερώνουμε ότι: σύμφωνα με πληροφορίες των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, δόθηκε παράταση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία μες τη βδομάδα θα πάρει φεκ. αφού οριστικοποιηθεί και το χρονικό διάστημα της παράτασης, για το οποίο τελικά θα αποφασίσει ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
Συνάδελφοι, τα  Σωματεία έδωσαν πραγματική μάχη για την παράταση της εργασίας μας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε  μια έκρυθμη  πολιτική κατάσταση της χώρας,  και άσχετα  με το ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα της παράτασης, θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι αυτό είναι μία μόνο ανάσα στην παρούσα φάση.
 Στη πορεία έχουμε να παλέψουμε ώστε να δοθεί επιτέλους μία οριστική και δίκαιη  λύση για τα ΒΣΣ που  είναι η λειτουργία των δομών  και εργαζομένων σε μόνιμη βάση, δεδομένου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες εδώ και δέκα χρόνια συνεχούς εργασίας, σε ένα νευραλγικό τομέα όπως είναι η πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να μετέχουν ενεργά στα σωματεία να ενημερώνονται και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
                                                                                                                        Σέρρες 8/6/2012
                                                                                               
                                                                           ΠΡΟΣ:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού Κ. Πικραμμένου.

2. Υπουργό Εργασίας κ Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ρουπακιώτη.

3. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μανιτάκη.

4. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Υπόψη Προέδρου κ. Ασκούνη.


Θέμα << Συνέχιση προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι και Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας >>.


Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας υπηρεσίες σε χιλιάδες  μοναχικούς συνανθρώπους μας σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο αυτή τη χρονική στιγμή να προστατευτούν οι Κοινωνικές Δομές και κατ΄ επέκταση όλοι οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας οι οποίοι διαρκώς πλήττονται από την άσχημη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.
Την δύσκολη αυτή περίοδο, με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα αλλά και την αβέβαιη κατάσταση μετά της 17 Ιουνίου, κρίνεται σκόπιμο η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση να προβλέψει άμεσα για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών, με την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την συνέχιση των συμβάσεων του παρόντος προσωπικού.
Ο Δήμος Σερρών υλοποιεί σήμερα 5 δομές ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ και 3 δομές ΄΄Μονάδες κοινωνικής μέριμνας΄΄ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας (ΝΠΙΔ) καθώς και ένα ακόμη ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄, στον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού (ΝΠΔΔ). Εξυπηρετεί μέσα από αυτές συνολικά 720 καταγεγραμμένους ανήμπορους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση και έναν ακόμη πολύ μεγάλο αριθμό πέρα των αρμοδιοτήτων του. Θέλουμε να τονίσουμε ότι τυχόν διακοπή της λειτουργίας των Δομών θα οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση των ήδη δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των παραπάνω ηλικιωμένων, Αμεα και των οικογενειών τους  καθώς και την απώλεια εργασίας σε 40 εργαζόμενους σε αυτές στην πόλη μας.
Στη δύσκολη αυτή εποχή που βιώνει ο τόπος μας δεν πρέπει να μείνουν απροστάτευτοι 130.000 συνάνθρωποι μας σε όλη τη χώρα και άνεργοι 4.000 χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι. Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση τόσο των Κοινωνικών Δομών όσο και των εργαζομένων σε αυτές.

Ο Δήμαρχος Σερρών


ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ